woensdag 26 oktober 2016

Trucks worden door middel van wifi en sensoren met elkaar verbonden (Ðoàn xe tải chạy như...xe lửa) + Video Xe tải Mỹ...tự lái

 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

De trucks worden door middel van wifi en sensoren met elkaar verbonden.
De trucks worden door middel van wifi en sensoren met elkaar verbonden.
Foto: Robin Aron

Trucks in polonaise de weg op

Vandaag, 08:44 Alexander Bakker
Den Haag - Komend jaar gaan in Nederland trucks die elektronisch met elkaar verbonden zijn als een soort trein over de snelweg rijden. Het is de eerste keer dat op deze manier goederen worden vervoerd door Nederland.


  Tijdens de Nationale Klimaattop, vandaag in Rotterdam, tekenen drie brancheorganisaties en de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) afspraken voor meerdere experimenten op het wegennet. Tijdens deze ritten worden onder andere bloemen, levensmiddelen en bulkgoederen vervoerd.
  Door middel van het zogeheten ’platooning’ waarbij op vaste afstand van elkaar gereden wordt, besparen vrachtwagens brandstof en dat is beter voor het milieu. Ook zorgt de ’truckerspolonaise’ voor een betere doorstroming en veiligheid op de weg.

  Minder CO2

  „Volgend jaar wordt op een aantal plekken getest. Overdag, maar ook in de nacht”, zegt Marouschka Booij van de Innovatiecentrale. „Het doel is om in 2025 van het totale aantal vrachtkilometers zestig procent op deze manier te laten rijden. Daarmee stoten vrachtwagens minstens tien procent minder CO2 uit.”
  De treintjes gaan in eerste instantie rijden met twee tot drie vrachtwagens. Alle voertuigen zijn door middel van wifi en sensoren met elkaar verbonden. Ze rijden op dezelfde snelheid; als de voorste chauffeur remt volgen de anderen automatisch ook.
  Onder andere Unilever en Albert Heijn willen experimenteren met ’platooning.’

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/26887033/__Trucks_in_polonaise_de_weg_op__.html


  Geen opmerkingen:

  Een reactie plaatsen