dinsdag 3 november 2015

Dit moet je zien in Praag

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Reiskrantreporter.nl

ma 21 sep 2015, 11:06

Top 4

Dit moet je zien in Praag

Praag wordt gezien als een van de mooiste steden van Europa. Met de vele historiche gebouwen is dit ook niet zo gek. Deze 4 bezienswaardigheden mag je niet overslaan bij een bezoek aan de Tsjechische hoofdstad.

    1. Het Nationaal Museum

    Alleen al het gebouw is prachtig om te zien. Het is gebouwd in een typische Tsjechische stijl. Het Nationaal Museum is het belangrijkste museum van Tsjechië. De vaste collectie bestaat uit mineralen en zoölogische en paleontologische vondsten. Een heerlijke plek om rond te dwalen tussen zo’n 14 miljoen objecten die zijn verdeeld over tientallen gebouwen.

    Foto: TLG

    2. Wenceslausplein

    Op het Wenceslausplein vond in 1989 de Fluwelen Revolutie plaats, wat een einde maakte aan het communistische tijdperk. Grote kans dat je op deze plek komt tijdens een wandeling door de straten van Praag. Sta even stil op dit enorme plein in het centrum van de stad en snuif de cultuur op.

    Foto: Wikipedia

    3. Het stadhuis

    Een van de mooiste stadhuizen ter wereld staat in Praag. Dit prachtige gebouw is gebouwd in Art Nouveaustijl. Er worden regelmatig concerten gegeven in dit stadhuis.

    Foto: Wikimedia Commons

    4. De Karelsbrug

    De Karelsbrug is niet alleen mooi om te zien maar ook de moeite waard om overheen te wandelen. Op het bouwwerk staan 30 standbeelden gemaakt in de barokstijl. De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en zowel overdag als ’s avonds een bezienswaardigheid.

    Foto: AP

    En verder

    Uiteraard heeft De Gouden Stad, zoals Praag ook wel genoemd wordt, nog meer bijzondere bezienswaardigheden. Zo zijn de twee Sint-Nicolaaskerken, de Sint-Jorisbasiliek en de Sint-Vithuskathedraal zeker een bezoekje waard. Ook de Zizkov televisietoren en de Petrin Uitkijktoren mag je niet overslaan bij een bezoek aan deze prachtige stad.

    Foto: TLG

    Lees meer over Praag

    GERELATEERDE ARTIKELEN
    04-09: 

    http://www.telegraaf.nl/reiskrant/toplijstjes/24517926/__Dit_moet_je_zien_in_Praag__.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    De Grand Dame van de Oost-Europese hoofdsteden met op de voorgrond de Karelsbrug en op de achtergrond de Praagse Burcht. De Grand Dame van de Oost-Europese hoofdsteden met op de voorgrond de Karelsbrug en op de achtergrond de Praagse Burcht.Foto: AP

    Praag

    za 29 dec 2012, 06:00 | 2 reacties

    Stijlvol Praag

    Gouden Stad

    door Victoria Farkas
    PRAAG - Praag is de Grand Dame van Oost-Europese hoofdsteden. Zo'n dame met stijl, die het gehele jaar door op haar best is en precies weet hoe ze zich moet tonen. Statig, romantisch, overweldigend mooi, klassiek en historisch het best bewaard gebleven.
      ,,Bent u voor het eerst in Praag", vraagt de Praagse dame die ons voor gaat naar het appartement op de bovenste verdieping van een vijf verdiepingen tellend gebouw. We hummen bevestigend, waarna zij ons enthousiast begint te vertellen waar we naar toe moeten. ,,Jullie moeten absoluut een kijkje nemen in de St. Vitus. Ik zelf ga altijd naar een andere kerk", bekent ze, ,,maar de St. Vitus is zo mooi en bovendien een belangrijk onderdeel van de Praagse Burcht."

      Huiselijke omgeving

      Een weekendje Praag staat op het programma en om de stadstrip een extra dimensie te geven, hebben we een appartement geboekt. We willen leven zoals de stadsbewoners zelf, in een huiselijke omgeving. Hoewel het appartement een volledig uitgeruste keuken heeft, zijn we geenszins van plan te koken, want als we de reisboekjes mogen geloven staat ons elke avond een bijzonder restaurant te wachten.
      Bovendien is de kans bijzonder groot dat we het appartement nauwelijks zullen zien, aangezien er geen einde lijkt te komen aan de lijst van bezienswaardigheden die we 'absoluut gezien moeten hebben'.
      Praag ligt letterlijk aan onze voeten, zien we als we uit het dakraam naar buiten kijken. In de verte glinstert de Moldau in de zon, met de verlichte Karelsbrug waar de stromende mensenmassa een kolonie mieren lijkt en tellen we ontelbaar veel torens. Geen wonder dat Praag stad van de honderd torens wordt genoemd, hoewel, bij navraag, het werkelijke aantal op ruim 500 ligt.

      Burchtwijk

      Afgaande op de lijst hoogtepunten, besluiten we meteen naar buiten te gaan om de eerste te kunnen afstrepen. We beginnen in Hradèany, oftewel de Burchtwijk, dat om de hoek ligt van ons tijdelijke appartement. Hier staat de in de negende eeuw gebouwde Praagse burcht. Het is het grootste paleizencomplex ter wereld. Alleen al de voorzijde is een kilometer in lengte.
      De hoofdingang aan Hradcanske namesti wordt bewaakt door wachters in uniform. Alleen al door het burchtencomplex te lopen, zonder ergens binnen te gaan, geeft je het gevoel alsof je terug in de tijd geworpen bent. Gebouwen, paleizen en kerken uit verschillende tijden sieren de drie binnenplaatsen, die van de hoofdingang aan het Burchtplein naar de uitgang aan de rivierzijde lopen. Gelige verlichting 's avonds geeft de straten binnen in het Burchtencomplex een authentiek tintje, evenals de lichten die de hoogtepunten binnen het complex uitlichten, zoals de imposante St. Vitus kathedraal, de Sint-Jorisbasiliek, de Matthiaspoort en het Lobkowiczpaleis.


      Elk uur vindt er voor het paleis een wisseling van de wacht plaats. Elk uur vindt er voor het paleis een wisseling van de wacht plaats.Foto: Eigen foto


      In het Gouden Straatje kijk je een paar keer achterom om er zeker van te zijn dat Frans Kafka niet achter je loopt. Deze beroemde Tsjechische dichter leefde in het 'Gouden Straatje' en werkte op nummer 22. Zijn woning is inmiddels een kleine expositieruimte/boekwinkeltje geworden. En ook de andere piepkleine, samengepakte 17e-eeuwse huisjes zijn ingericht als museumpje/winkel.
      De huizen zijn er zo klein dat vaak niet meer dan twee personen naar binnen kunnen om te kijken naar het leven zoals het eeuwen geleden was. Ooit woonden er goudsmeden en alchemisten in dit Gouden Straatje. Alchemisten probeerden het geheim van het eeuwige leven te ontdekken, en ze probeerden goud te maken van niet gouden voorwerpen.

      Rekenfouten

      Volgens onze Praagse huisbazin is een bezoek aan Praag niets waard als je niet tenminste een keer over de beroemde Karelsbrug geslenterd bent. Het is de oudste en meest bekende brug in Praag die de Oude Stad verbindt met de Malá Strana, oftewel de Kleine Zijde. ,,Erg soepel verliep de bouw van de brug in de veertiende eeuw niet", vertelt een gids glimlachend aan een groepje toeristen dat zich vergaapt aan de vele beelden die de brug aan beide kanten sieren. ,,De bouwers hebben zoveel rekenfouten gemaakt dat de brug niet helemaal recht loopt."
      Een wandeling vanaf de Karelsbrug naar het Oude Stadsplein gaat dwars door het oude gedeelte van de stad, dat een doolhof is van gezellige winkelstraatjes, cafeetjes, restaurants en theehuizen. Het plein openbaart zich en de drukte van de nauwe straatjes is plotseling verdwenen. Iedereen waaiert als vanzelf uit over het indrukwekkende plein.


      De beeldbepalende Praagse gevels lijken wel een beetje op oud-Hollandse... De beeldbepalende Praagse gevels lijken wel een beetje op oud-Hollandse...Foto: Eigen foto


      Aan de linkerkant ligt het Oude Raadhuis, waar zich in de gevel de Astronomische Klok bevindt. De beroemde klok geeft niet alleen de tijd, maar ook de dagen en de maanstand aan. Ieder uur verzamelt zich hier een grote menigte om allemaal getuige te zijn van de kleine voorstelling die gegeven wordt.
      Een ,,o, kijk daar" stijgt op uit het toegestroomde publiek en een bos naar boven wijzende vingers volgt als twee kleine deuren open gaan en Jezus tevoorschijn komt, gevolgd door zijn apostelen. Na dit korte schouwspel (kijk goed, want het is zo voorbij) blaast een wachter bovenop de toren op zijn hoorn. Dit doet hij drie keer, elke keer aan een andere zijde van de toren. Bij het verdwijnen van de laatste tonen is de menigte uitgewaaierd over het plein.

      Getto

      Via de smalle straatjes slenteren we door Dlouha & Dusni, van het Oude Stadsplein naar de Joodse wijk. Links en rechts zijn mooie boetieks, restaurants, antiekzaakjes en hippe lunchrooms te vinden.
      Ooit floreerde de Joodse Wijk tot in de Tweede Wereldoorlog duizenden Tsjechische Joden werden afgevoerd, terwijl de gebouwen bleven staan. Dit deden de nazi's met opzet. Het plan was om van het oude getto een museum van 'een uitgestorven ras' te maken. De wijk memoreert daaraan en is een herdenkingsplaats van zeven eeuwen onderdrukking geworden.
      Van het vroegere getto zijn alleen zes synagogen, zoals de Staronová synagoga, een van de oudste synagogen van Europa, de Joodse begraafplaats met 12.000 grafstenen en het stadhuis overgebleven. Het is een prachtige wijk om doorheen te slenteren.

      Reiswijzer

      Praag ligt op ongeveer 9 uur rijden van Utrecht. Gemakkelijk te bereiken met eigen vervoer. Er zijn diverse aanbieders die vanuit Amsterdam rechtstreeks op de Tsjechische hoofdstad vliegen. Check het internet voor de goedkoopste tickets.

      Eten

      Praag telt vele restaurants en eetlokalen. Voor een echte Tsjechische maaltijd kun je naar Restaurace U Labuti gaan. Dit restaurant ligt tegenover de ingang van de Praagse Burcht. De service is snel en de prijzen zijn in verhouding met de kwaliteit van het uitstekende eten. Heb je meer zin in Indisch of Italiaans, dan zijn Indian Jewel in de Oude stad en Toninni, onderaan de voet van de Praagse Burcht erg aan te raden.

      Slapen

      Praag telt vele hotels, voor ieder wat wils. Het is een compacte stad en alles is op loopafstand. Zoekt u een hotel bij de Praagse Burcht, houd er dan rekening mee dat de Burcht bovenop een heuvel ligt. Prachtige uitzichten, maar wel iedere keer weer die heuvel op als je in de Oude Stad ben geweest. Een andere tip is om een appartement te huren. Check het internet voor aanbieders.

      Tips

      Praag is een compacte stad, waardoor de afstanden beloopbaar zijn. Toch geen zin om te lopen van de Praagse Burcht naar de Oude Stad? Neem dan de tram. Met een ticket - te koop bij de Ceremonial Hall, de Pinkas Synagoge en de Spaanse Synagoge - kunt u een aantal synagoges, de Joodse Begraafplaats en het Joods Museum bezoeken. Alleen voor een bezoek aan de Oud-Nieuwe synagoge betaalt u apart. De straten Na Pøíkopì 15 en Vàclavské zijn brede winkelstraten waar internationale ketens te vinden zijn, zoals Zara, G-Star, H&M, etc.


      GERELATEERDE ARTIKELEN
      03-11: 
      03-11: 

      http://www.telegraaf.nl/reiskrant/21185708/__Gouden_Stad__.html

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten