Ontdek de 15 plekken die het leven en werk van Van Gogh markeren. En herdenk de 125e sterfdag van dit Nederlandse genie.

Dit jaar herdenken we dat het 125 jaar geleden is dat de geniale schilder Vincent Van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, Frankrijk, 29 juli 1890) overleed. Je hebt zeker een of meer van zijn werken gezien zoals het expressieve De Sterrennacht of de mooie Zonnebloemen. Om de werken van Van Gogh te begrijpen is er niets beters dan in zijn voetsporen te treden in Nederland, Frankrijk en België. Reis in het Van Gogh jaar door de dorpen en landschappen die zijn blik beïnvloedden en zijn leven bepaalden.

Volg met Skyscanner de ultieme Van Gogh route.

NEDERLAND

1. Van Gogh museum, Amsterdam

Om de sterfdag van een van de grootste genieën uit de Nederlandse geschiedenis te vieren organiseert het Van Gogh museum de expositie Munch en Van Gogh van 25 september 2015 tot 17 juni 2016. Een tentoonstelling waarin ze de innovatieve en persoonlijke stijl van de meester laten zien en de tegengestelde levens van twee kunstenaars die wereldwijd erkend worden vanwege hun schilderijen en tekeningen vol expressiviteit en emotie.
Van Gogh museum Amsterdam
Weekendje Amsterdam? Klik op de foto en vind hotels Amsterdam. © Holland.com

2. Kröller-Müller museum, Otterlo

Het geweldige Kröller-Müller museum in Otterlo sluit zich ook aan in de rij om de schilder te gedenken met een expositie. In dit geval kun je van 25 april tot 27 september 2015 de expositie Van Gogh & Co zien, een verzameling van landschappen, steden en portretten geschilderd door Van Gogh en hedendaagse schilders zoals Cézanne en Monet.
Kroller Moller museum Otterlo
© Holland.com

3. Vincentre & Van Gogh Village, Nuenen

Vincent Van Gogh woonde en werkte in Nuenen tussen 1883 en 1885. Op zo’n 10 kilometer van Eindhoven treed je in de voetsporen van de kunstenaar, beleef je zijn verhalen en lees je zijn persoonlijke brieven en de invloed die dit op zijn werk had. Het Vincentre is de beste manier om zijn persoon te leren kennen en om er achter te komen hoe hij in het genie veranderde dat we allemaal kennen. Eenmaal buiten ontdek je 21 plekken die aan Van Gogh herinneren, 14 daarvan legde hij op doek vast.
Vincentre Nuenen
© Holland.com

4. Vincent Van Gogh fietspad, Nuenen

Als je van fietsen, kunst en van Van Gogh houdt, fiets dan het 600 meter lange fluorescerende Van Gogh mozaïekfietspad door de velden bij Nuenen dat het beroemde De Sterrennacht weergeeft. Ontworpen door medegenie/ kunstenaar Daan Roosegaarde en ontwikkeld door Heijmans. Het licht op als het donker wordt, dankzij duizenden kleine steentjes die overdag het licht absorberen. Dit Van Gogh fietspad is onderdeel van het 335 km lange “Van Gogh in Brabant” pad om vorm te geven aan de plekken op zijn geboortegrond met de meest belangrijke punten uit zijn leven en werk.
Fietspad Van Gogh Eindhoven
© Holland.com

5. Van Gogh informatiecentrum, Etten-Leur

Van april tot december 1881 woonde en werkte Van Gogh met zijn ouders in Etten-Leur. Ter herinnering aan deze periode organiseert het Van Gogh informatiecentrum een tentoonstelling gebaseerd op de eerste schetsen van Van Gogh, zijn eerste modellen die hem in zijn beginperiode inspireerden. Daarnaast wordt er gewerkt aan een digitale tour op basis van de dorpsplattegrond zoals getekend door Vincent en zijn jongere broer Cor.
Van Gogh informatiecentrum Etten-Leur
© Holland.com

6. Van Gogh huis, Zundert

Vincent van Gogh werd geboren in Zundert in 1853 en bracht er zijn kindertijd door. In zijn geboortehuis ontdek je originele tekeningen uit de kindertijd van de kunstenaar naast een uitleg over het belang van zijn latere werk.
Van Gogh huis
© Holland.com

7. Vincent’s Tekenlokaal, Tilburg

Het was in Tilburg waar Vincent z’n eerst serieuze stappen zette in de wereld van de kunst toen hij zich aanmeldde voor tekenlessen op de Rijks HBS Willem II. De kamer van de kunstenaar is herbouwd met een groot oog voor detail en vandaag de dag kun je deelnemen in een educatief programma in Vincent’s Tekenlokaal in het Stadsmuseum van Tilburg.
Vincent's tekenlokaal Tilburg
© Holland.com

8. Noordbrabants museum, ‘s-Hertogenbosch

Het Noordbrabants museum heeft een permanente collectie van zo’n 9 werken uit de vroegere periode van Van Gogh. Vanwege het Vincent van Gogh jaar – 125 jaar inspiratie – heeft het museum een tentoonstelling opgezet gericht op het design in de regio met duidelijke verwijzingen naar de kunstenaar onder de titel “Design uit het land van de Aardappeleters”.
Noordbrabants museum
© Holland.com

9. Den Haag

Na een ruzie met zijn vader vluchtte Vincent naar Den Haag waar zijn neef Anton hem aanraadde om het perspectief van het tekenen te leren. Hier maakte Van Gogh zijn eerste aquarellen en stillevens, werken met een grote dramatiek.
Den Haag Binnenhof Hofvijver
Klik op de foto en ontdek hotels in Den Haag.

BELGIE

10. Antwerpen

In november 1885 verhuisde de jonge Van Gogh naar Antwerpen waar hij een klein atelier had boven een winkel met schilderijen. Hij kocht enkele Japanse etsen en kopieerde gipsen modellen van oude beeldhouwwerken. In deze stad liep Vincent syfilis op en zijn precaire situatie deed hem besluiten om naar Parijs te reizen en bij zijn jongere broer Theo te gaan wonen.

Lees ook: Bruisend Brussel: 10 top tips wat te doen

Antwerpen
Klik op de foto en vind hotels Antwerpen.

FRANKRIJK

11. Montmartre, Parijs

In 1886 komt Van Gogh aan in Parijs en gaat wonen in Montmartre. Dankzij Theo ontdekt hij de werken van impressionisten. Dit betekent de introductie naar een kleurrijker palet en meer licht in zijn werk. Hier sluit hij vriendschap met Toulouse-Lautrec, Gauguin, Seurat, Signac, Pisarro en Cézanne en laat hij zich inspireren door Japanse kunst. Het Sindicat de Iniciative van Montmartre organiseert een tour met gids in de voetsporen van Van Gogh in Parijs. Je wandelt langs de plekken waar Van Gogh woonde, van het huis van zijn broer Theo tot de winkel van Père Tanguy, een van zijn modellen.

Lees ook: 10 romantische hotels in Parijs dichtbij bezienswaardigheden

Montmartre Parijs
Klik op de foto en vind hotels Parijs.

12. Musée d’Orsay

Dit spectaculaire museum in een oud treinstation heeft 24 doeken van Van Gogh, de grootste collectie buiten Nederland, naast impressionisten die hem inspireerden zoals Manet en Renoir. Dus als je met eigen ogen mooie werken als de Sterrennacht, zijn gevierde zelfportret, het schilderij met zijn woonkamer in Arles, het portret van Doctor Paul Gachet of de delicate kerk van Auvers-sur-Oise wilt zien, ga dan!
Musee d'Orsay
Zie hier de grootste Van Gogh-collectie buiten Nederland.

13. Arlés

Februari 1888 gaat Vincent Van Gogh in Arlés wonen op zoek naar het Mediterrane licht. Hier schildert hij in een jaar tijd zo’n 150 doeken en nog veel meer tekeningen. Wandelen door de straten van Arlés vol historie en de landschappen zien die Van Gogh inspireerden is een ongelooflijke ervaring. Hier begon hij golvende lijnen en geeltinten te gebruiken, naast intens groen en blauw. De kunstschilder specialiseerde zich in het portret en in landschapsschilderkunst wat uitmondde in veel werken die inmiddels onsterfelijk zijn. Gauguin bracht enige tijd door met Van Gogh in het beroemde “Gele huis”, een samenzijn dat Van Gogh zijn linkeroorlel deed afsnijden. Veel van de gemaakte werken uit deze tijd behoren tot de klassiekers: “De zonnebloemen”, “Zelfportret”, “De kamer van de schilder”…
Arles Van Gogh
De Van Gogh brug. © Arles Tourisme

14. Saint-Rémy-de-Provence, Provence

Van Gogh liet zich aan het begin van 1889 vrijwillig opnemen in het psychiatrische ziekenhuis van Saint-Paul-de-Mausole, een ex-klooster in Saint-Rémy-de-Provence. Hij had zware psychische problemen. Tijdens zijn opname hield hij zich vast aan het blijven creëren en schilderen, destijds maakte hij werken als “Vaas met irissen”.
Saint Remy de Provence Frankrijk
Ook in Saint-Rémy-de-Provence liet Van Gogh zijn sporen na.

15. Auvers-sur-Oise

In dit dorp vlakbij Parijs bracht Van Gogh zijn laatste dagen door. Het huis waar hij ongeveer 80 schilderijen in 70 dagen tijd maakte en waar hij overleed is nu een openluchtmuseum. Je ziet het kasteel en de kerk die hij op doek vastlegde en ook zijn kamer en het huis van Doctor Gachet, een van de modellen die hij schilderde. Bezoek op de begraafplaats van Auvers-sur-Oise de graven van Vincent en zijn broer Theo en sta even stil bij dit genie, zijn leven en wat hij voor de kunst heeft betekend.
Auvers sur Oise Van Gogh
Eer Van Gogh met een bezoek aan zijn graf in Auvers-sur-Oise.

Houd je van de werken van Van Gogh? Laat ons hieronder weten welke jouw favoriet is!

Weg in eigen land, naar België of Frankrijk? Dan raden we deze artikelen aan:

10 geweldige arty hotels in Amsterdam

Vier origineel vakantie met Urban Camping in Amsterdam

Opnieuw een citytrip Parijs? 10x doen volgens een local

Naar Brugge? Top 9 dingen wat te doen in deze historische Belgische plaats

14 geweldige plaatsen in Frankrijk: in beeld

Skyscanner is de wereldwijde reiszoekmachine die ervoor zorgt dat je meer doet met jouw reisbudget door te speuren naar goedkope vliegtickets, goede hotel deals en autoverhuur.

http://www.skyscanner.nl/nieuws/van-gogh-jaar-alle-niet-te-missen-bestemmingen