Nederlandse patat verovert Italië. ’n Verzameling typisch Nederlandse waar in het buitenland. Voor als je heimwee krijgt op reis.

Tulpen, molens, stroopwafels, pannenkoeken, fietsen. Typisch Nederlandse producten die je met een beetje speuren ook in andere landen vindt. De patat in puntzak is het laatste succesproduct dat het buitenland verovert. In Rome staan ze in de rij voor de frieten gemaakt van Nederlandse bintjes, lekker gedoopt in mayonaise.

Patat snacken in puntzak, Italië

Zeg nu zelf: wat is er lekkerder dan verse, knapperige frieten in een zak ondergedompeld in mayonaise? Het ultieme streetfood dat op z’n tijd niet te versmaden is. Dat dacht ook de Italiaanse Filippo di Lorenzo. Hij nam het idee mee uit Amsterdam en bedacht Chipstar Amsterdam. Een jaar geleden opende hij de eerste frietzaak in Napels. In die stad zijn inmiddels dertig patatzaken geopend. En, sinds een paar weken scheuren ze ook op hun scooters met een frietzak door Rome. De Romeinen stonden er voor in de rij. De frieten worden gemaakt van oer-Hollandse bintjes.

Voor de frieten van Nederlandse bodem staan ze in Italië in de rij. Foto: Facebook Chipstar.

Rolling Orange Bikes, New York, Verenigde Staten

Brooklyn’s only real Dutch bicycle shop, is Rolling Orange Bikes. Een echte Nederlandse fietsenwinkel midden in Manhattan. Da’s niet voor niets. New York is de laatste jaren uitgegroeid tot fietsstad pur sang. Met honderden kilometers aan fietspaden is er niets leukers dan New York vanaf de fiets te ontdekken. Steeds meer New Yorkers zien de fiets, de tandem en met kinderen de bakfiets als vervoermiddel wel zitten. Marc van der Aart merkte ooit in een interview op dat zij na 400 jaar opnieuw New York proberen te veroveren, met de fiets. Dat lijkt aardig te lukken. In samenwerking met Baja Bike organiseert Rolling Orange Bikes ook fietstours door NYC, aanrader!
http://www.youtube.com/embed/EqypRR741ik

Dutch Flower Shop, Liverpool, Verenigd Koninkrijk

De Engelse Loraine Whittle raakt geïnspireerd door de mooie, verse bloemen die iedere dag op de bloemenveiling in Aalsmeer worden geveild. Dat wilde ze ook in de UK, een stap verder dan de bloemenstalletjes op straat en het bloemenaanbod in supermarkten. De Dutch Flower shop in Liverpool is het resultaat. Hier koop mooie, samengestelde boeketten met bloemen uit Nederland, met namen als Amsterdam, Eindhoven, Hague, Leiden en Aalsmeer. Te vinden aan Woolton Road in Liverpool.

Koop een boeketje Amsterdam of Eindhoven in Liverpool.

Bitterballen, North Carolina, Verenigde Staten

Corine’s Cafe in Mooresville in de staat North Carolina, is een van de ongeveer 40 op Nederland geïnspireerde restaurants, bakkerijen en winkels in VS. Het bord voor het café verraadt al iets over de keuken: ‘homestyle cooking with a touch of Dutch’. Eigenaar Corine is een Nederlandse. Op de voorkant van het menu een klassieke Nederlandse windmolen en op het menu onder meer bitterballen, pannenkoeken en appeltaart. Alles homemade, inclusief de bitterballen met mosterd.

A touch of Dutch in Corine's Café. Foto: Corine's Café.

Pannenkoeken met stroop, Canada

John Dys is een van oorsprong Nederlander, zijn ouders emigreerden naar Canada. Op vakantie naar Nederland proefde hij de Nederlandse pannenkoek in een pannenkoekenrestaurant. In 1975 introduceerde hij de pannenkoek in Canada en opende het eerste Original Dutch Pannekoek House op de hoek van Knight Street en 25th Avenue in Vancouver. Dit pannenkoekenrestaurant bestaat nog steeds. Inmiddels zijn er meer dan 20 De Dutch pannenkoekenrestaurants.

In heel Canada vind je DeDutch pannenkoekenrestaurants. Foto: DeDutch Facebook.

Stroopwafels en HEMA ondergoed, Parijs en Madrid

De HEMA is zo’n aloude, vertrouwde winkel in Nederland waar je altijd wel iets vindt. Dezelfde formule doet het goed in het buitenland. Afgelopen jaar opende de eerste HEMA-filiaal in Madrid. In Madrid geen Hemaworst, wel Jip en Janneke en stroopwafels. Er zijn ook al HEMA-winkels in onder meer Parijs, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.



Dutch shop met Nederlands lekkernijen, Nieuw-Zeeland

Meer dan 65 verschillende soorten Nederlandse kaas, drop, stroopwafels, pindakaas, hagelslag, Unox knakworstjes en meer Nederlandse producten vind je in de Dutch shop in Wellington, Nieuw-Zeeland. Naast een fysieke winkel, is er een online shop. Dus mocht je op vakantie zijn in Nieuw-Zeeland en verlangen naar een stuk Goudse kaas of pindakaas, dan weet je waar je dat kunt halen. Er is ook een Nederlands restaurant in Auckland, Dutch Delight.

Verlang je naar een stuk Goudse kaas?

De beste dialoog in een film over Amsterdam en patat en eetgewoontes in het buitenland, is natuurlijk die uit Pulp Fiction. Misschien inspireerde dit de Italiaanse Filippo di Lorenzo voor zijn Chipstar keten:

http://www.youtube.com/embed/uYSt8K8VP6kBen jij op je reizen Nederlandse producten tegenkomen, op ongewone plekken? Laat het ons hieronder weten.

http://www.skyscanner.nl/nieuws/go-dutch-op-reis-van-patat-rome-tot-fietsen-new-york