woensdag 26 november 2014

Stadavontuur in Barcelona , Spanje

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Bloomberg

Barcelona

ma 23 jul 2012, 15:30 | 0 reacties

Stadavontuur in Barcelona

door onze redactie
Een bezoek aan de op één na grootste stad van Spanje (na hoofdstad Madrid) kan overweldigend zijn voor de beginnende toerist of stedentripper die voor het eerst een bezoek brengt. Toch, met een beetje planning en goede voorkennis is een bezoek aan Barcelona een fluitje van een cent. Daarom alvast vijf tips!
    1. Ontdek de architectuur van Gaudí
    Middenin Barcelona vind je het meesterwerk van de beroemde architect Antonio Gaudí: de Sagrada Família.
    Deze gigantische basiliek wordt veel gerestaureerd, maar is ondanks dat een 'must' om te bezoeken.
    De Sagrada Família is overigens niet het enige dat Gaudí heeft achtergelaten in Barcelona:
    ook het Park Güell en het huis La Pedrera (Casa Milà) zijn ontworpen door de Spaanse meester.
    —-
    2. Rondwandelen op La Rambla
     
    Je komt er als toerist praktisch niet omheen: de grote, bekende boulevard La Rambla. Hij ligt midden in Barcelona en wordt gevuld door een enorme hoeveelheid toeristen. Ook vind je er veel straatartiesten, nachtclubs en gezellige cafés. Dit maakt La Rambla overdag een drukke shopbestemming, maar 's avonds dé feeststraat voor jong en oud. Duik ook eens een zijstraatje in: daar zijn de drankjes stukken goedkoper!
    —-
    3. Ervaar het aquarium van Barcelona
     
    Wie houdt van zeesterren, haaien en andere onderwaterdieren, doet er goed aan een bezoekje te brengen aan het zeeaquarium van Barcelona. Na het aquarium in Genua is dit de grootste van Europa. Hoogtepunt van een bezoek is de onderwatertunnel: als je hier doorheent wandelt, zwemmen de vissen naast, onder én boven je!
    —-
    4. Genieten van de Gotische Wijk
     
    De Gotische Wijk van Barcelona is het oudste deel van de stad. Je vindt er echter niet alleen gotische gebouwen, zoals de naam doet vermoeden. In vroeger tijden was de wijk afgesloten van de rest van de stad, door middel van hoge stadsmuren. Deze zijn voor een overgroot deel afgebroken en vervangen door brede straten. Een stadswandeling door de Gotische Wijk is dan ook een interessante en leuke bezigheid.
    —-
    5. Dierentuin voor het hele gezin
     
    Ga je samen met wat jeugdige vakantiegangers naar Barcelona? Bezoek dan zeker de grote dierentuin in de stad. Je vindt er een grote verscheidenheid aan dieren, die je kunt bewonderen vanuit één van de elektrische autootjes. Picknicken in de dierentuin is toegestaan. En niks is leuker dan de dag afsluiten met een ponyritje voor de allerjongsten.

    http://www.telegraaf.nl/reiskrant/bestemming/spanje/costa-dorada/barcelona/20803281/__Stadavontuur_in_Barcelona__.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Sagrada Familia Sagrada FamiliaFoto: Eigen foto

    Barcelona

    di 10 jun 2014, 10:09 | 0 reacties

    In de schaduw van de Sagrada Familia

    De Sagrada Familia is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Barcelona. Sterker nog, het is ongetwijfeld het drukst bezochte gebouw ter wereld dat nog in de steigers staat.  Een poging om op de bonnefooi Gaudí’s meesterwerk te gaan bekijken resulteert dan ook meestal in pijnlijke voeten. Van het wachten welteverstaan, want de wachttijd voor de ingang kan al snel oplopen tot 2 of 3 uur. De Sagrada Familia is die wachttijd meer dan waard, want zowel van binnen als van buiten is de basiliek bijzonder indrukwekkend. Maar je kunt de wachttijd beter besteden.
      Boek vooraf je tickets via de boekingswebsite van de Sagrada Familia. Deze website is smartphone-vriendelijk, dus je kunt zelfs in de rij je ticket reserveren. Handig! Daarna direct doorlopen gaat meestal niet vanwege de drukte, maar door je online reservering houd je wél je plaatsje in de rij bezet. Je hoeft dus niet langer blaren te kweken in een lange rij vol toeristen, maar kunt je tijd nu beter benutten. Gelukkig maar, want in de schaduw van de Sagrada Familia staat nóg een prachtige, maar veel minder bekende bezienswaardigheid.

      Hospital de Sant Pau, voorzijde Hospital de Sant Pau, voorzijdeFoto: Eigen foto
       
      Op een paar honderd meter van de Sagrada Familia staat Hospital de Sant Pau. Het voormalige ziekenhuis is opgetrokken in dezelfde Catalaans-modernistische bouwstijl, maar ontvangt slechts een fractie van de toeristen die naar de bekendere basiliek trekken. En dat terwijl het gebouwencomplex al in 1997 tot UNESCO Werelderfgoed is verklaard.
      Als je over het binnenplein wandelt, of door één van de voor bezoekers opengestelde gebouwen loopt, is het lastig te geloven dat Hospital de Sant Pau tot 2009 nog dienst deed als ziekenhuis. Enkel in de ondergrondse galerijen en in een voormalige ziekenzaal proef je iets van een ziekenhuissfeer. Eigenlijk past de nieuwe functie, van museum en cultureel centrum, veel beter, maar de historie zorgt wel voor een extra en bijzondere dimensie.

      Hospital de Sant Pau, ziekenzaal Hospital de Sant Pau, ziekenzaalFoto: Eigen foto

       

      Toen architect Lluís Domènech i Montaner het ziekenhuis ontwierp, aan het begin van de twintigste eeuw, deed men in Barcelona nog niet echt aan hoogbouw. Met als resultaat dat Hospital de Sant Pau liefst 27 paviljoenen telt, op een oppervlakte van negen huizenblokken. En alle paviljoenen zijn uniek, waardoor je tijdens je wandeling over het ziekenhuisterrein continu blijft rondkijken. Je zou bijna vergeten dat je nog kaartjes voor de Sagrada Familia had…

      Hospital de Sant Pau, binnenplein Hospital de Sant Pau, binnenpleinFoto: Eigen foto



      Bron: Stedentripper.com

      http://www.telegraaf.nl/reiskrant/bestemming/spanje/costa-dorada/barcelona/22720704/__In_de_schaduw_van_de_Sagrada_Familia__.html

       
       
      Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
      Foto: Shutterstock

      Barcelona

      wo 26 nov 2014, 10:52 | 1 reactie

      De toeristentrekpleisters voorbij in Barcelona

      De Spaanse metropool Barcelona heeft nogal wat te bieden. Bekende trekpleisters zijn de Rambla, Parc Quell en Camp Nou, maar Barcelona heeft meer dan dat. Reiskrant tipt een aantal minder bekende en relatief rustige plekjes in de stad.
        De stad ligt prachtig aan de Middellandse Zee en is bezaaid met diverse soorten architectuur. Van middeleeuws tot zeer modern, waarbij uiteraard een prominente plek is ingeruimd voor Antoni Gaudi. De hoofdstad van Catalonië is dag en nacht springlevend en ook culinair zit het in Barcelona wel goed, met talloze restaurantjes verspreid over de stad.
        Wandel mee langs een aantal minder bekende, relatief rustige plekjes in de stad. Van de heuvel Montjuïc, naar het dorpje Poble Espanyol, naar de berg Montserrat buiten Barcelona, en weer terug, naar de binnentuinen in de wijk Eixample.

        Montjuic MontjuicFoto: Shutterstock

        Heuvel Montjuïc

        Vanuit vrijwel ieder stadsdeel van Barcelona zie je de heuvel Montjuïc liggen. Bovenop ligt het Kasteel van Montjuïc, een groot fort waarvandaan je een prachtig uitzicht op de stad hebt. Ideaal om van boven je route door de stad uit te stippelen. Om het fort te bereiken is de kabelbaan vanuit de haven van Barcelona een spectaculaire optie.
        Het ritje duurt ongeveer acht minuten. Op Montjuïc is niet alleen het kasteel te vinden. In 1929 werd hier de Wereldtentoonstelling gehouden en in 1992 was Montjuïc de thuisbasis voor de Olympische Spelen. Je treft hier nog een Olympisch Stadion, dus zijn er genoeg andere bezienswaardigheden en het is een prettig, wijds opgezet wandelgebied.

        Poble Espanyol Poble EspanyolFoto: Shutterstock

        Poble Espanyol

        Aan de voet van Montjuïc vind je het openluchtmuseum Poble Espanyol. Dit museum is een afgesloten dorp, waar 117 huizen staan die je overal in Spanje zou kunnen vinden. Architectuur van Andalusië tot Catalonië en van Castilië tot Baskenland. Poble Espanyol werd  speciaal ontworpen voor de Wereldtentoonstelling en heeft het uiterlijk van een echt karakteristiek Spaans dorp, met smalle straatjes, een pleintje, een kerkje en uiteraard wat echte restaurants. Je waant je in een echt dorpje, maar Poble Espanyol is toch écht onbewoond. Er worden hier regelmatig concerten en andere evenementen georganiseerd.
        We blijven even de rust opzoeken. Op 50 kilometer afstand van Barcelona ligt de bergketen Montserrat. Montserrat is te bereiken met de trein vanaf Barcelona en naast het stationnetje Aeri Montserrat kun je met een kabelbaan de hoogte in, tot aan de benedictijnenabdij van Montserrat, op een hoogte van 720 meter.

        Montserrat MontserratFoto: Shutterstock

        Natuurliefhebbers

        De omgeving van de berg is het nogal platte Catalaanse landschap, wat vanaf de berg goed te zien is. De berg zelf heeft nogal opvallende uiterlijke kenmerken. De rotspartijen hebben een roze kleur en hebben een hele bijzondere, rauwe vorm die als ‘tanden’ omschreven worden. Naast de abdij zijn er diverse kloostertjes en kerkjes op Montserrat, die goed te voet te bereiken zijn middels aangelegde paden. Montserrat is een vrij toeristische bestemming, maar zeker een aanrader voor liefhebbers van bijzondere natuur.
        Terug naar de stad. Eixample is een hele hippe wijk in Barcelona en is gebouwd in de 19e eeuw. Het district is heel planmatig als een schaakbord met rechte lijnen opgezet, met erdoorheen de diagonale avenue Diagonal. Het district wordt bewoond door liefst 300.000 mensen. Hier vind je onder meer Hospital de Sant Pau, maar hekendste bouwwerk binnen Eixample is de Sagrada Familia. Het leuke is dat hier 42 binnentuinen te vinden zijn, met elk hun eigen thema. Dat varieert van echte tuinen met flora en fauna, tot een zwembad, tot kunst en zelfs industriële overblijfselen, zoals een biertank van brouwerij Damm in de Jardí de Montserrat Roig.

        Bron: Tix.nl
        De redactie is benieuwd naar uw leukste adresjes in Barcelona. Gelieve hieronder uw reactie achter te laten.
        REISKRANTREPORTERS OVER BARCELONA

        GERELATEERDE ARTIKELEN
        20-10: 

        http://www.telegraaf.nl/reiskrant/bestemming/spanje/costa-dorada/barcelona/23376105/__De_toeristentrekpleisters_voorbij_in_Barcelona__.html

        Geen opmerkingen:

        Een reactie posten