woensdag 26 november 2014

De beste straatkunst ter wereld

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
La Candeleria La CandeleriaFoto: Wikimedia commons

ma 20 okt 2014, 16:37 | 30 reacties

De beste straatkunst ter wereld

Graffiti is niet alleen voorbehouden aan snotjochies die hun naam op een muur taggen. Muren wereldwijd worden steeds vaker versierd met prachtige werken van straatkunstenaars. Houd jij ervan? Dan ben je in deze buurten op je plek.

    La Candelaria, Bogota, Colombia

    Dit oude gedeelte van de stad, vol huizen in pastelkleuren, trekt steeds meer toeristen. De koloniale kathedralen en overheidsgebouwen geven een authentiek Colombiaans tintje aan de straten waarvan de muren vergeven zijn met muurschilderingen van lokale kunstenaars.

    Shoreditch, Londen, Engeland

    Oost-Londen is de bakermakt van wereldberoemde straatartiesten als Banksy, ROA en Stik. Vooral in Shoreditch stikt het van de muurversieringen. Er worden zelfs tours georganiseerd langs de meest bijzondere werken.

    Shoreditch ShoreditchFoto: Wikimedia commons

    Santa Teresa, Rio de Janeiro, Brazilië

    In deze ooit lommerijke wijk in de heuvels van Rio, staan opgeknapte Victoriaanse huizen nu zij aan zij met wat het beste te omschrijven is als spookhuizen. Straatkunstenaars mogen hier legaal hun gang gaan. Een 'upgrade' vergeleken met de sloppenwijken waar de meeste van hen vandaan komen.

    Santa Teresa Santa TeresaFoto: Wikimedia commons

    Mission District, San Francisco, Verenigde Staten

    Sommige straten van deze wijk kennen muren die inmiddels tientallen lagen kunst bevatten. Op de muren van Clarion Alley bijvoorbeeld hebben naast onbekende kunstenaars, ook vele beroemdheden zoals Megan Wilson, Rigo en Barry McGee, wel eens een werk achtergelaten.

    Mission District Mission DistrictFoto: Wikimedia commons

    Lavapies, Madrid, Spanje

    Lavapies is het meest multiculturele disctrict van Madrid en dat zie je terug in de kunst op de muren. De grootste concentratie straatkunst vind je in de stadstuin Esta Es Una Plaza, waar onder meer bekende artiesten als Roa en Blu hun werk hebben achtergelaten.

    Lavapies LavapiesFoto: Flickr/r2hox

    Camden Street, Dublin, Ierland

    Sinds het stadbestuur van Dublin graffiti-artiesten is gaan sponsoren zijn de straten van de stad bijna net zo beroemd geworden als haar bars. De grootste kunstconcentratie is te vinden in de wijk Camden Street waar onder meer winkeleigenaars kunstenaars vragen om de rolluiken van hun winkels te versieren. Zodra de winkels dichtgaan gaat het 'straatkunstmuseum' dus open. En dat is zeker een bezoekje waard.

    Camden Street Camden StreetFoto: Wikimedia commons

    Bushwick, Brooklyn, New York, Verenigde Staten

    Bushwick is de voorloper voor straatkunst in Amerika. De goedkope lofts in het voormalige industriële niemandsland heeft veel kunstenaars en andere artistieke types aangetrokken. En ook straatkunstenaars voelen zich duidelijk thuis in de wijk.

    Bushwick BushwickFoto: Wikimedia commons

    Belleville/Menilmontant, Parijs, Frankrijk

    Parijs staat al jaren bekend om haar graffiti en muurschilderingen. In deze twee voormalige dorpjes in het oosten van de stad is de meeste straatkunst te vinden.  Normaal kom je als toerist waarschijnlijk niet in deze wijken maar ze zijn zeker een bezoekje waard.

    Belleville BellevilleFoto: Wikimedia commons

    Wywnood, Miami, Verenigde Staten

    Dit oude pakhuisdistrict ten noorden van downtown Miami is een soort openlucht museum. Tijdens de jaarlijkse kunstbeurs Art Basel in december reist praktisch elke zichzelf respecterende straatkunstenaar af naar Miami om hier 'een stuk' achter te laten.

    Wywnood WywnoodFoto: Wikimedia commons

    Bron: Thrillist.com

    GERELATEERDE ARTIKELEN
    20-10: 

    http://www.telegraaf.nl/reiskrant/stedentrip/23223734/__De_beste_straatkunst_ter_wereld__.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Foto: .

    vr 14 nov 2014, 18:37

    Amerika in ban van Hollands fietspad

    eindhoven - Het Van Gogh-fietspad in Eindhoven heeft ook de aandacht van CNN getrokken. Het energiezuinige fietstraject, dat bezaaid is met fonkelende lichtjes, werd deze week geopend.
    Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft het pad ontworpen na geïnspireerd te zijn door Van Gogh's schilderij Sterrennacht. Roosegaarde spreekt van ’een spel van licht en poëzie’. CNN is lovend over de creatie en spreekt van een 'ongelooflijk mooi eerbetoon aan Van Gogh'.
    Het is het eerste zelfverlichtende fietspad ter wereld. Het wordt verlicht met duizenden steentjes die overdag energie krijgen van de zon en daardoor ’s avonds oplichten.
    Roosegaarde ontwierp eerder een lichtgevende weg in Oss. Op de N329 zijn sinds april dit jaar wegmarkeringen aangebracht die overdag licht absorberen en dit licht in het donker weer afgeven.

    GERELATEERDE ARTIKELEN
    01-06: 

    http://www.telegraaf.nl/reiskrant/fietsenenwandelen/23332439/__Amerika_in_ban_van_Hollands_fietspad__.html


    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten