woensdag 26 november 2014

De voordelen van naakt slapen

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: 123rf.

di 25 nov 2014, 14:08

De voordelen van naakt slapen

Heerlijk naar bed! Elke avond kan je je er zo lekker op verheugen. De meesten trekken een pyjama aan, maar misschien moet je dit eens achterwege laten. Want naakt slapen blijkt heel wat meer voordelen te hebben dan een nacht doorbrengen in een pyjama. VROUW zet enkele onbetwistbare voordelen op een rij:
    • Beter slapen
    Als we ons bed inkruipen, willen liefst zo snel mogelijk inslapen en zo veel mogelijk slapen. Door de warmte wakker worden is dan ook superirritant.
    Onze lichaamstemperatuur hoort namelijk enkele graden te dalen om een goede nachtrust te verzekeren. Wanneer we een (te dikke) pyjama dragen, wordt het moeilijk om onze lichaamswarmte vrij te laten komen.
    Als onze lichaamstemperatuur niet daalt, zullen onze hersenen een signaal krijgen en worden we wakker. Even wakker worden uit onze slaap wil niet zeggen dat we minder gaan slapen, wel zullen we een minder diepe en minder herstellende nachtrust ervaren.
    • Calorieën verbranden
       
    Het lichaam is opgebouwd uit twee soorten vetweefsel. Het eerste soort: wit vet, is de laag die ontstaat wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
    De tweede soort is bruin vet en reguleert onze lichaamswarmte door de verbranding van vetzuren en glucose.
    Baby's bijvoorbeeld hebben vaak meer bruin vet in hun lichaam dan volwassenen om zich warm te houden.
    Het positieve aan bruin vet is dat het heel wat calorieën verbrandt door ons lichaam warm te houden. Wie 's nachts naakt slaapt -dus het ook wat kouder kan hebben- zal meer calorieën verbranden, omdat het lichaam in actie schiet. Bovendien stimuleert slapen de productie van het slaaphormoon melatonine en daardoor de productie van bruin vetweefsel.
    • Infectiekans wordt minder   
    Het dragen van een te dikke stof zou het risico op een vaginale infectie aanzienlijk verhogen. Bacteriën gedijen het beste op een vochtige en warme plek en een slip of broek zorgt ervoor dat de vagina een ware broeihaard wordt.
    ---
    ---
    • Seksleven krijgt een boost
    Het seksleven vaart ook wel bij het naakt slapen. Deze personen hebben een gelukkiger seksleven. Dit bleek uit een Brits onderzoek bij meer dan 1000 personen. Het naakt voelen en zien van je  partner kan namelijk heel wat prikkels veroorzaken. Ook is naakt slapen volgens heel wat psychologen de ideale manier om om te gaan met de complexen over je lichaam. Je kunt namelijk onder de lakens kruipen maar toch van elkaar genieten.
    • Goed voor je gezondheid
    Wanneer je contact maakt met je naakte partner zorgt dat ervoor dat je bloeddruk omlaag gaat. De reden: er komt dan oxytocine vrij komt. Dat is een hormoon dat een positieve invloed heeft op het immuunsysteem en bloeddruk.
     

    Kan je niet zonder je pyjama? Denk dan hieraan:  
    • Neem een lichte stof zoals katoen
    • Zorg ervoor dat je pyjama niet te strak zit rond je lichaam. Houd ook je handen en voeten warm om je bloedsomloop op peil te houden.
    • Koop het liefst lakens gemaakt van lichte stof. Zorg dat ze je geen verstikkend gevoel geven of vermijd verschillende dekens.
    ---
    ---

    http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/23372281/__De_voordelen_van_naakt_slapen__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten