woensdag 26 november 2014

Ruim 5 miljoen Nederlanders chronisch ziek

do 14 nov 2013, 08:41

Ruim 5 miljoen Nederlanders chronisch ziek

DEN HAAG - In Nederland lijden 5,3 miljoen mensen aan een chronische ziekte. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het aantal chronisch zieken in 8 jaar tijd met 17 procent gestegen.
    Foto: z24.nl
    De stijging van het aantal Nederlanders met zogenoemde multimorbiditeit, die in een bepaalde periode meer dan één chronische ziekte hebben, is met 26 procent toegenomen, aldus het RIVM. Dat zijn 1,9 miljoen mensen. Daarvan zijn er 580.000 75 jaar of ouder.
    Behalve ouderen worden ook laagopgeleide personen vaak getroffen één of meer chronische ziekten. Volgens het RIVM is 79 procent van de laagopgeleiden chronisch ziek, van de hoogopgeleiden is dat 43 procent.
    Heel veel ziekten vallen onder de noemer chronisch. Dat kunnen levensbedreigende ziekten zijn zoals kanker, Aids en een beroerte maar ook aandoeningen met periodiek terugkerende klachten zoals astma en migraine. Een andere categorie zijn chronische ziekten die progressief verslechteren en leiden tot invaliditeit, zoals reuma en de ziekte van Parkinson. Psychische aandoeningen zoals een burn out en angststoornissen worden ook beschouwd als een chronische ziekte.

    Gerelateerde artikelen
    13-11: 

    http://www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel/22056602/__Ruim_5_miljoen_Nederlanders_chronisch_ziek__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten