woensdag 26 november 2014

Ademtest herkent diabetes bij kind

 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
..Met diabetes type 1 moet je altijd je bloedsuiker in de gaten houden.. ..Met diabetes type 1 moet je altijd je bloedsuiker in de gaten houden..Foto: ANP



wo 26 nov 2014, 14:00

Ademtest herkent diabetes bij kind


Wetenschappers komen met een ademtest die vroege tekenen van diabetes type 1 kan spotten bij kinderen, lang voordat de eerste symptomen de kop op steken.
    De ademtest van de Oxford University detecteert aceton, een sterk ruikende chemische stof, in de adem van kinderen met type 1 diabetes. De chemische stof is een bijproduct van een proces dat bekend staat als diabetische ketoacidose. De potentieel levensbedreigende aandoening veroorzaakt misselijkheid, braken, buikpijn, ademhalingsproblemen, verwarring en leidt soms zelfs tot de dood als er niet snel gehandeld wordt.

    Opsporing

    Diabetische ketoacidose ontwikkelt zich wanneer insuline tot gevaarlijke niveaus daalt en voorkomt dat cellen de glucose krijgen die ze nodig hebben. Hierdoor wordt het lichaam gedwongen om vet te verbranden voor energie en daarbij komen ketonen of zuren vrij die zich ophopen in het bloed. Wanneer je nog niet weet dat je diabetes hebt, kan dit proces zich ongemerkt in het lichaam afspelen.
    Hoewel de acetongeur voor 'normale mensen' soms lastig te ruiken is, slaagde het team er wel in een apparaat te ontwikkelen dat de chemische stof oppikt.
    In tegenstelling tot diabetes type 2, wordt diabetes type 1 niet veroorzaakt door levensstijl of dieet. De auto-immuunziekte zit soms in de familie, maar in veel gevallen ook niet. Het is nog niet precies duidelijk hoe diabetes type 1 ontstaat, maar de ziekte is niet zomaar te genezen. Als je diabetes type 1 krijgt, stopt je lichaam met insuline maken. Vanaf dat moment zul je zelf insuline moeten spuiten of een insulinepompje moeten dragen.
    'Slechts' 10 procent van alle diabetespatiënten heeft type 1. De variant wordt vaak pas ontdekt wanneer de eerste symptomen zich openbaren, zoals:
    • - Een extreem ziek gevoel
    • - Wazig zien
    • - Misselijkheid of overgeven
    • - Veel honger hebben, of juist helemaal niet
    • - Zonder reden afvallen
    • - Veel dorst en veel plassen
    De studie van de Oxford University werd gepubliceerd in het Journal of Breath Research.




    Gerelateerde artikelen
    25-06: 

    http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23377237/__Ademtest_herkent_diabetes_bij_kind__.html

     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Foto: De Telegraaf



    do 13 nov 2014, 11:09

    Steeds meer mensen hebben diabetes


    DEN HAAG - Het aantal mensen met diabetes neemt de laatste jaren flink toe. In 2013 gaf 4,5 procent van de Nederlandse bevolking aan suikerziekte te hebben. Dit komt overeen met zo'n 750.000 mensen. In 2001 gaf 2,8 procent van de bevolking dat aan.
      De toename komt vrijwel geheel door een toename in het aantal mensen met diabetes type 2, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
      Diabetes type 2 komt vijf keer zo vaak voor als diabetes type 1. Vooral 55-plussers hebben er last van en onder 75-plussers heeft 17,2 procent naar eigen zeggen diabetes. Vroeger werd het ouderdomssuiker genoemd.
      Naast ouderen, komt diabetes ook meer dan gemiddeld voor bij eerste generatie allochtonen, lager opgeleiden en mensen met overgewicht. Overigens wil die verhoogde kans volgens het CBS niet zeggen dat het een met het ander te maken heeft, hoewel het wel waarschijnlijk is dat overgewicht de kans op type 2 diabetes verhoogt.
      Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel, met het hormoon insuline. Maar bij mensen met diabetes maakt of regelt het lichaam zelf geen insuline meer, waardoor dat bijvoorbeeld ingespoten moet worden.
      Vrijdag is het Wereld Diabetes Dag.
      Meer over diabetes




      Gerelateerde artikelen
      25-06: 

      http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23325347/__Steeds_meer_diabetici__.html

       
      Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
      Foto: ANP XTRA/Koen Suyk



      ma 07 jul 2014, 10:48

      'Diabetes wordt nationale noodsituatie'


      Met bijna 300.000 Britten die jaarlijks diabetes krijgen, dreigt de ziekte in Groot-Brittanië snel een nationale noodsituatie te worden. Daarvoor waarschuwt NGO Diabetes UK.
        Ruim 700 mensen in Groot-Britannië krijgen dagelijks de diagnose diabetes type 2, het type dat gelinkt is aan overgewicht. Daarnaast krijgen nog eens 30 Britten per dag de diagnose diabetes type 1, dat voornamelijk jongeren treft, zo meldt het Belgische persbureau Belga maandag.

        Druk

        Diabetes UK luidt de noodklok omdat de cijfers veel hoger zijn dan eerder werd aangenomen. De organisatie roept op tot meer preventie en waarschuwt dat de druk op de Britse gezondheidszorg onhoudbaar dreigt te worden.
        De klachten bij diabetes type 2 zijn sluipender dan bij type 1: je kunt diabetes krijgen zonder dat je het in de gaten hebt.
        Tegenwoordig is diabetes goed behandelbaar, maar het is nog steeds niet te genezen.
        Meer over diabetes.




        Gerelateerde artikelen
        13-06: 

        http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22826022/___Diabetes_wordt_nationale_noodsituatie___.html

         
        Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
        Foto: TLG



        wo 25 jun 2014, 12:41

        Heb jij prediabetes?


        Maar liefst een op de drie volwassenen loopt rond met prediabetes en heeft daar geen idee van. Volgens Britse onderzoekers worden we geconfronteerd met een 'sluimerende diabetesepidemie van ongekende omvang'.
          Diabetes type 2 wordt vaak bij toeval ontdekt. Dit is gevaarlijk omdat de ziekte op de lange duur kan leiden tot ernstige complicaties zoals blindheid en amputatie.

          Schok

          Heb je prediabetes, dan schieten de bloedsuikerwaarden zonder dat je het door hebt omhoog. Als dat niet wordt behandeld, zal je ongetwijfeld diabetes type 2 ontwikkelen.
          Medici reageren geschokt op de nieuwe cijfers. ''Het is nog erger dan we hadden verwacht'', klinkt het uit de beroepsgroep. Als mensen hun levensstijl niet aanpassen, zit er volgens de artsen een heuse epidemie aan te komen. ''Ga naar een dokter als je je zorgen maakt en neem de aandoening serieus. Diabetes kost je zo’n zes jaar van je leven.''
          Diabetes type 2 komt veel voor; vooral op hogere leeftijd, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij jongere mensen. De alvleesklier werkt nog wel, maar niet goed genoeg. Of hij werkt goed, maar de lichaamscellen reageren slecht op insuline.

          Insuline

          Door het tekort aan insuline of door de ongevoeligheid voor insuline, kan glucose niet in de lichaamscellen komen. Hierdoor stijgt het glucosegehalte in het bloed, met alle gevolgen van dien.
          Oorzaken van dit type diabetes zijn erfelijke aanleg, overgewicht en een ongezonde levensstijl met ongezonde voeding.
          Twijfel jij of je prediabetes hebt? Lees hier meer.




          Gerelateerde artikelen
          29-10: 
          09-09: 

          http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22782380/__Heb_jij_prediabetes___.html

          wo 14 mei 2014, 10:10

          Vet rond bloedvaten veroorzaakt diabetes


          AMSTERDAM - Vetafzetting rond de bloedvaten blijkt de kans op diabetes te verhogen. Met deze ontdekking komen Nederlandse wetenschappers voor het eerst dichter bij het antwoord op de vraag hoe ’suikerziekte’ bij mensen met overgewicht ontstaat.
            Foto: ANP
            Dat obesitas tot diabetes kan leiden was in principe al bekend, maar nu is ook een mechanisme daarbij gevonden. „Te veel lichaamsvet blijkt namelijk de glucose- of bloedsuikerhuishouding te verstoren”, verklaart onderzoeker dr. Rick Meijer zijn diabetesstudie waarop hij gisteren aan het VU medisch centrum in Amsterdam promoveerde. „Door een afdekkend laagje vet rondom de aderen, we noemen dat perivasculair vet, kan het lichaam minder goed ’suiker’ uit bloed opnemen. Het dekt de aderen als het ware af.”
            Insuline, een hormoon, stimuleert de opname van bloedsuiker door het hele lichaam. Daarnaast is het verantwoordelijk voor verwijding van bloedvaten in de allerkleinste bloedvaten, de zogenoemde microcirculatie. Onder invloed van insuline worden bloedvaten wijder, zodat weefsels glucose beter opnemen. Bij mensen met overgewicht en obesitas blijkt sprake van afgenomen vaatverwijding in reactie op insuline.

            Verstoring

            Rick Meijer, vasculair geneeskundige van het VUmc, komt tot deze vaststelling na onderzoek bij onder meer vijftien slanke en achttien obese vrouwen. Ook bleek de samenstelling van het lichaamsvet te verschillen: obese mensen hebben een grotere vetcelgrootte dan slanke mensen, hetgeen tot verstoring van de signaaloverdracht in de glucosehuishouding kan leiden. „Wanneer de hoeveelheid vet toeneemt, vertoont het tekenen van ontsteking.”
            Eerder keken Meijer en zijn collega’s naar het perivasculaire vet van muizen, waar eenzelfde mechanisme zichtbaar was. Meijer: „Toekomstig onderzoek moet uitwijzen hoe de kennis over dit vet kan worden gebruikt om mensen met overgewicht en diabetes te kunnen helpen.”




            Gerelateerde artikelen
            29-10: 

            http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22623854/__Vet_rond_bloedvaten_veroorzaakt_diabetes__.html

            vr 13 jun 2014, 10:54

            Twee keer zo vaak diabetes bij asielzoekers

            AMSTERDAM - Asielzoekers hebben twee keer zo vaak diabetes als de gemiddelde Nederlander. Ongeveer 2 op de 100 asielzoekers in opvangcentra hebben diabetes. Dat hebben het AMC in Amsterdam en de GGD vrijdag gemeld.
              Foto: De Telegraaf
              Volgens AMC-onderzoekster Simone Goosen, werkzaam bij de GGD, komt de ziekte het meest voor bij asielzoekers uit Somalië, Soedan en Sri Lanka. Diabetes blijkt al vanaf jonge leeftijd vaker voor te komen bij asielzoekers uit deze landen. Oorzaken voor de verhoogde kans op diabetes zijn onder meer stress en ondervoeding.

              'Maatregelen'

              Goosen deed een uitgebreide studie naar de gezondheid van een groep asielzoekers die tussen 2002 en 2008 in opvangcentra in Nederland verbleven. Ze onderzocht hiervoor 60.000 medische dossiers. Volgens haar is het voor het eerst dat op zo'n grote schaal een dergelijk onderzoek is uitgevoerd.
              De diabetescijfers gelden volgens de onderzoekster ook voor de huidige populatie asielzoekers. Volgens Goosen woonden op 1 januari 2014 15.300 asielzoekers in de opvangcentra van het het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
              Goosen, die vrijdag promoveert op haar onderzoek, pleit in haar onderzoek voor maatregelen. Zo zouden asielzoekers in opvangcentra meer moeten worden gestimuleerd om te bewegen en gezond te eten, aldus de onderzoekster.
              Meer over diabetes.

              http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22735592/__Vaker_diabetes_bij_asielzoeker__.html

              Geen opmerkingen:

              Een reactie posten