donderdag 26 oktober 2023

Trump krijgt 10.000 dollar boete van rechter: 'Doe dit niet nog eens'

 

Trump krijgt 10.000 dollar boete van rechter: 'Doe dit niet nog eens'

Artikel van RTL Nieuws  • 9u


Oud-president Donald Trump in de rechtbank gisteren.
Oud-president Donald Trump in de rechtbank gisteren.© ANP / AFP

Oud-president Donald Trump heeft gisteren van de rechter 10.000 dollar boete gekregen omdat hij een spreekverbod schond. Vorige week moest hij al 5000 dollar betalen. "Doe dit niet nog eens, of de consequenties worden erger", waarschuwde de rechter Trump.

Het ging gisteren mis in de rechtbank in New York, waar Trump terecht staat in een civiele fraudezaak. Die zaak staat los van de vier strafzaken waar de oud-president momenteel mee te maken heeft.

'Heel partijdige rechter'

De eerste boete van 5000 dollar (ruim 4700 euro) kreeg Trump vorige week hij omdat hij op zijn sociale medium Truth Social een opmerking had gemaakt over een rechtbankmedewerker en die niet wilde verwijderen.

Gisteren deed hij volgens de rechter ten overstaan van journalisten hetzelfde. Trump zei: "deze rechter is een heel partijdige rechter, met een persoon naast zich die heel partijdig is, misschien zelfs nog partijdiger dan hijzelf". 

Rechter Arthur Engoron oordeelde dat Trump het opnieuw over de rechtbankmedewerker had gehad, en noemde dat een duidelijke overtreding van de regels die de oud-president waren opgelegd. De opmerking kost Trump omgerekend zo'n 9500 euro.

De oud-president heeft begin deze maand namelijk een spreekverbod ('gag order') gekregen en mag zich niet negatief uitlaten over de rechtbank. Doet hij dat wel, dan volgen er consequenties.  'Geen geloofwaardige getuige'

Zelf beweerde Trump later in de rechtbank dat zijn kritiek niet op de griffier gericht was. Dat maakte het alleen nog maar erger: rechter Engoron oordeelde vervolgens dat Trump ook als getuige 'niet geloofwaardig' meer is. Het is niet voor het eerst dat er frictie is in de rechtszaal. Vorige week vroeg dezelfde rechter Trump ook al om wat zachter te praten

De civiele zaak die in New York behandeld wordt, gaat over fraude die Trump zou hebben gepleegd met zijn bedrijf. Er staat voor de oud-president een hoop op het spel, legde correspondent Erik Mouthaan vorige maand uit

Trump krijgt 10.000 dollar boete van rechter: 'Doe dit niet nog eens' (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten