dinsdag 3 oktober 2023

Waterstof uit de Sahara: Duitse mega-investering in Mauritanië

 

Waterstof uit de Sahara: Duitse mega-investering in Mauritanië

Voor de productie van groene waterstof wordt in Europa gekeken naar landen in Afrika. Mauritanië gaat een samenwerking met Duitse investeerders aan voor de ontwikkeling van een miljarden kostend waterstofproject.

Adobe Stock 257834004
Zonnige woestijngebieden lenen zich goed voor het opwekken van de elektriciteit waar groene waterstof mee geproduceerd kan worden. | Credit: Adobe Stock

Mauritanië heeft een intentieovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van een waterstoffabriek met de Duitse projectontwikkelaar Conjuncta en Infinity Power Holding, een samenwerking tussen bedrijven uit Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

8 miljoen ton waterstof

Het consortium wil op termijn elektrolysers voor de opwek van jaarlijks 8 miljoen ton groene waterstof bouwen in het Noord-West Afrikaanse land dat ligt ingeklemd tussen de Westelijke Sahara en Senegal. Met het gehele project is volgens persbureau Reuters 34 miljard dollar gemoeid. De eerste fase van het project moet in 2028 gereed zijn. De capaciteit van deze eerste elektrolyser is 400 megawatt.

De waterstoffabriek gaat gebruik maken van zowel zonnestroom als windstroom om waterstofproductie de klok rond te garanderen. De zonnige én winderige Sahara leent zich hier bij uitstek voor. Bij de aan de kust gelegen hoofdstad Nouakchott moet een fabriek verrijzen die deze groene stroom omzet in waterstof. De waterstof is bedoeld voor de export en zal waarschijnlijk zijn weg naar Duitsland vinden.

Gedeelde ambities

Mauritanië heeft de ambitie om een belangrijke speler op het gebied van groene waterstof te worden. Verschillende waterstoffabrieken staan al op de planning en het land tekende tijdens klimaatconferentie COP27 een intentieverklaring met energiereus BP om verdere uitrol van groene waterstof in het land te onderzoeken.

De overeenkomst is ook in lijn met Europese ambities die in de Green Deal staan opgetekend. Eurocommissaris Frans Timmermans heeft aangegeven te streven naar samenwerking met Noord-Afrikaanse landen voor de opwekking van zonnestroom en groene waterstof.

Fellere zon, dus goedkopere energie?

Aangezien de zon boven de Sahara een stuk feller schijnt dan in Europa, lijkt het opwekken van zonnestroom daar efficiënter. In allerlei Afrikaanse landen lopen waterstofprojecten met Westerse partners, waaronder in Namibië, Marokko, Zuid-Afrika en Egypte.

Maar onderzoekers van TNO stellen dat er grote infrastructurele investeringen nodig zijn voor zo’n energiesysteem - denk aan pijpleidingen en havens waar waterstof kan worden overgeslagen. Daardoor zou onderaan de streep Noord-Afrikaanse energie wel eens duurder kunnen zijn dan energie van Europese bodem. Wel benadrukken de onderzoekers dat de regio zelf hier tientallen miljarden aan kan verdienen. En van een economisch florerend en stabiel Noord-Afrika profiteert de EU indirect ook.

Waterstof uit de Sahara: Duitse mega-investering in Mauritanië | Change Inc.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten