woensdag 4 oktober 2023

Geen Rus wil terechtkomen in het Storm-Z-peloton: 'Vlees voor de vijand'

Geen Rus wil terechtkomen in het Storm-Z-peloton: 'Vlees voor de vijand'

Artikel van RTL Nieuws / Reuters •

Het klinkt misschien heldhaftig, maar geen Rus hoopt ooit als 'stormjager' in het Storm-Z-peloton terecht te komen. Gevangenen en Russische soldaten die iets gedaan hebben wat niet door de beugel kan, worden als kanonnenvoer naar de frontlinie in Oekraïne gestuurd. De kans dat ze levend terugkeren, is niet al te groot. Persbureau Reuters sprak met oud-leden van deze eenheid die het wél overleefden en hun families.

De soldaten van Storm-Z worden stormjagers genoemd. "Maar in feite zijn ze gewoon vlees voor de vijand", zegt een gewone soldaat van legereenheid 40318 tegen Reuters. De soldaat, die anoniem wil blijven uit vrees voor vervolging in Rusland, zegt dat hij enkele stormjagers heeft geholpen die aan het front gewond waren geraakt nadat ze waren achtergelaten op het slagveld. "Dat ze niet werden meegenomen, typeert hoe er met deze soldaten wordt omgegaan."

Russische staatsmedia hebben wel over het bestaan van de Storm-Z-eenheid bericht, maar dan vooral over hoe heldhaftig de leden ervan zijn en over hoe sommigen medailles voor moed hebben ontvangen. Niet over de samenstelling ervan of het aantal gesneuvelde soldaten binnen de eenheid.

Naar open plekken aan front

Reuters sprak 13 nauw betrokkenen, onder wie vijf mannen die onderdeel waren van Storm-Z en enkele familieleden. Niemand wilde bij naam worden genoemd, uit angst voor represailles. Het Britse persbureau verifieerde hun identiteit met behulp van hun strafdossiers, sociale media-accounts en door te praten met hun collega-militairen en hun families.

De strafpelotons, elk ongeveer 100 tot 150 man sterk, maken onderdeel uit van de reguliere legereenheden. Ze worden naar de gevaarlijkste (meestal open) plekken gestuurd aan het front. De verliezen onder hen zijn groot, zeggen alle geïnterviewden tegen Reuters. "Het is een nachtmerrie om in zo'n gevecht terecht te komen. Sommige eenheden zijn weggevaagd", zegt een familielid.

Een strijder, met een veroordeling voor diefstal die in de gevangenis was gerekruteerd voor Storm-Z, zegt dat hij en 14 anderen de enigen van de 120 soldaten in de 237ste eenheid waren die niet gewond raakten of gedood werden bij de strijd in de buurt van Bachmoet in juni. In de strafpelotons zitten meer mannen als hij, die de gevangenis mochten verlaten om zich aan te sluiten bij Storm-Z. Hun vrijheid wordt echter duur betaald.

Geen Rus wil terechtkomen in het Storm-Z-peloton: 'Vlees voor de vijand'
Geen Rus wil terechtkomen in het Storm-Z-peloton: 'Vlees voor de vijand'© Aangeboden door RTL Nieuws

Het Russische ministerie van Defensie zet de Storm-Z-troepen graag in omdat ze makkelijk te vervangen zijn, zegt het Conflict Intelligence Team, een onafhankelijke organisatie die de oorlog nauwgezet volgt. "De stormjagers worden naar de gevaarlijkste delen van het front gestuurd, in de verdediging en in de aanval."

Reuters heeft niet exact kunnen achterhalen hoeveel soldaten er nu dienen in Storm-Z, maar uit de interviews blijkt dat er momenteel enkele honderden aan het front worden ingezet.

Vrij van schuld

President Vladimir Poetin sprak afgelopen vrijdag op de Russische staatstelevisie over twee voormalig gevangenen die aan het front waren gesneuveld. "Ze gaven hun leven voor het moederland en hebben zichzelf volledig vrijgepleit van hun schuld", zei Poetin, eraan toevoegend dat de families van de veroordeelden hulp zouden krijgen.

Poetin is niet de eerste die strafpelotons inzet in de oorlog. In 1942 deed Stalin dat ook al toen het Rode Leger zich terugtrok voor de nazi's. Soldaten die op de vlucht sloegen, werden door Stalin gestraft en naar de gevaarlijkste delen van het front gestuurd.

De naam Storm-Z

Storm-Z is een onofficiële term die wordt gebruikt door de Russische troepen, waarbij 'storm' refereert aan aanvalstroepen, en de letter Z staat symbool voor de Russische invasie van Oekraïne.

De 29-jarige Artyom Shchikin uit de regio Mordovia in centraal Rusland, zat een straf van twee jaar uit voor diefstal. In december 2021 zochten ronselaars van het ministerie van Defensie in de gevangenis naar rekruten die direct vrij zouden komen, met als voorwaarde dat ze moesten vechten in Oekraïne.

Shchikin stak zijn vinger omhoog, zo blijkt uit rechtbankverslagen en getuigenissen van twee familieleden. Hij meldde zich aan ondanks het feit dat hij bijna vrij zou komen, omdat hij een schoon strafblad wilde en wat geld wilde verdienen zodat zijn familie hun huis kon renoveren. Drie Storm-Z-strijders zeggen tegen Reuters dat ze een loon van ongeveer 200.000 roebel (bijna 2000 euro) per maand kregen aangeboden. In de praktijk was dat slechts de helft.

Geen Rus wil terechtkomen in het Storm-Z-peloton: 'Vlees voor de vijand'
Geen Rus wil terechtkomen in het Storm-Z-peloton: 'Vlees voor de vijand'© Aangeboden door RTL Nieuws

In mei van dit jaar kwam Shchikin terecht in de strafeenheid van het 291ste regiment die werd ingezet in de regio Zaporizja in het zuiden van Oekraïne. Oekraïense troepen probeerden hier door de Russische verdediging te breken, voegden de familieleden eraan toe. De hele zomer zou het 291ste regiment zwaar gevochten hebben. De verliezen waren enorm. 

Verliezen enorm

De familieleden van Shchikin hoorden voor het laatst van hem op 18 juni. De dagen erna kwamen de posities van zijn eenheid onder Oekraïens vuur, gaven twee overlevenden van Shchikins team aan. Drie kameraden die met hem in een loopgraaf hadden gezeten, werden gedood, van een ander werd zijn hand afgerukt. Shchikin zelf raakte vermist. Zijn lichaam is niet teruggevonden.

De nabestaanden zeggen dat ze het ministerie van Defensie hebben gevraagd wat er met hem is gebeurd, maar antwoord kwam er niet. "Hij zat bij het Storm-Z-peloton, voor hem zal niemand moeite doen", zegt een familielid.

Geen Rus wil terechtkomen in het Storm-Z-peloton: 'Vlees voor de vijand'
Geen Rus wil terechtkomen in het Storm-Z-peloton: 'Vlees voor de vijand'© Aangeboden door RTL Nieuws

Hoewel Storm-Z vooral bestaat uit veroordeelden, zitten er ook disciplinair gestraften tussen. Reuters sprak met Igor, een veroordeelde moordenaar, die ook naar het front werd gestuurd. Hij zegt - net als de eerder genoemde soldaat van eenheid 40318 - dat officieren soldaten naar Storm-Z stuurden omdat ze hadden gestolen, drank of drugs hadden gebruikt tijdens hun dienst of hadden geweigerd om bevelen uit te voeren.

Officieel kan deze disciplinaire straf volgens de Russische wet alleen door een militaire rechtbank worden bepaald, maar de mensen die Reuters sprak, zeggen allemaal dat er geen rechtszittingen zijn geweest.  

Opstand 

Zo'n 20 Storm-Z-strijders in Zaporizja, die deel uitmaakten van eenheid 22179, kwamen in opstand en weigerden terug te gaan naar de frontlinie. Ze klaagden in onderstaande video over hoe ze werden behandeld.

"We kregen aan het front geen nieuwe munitie. We hadden geen water of voedsel. De gewonden werden niet weggehaald en de doden zijn nog steeds aan het rotten", zegt een persoon in de video, die Reuters niet kon identificeren. "We krijgen afschuwelijke bevelen die niet eens de moeite waard zijn om uit te voeren", voegde hij eraan toe. "We weigeren door te gaan met het uitvoeren van deze missies."

Reuters stelde de identiteit vast van twee van de soldaten die betrokken waren bij de opstand en sprak met familieleden. Ze zouden na het verschijnen van de video in elkaar zijn geslagen door de militaire politie. Russische functionarissen hebben geen commentaar gegeven op het incident en het ministerie van Defensie reageert niet op vragen van Reuters.


Geen Rus wil terechtkomen in het Storm-Z-peloton: 'Vlees voor de vijand' (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten