Ruimtegruis van asteroïde Bennu bevat water en koolstof
In gruis van de asteroïde Bennu zijn moleculen van water en koolstof gevonden, de mogelijke bouwstenen van leven op aarde. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vandaag naar buiten gebracht. Een Amerikaanse sonde had het materiaal opgehaald bij de ruimterots en naar de aarde gebracht.
De aardappelvormige asteroïde Bennu is ongeveer 4,5 miljard jaar geleden gevormd, bij het ontstaan van ons zonnestelsel. Sindsdien is de rots niet veranderd. Door inslagen van zulke rotsen is water mogelijk op aarde terechtgekomen.
Volgens NASA is er meer onderzoek nodig naar de precieze samenstelling van het gruis. "De geheimen in de stenen en het stof van de asteroïde worden de komende decennia bestudeerd. Ze geven inzicht in hoe ons zonnestelsel is ontstaan, hoe de voorlopers van leven op aarde kunnen zijn geplant en welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn om botsing van onze thuisplaneet met asteroïdes te voorkomen."
Om de asteroïde te bestuderen, heeft de NASA in 2016 de sonde OSIRIS-REx gelanceerd. Die kwam in 2018 aan bij Bennu. Vanuit alle hoeken werd de rots gemeten en gefotografeerd. Die gegevens zijn naar de aarde gestuurd om te bestuderen. In oktober 2020 daalde de OSIRIS-REx af naar het oppervlak om ongeveer 250 gram steentjes en stof op te zuigen. Dat gebeurde op bijna 333 miljoen kilometer afstand van de aarde.
Geland in woestijn
De asteroïdemonsters werden aan boord van de sonde verzameld in een bakje. Daarna begon de OSIRIS-REx aan de terugreis van 2,3 miljard kilometer naar de aarde. Eind september liet hij het bakje met gruis los. Dat landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah. Het materiaal werd vervolgens naar laboratoria gebracht.
Voor de Amerikanen was het de eerste keer dat ze materiaal van een asteroïde ophalen. Japan is ze voorgegaan met de missies Hayabusa en Hayabusa2, maar zij brachten kleinere ladingen mee terug.
Ruimtegruis van asteroïde Bennu bevat water en koolstof (msn.com)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten