vrijdag 31 januari 2014

Vaccin tegen hiv

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: TLG

za 01 feb 2014, 07:21

In plaats levenslange medicijnencocktail

Vaccin tegen hiv

door Arianne Mantel
AMSTERDAM - Tegen het hiv-virus dat aids veroorzaakt wordt op dit moment een therapeutisch vaccin getest op geïnfecteerde patiënten.

    „De veronderstelling is dat met slechts drie injecties de infectie gedurende lange tijd wordt onderdrukt”, stelt viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus MC in Rotterdam. Het vaccin wordt dan een alternatief tegen de combinatietherapie waarbij de patiënt levenslang medicijnencocktails moet innemen en waarbij veel bijwerkingen optreden.
    Het Erasmus MC neemt deel in een Europese studie waarin het effect van het nieuwe mRNA-vaccin wordt getest bij zeventig hiv-geïnfecteerde vrijwilligers. „We hebben niet de illusie dat de infectie dan helemaal uit het lichaam gaat, maar wel gedurende langere tijd wordt onderdrukt na vaccinatie. Onze hoop is dat het mRNA-vaccin de combinatietherapie kan vervangen en misschien uiteindelijk zelfs wel kan worden toegepast ter voorkoming van een hiv-besmetting”, zegt Osterhaus.
    Lees hier meer over het nieuwe vaccin.

    Gerelateerde artikelen
    28-11: 
     
     
    di 24 sep 2013, 08:00

    VN: aantal HIV infecties fors gedaald

    door Charlotte Snel
    Amsterdam - Het aantal HIV infecties en overlijdensgevallen als gevolg van aids, zijn volgens een VN rapport fors gedaald. Van 2,3 miljoen tijdens de piek in 2005 tot 1,6 miljoen nu.

      Foto: EPA
      Het aantal nieuwe hiv-infecties daalde met een derde sinds 2001.
      Onder kinderen was de daling nog forser. In 2001 waren er meer dan een half miljoen nieuwe besmettingen, in 2012 was dit aantal gehalveerd tot iets meer dan een kwart miljoen.

      Geneesmiddelen
      De auteurs van het rapport schrijven de daling van het aantal sterfgevallen toe aan de betere geneesmiddelen, die helpen het virus te onderdrukken. De medicijnen zijn beter betaalbaar en in grotere getalen beschikbaar in gemeenschappen wereldwijd.
      Keerzijde
      Aan de andere kant werd er in het rapport ook geconstateerd dat de ontwikkelingen omtrent het voorkomen van HIV, achterblijven. Mensen uit een risicogroep, zoals drugsgebruikers, zouden eerder en betere preventiezorg moeten krijgen.
      Daarnaast zou er meer gedaan moeten worden tegen het seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. Zij vormen een belangrijke risicogroep en zijn kwetsbaar voor infecties.

      Zonder behandeling kunnen mensen met HIV aids ontwikkelen. De ziekte zorgt ervoor dat relatief eenvoudige besmettingen uiteindelijk dodelijk kunnen afgelopen.
      Gerelateerde artikelen
      28-11: 
       
       
      wo 28 nov 2012, 12:00
      |
      lees voor

      Bevolking met hiv vergrijst

      RIJSWIJK - Een Nederlander met een hiv-besmetting is gemiddeld 46 jaar. Dat is een heel stuk ouder dan in 1996, toen een persoon met hiv nog een goede dertiger was. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting HIV Monitoring.

        De bevolking die een hiv-besmetting heeft, vergrijst dus. Dat komt vooral doordat mensen dankzij betere medicatie steeds ouder kunnen worden met het virus dat uiteindelijk aids kan veroorzaken. Bovendien wordt de diagnose hiv-positief steeds vaker bij wat oudere mensen gesteld, aldus de onderzoekers.
        Mede daardoor is nu 35 procent van de mensen met het virus ouder van 50 jaar. Dat brengt met zich mee dat steeds meer mensen te maken zullen krijgen met ouderdomskwalen en hiv tegelijkertijd. Dat maakt de aanpak van het virus lastiger.
        Het aantal mensen onder de 40 met een hiv-besmetting is in de afgelopen 16 jaar drastisch afgenomen. In 1996 maakten zij nog 65 procent uit van het totaal aan mensen met het virus, nu is dat nog maar 30 procent.
        Aanstaande zaterdag is het Wereld Aids Dag, waarbij dit jaar opgeroepen wordt tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. Op vrijdag wordt de campagne STOP AIDS NOW! al gestart. Die campagne richt zich deze keer op de situatie van aidsweeskinderen.
        Ads by Google
        Lees ook

        Geen opmerkingen:

        Een reactie posten