donderdag 23 januari 2014

Noors fonds belegt volop in Nederland

 
 
Foto: De Telegraaf
za 18 jan 2014, 07:31

Noors fonds belegt volop in Nederland

door Jurry Brand

AMSTERDAM - Dat is nog eens een opbeurend bericht: dankzij het enorme beleggingsfonds van ons land is elke inwoner nu virtueel miljonair. Jammer alleen dat het om een fonds in Noorwegen gaat.

    Toch krijgen wij er ook wel iets van mee, van dit Noorse staatsfonds heeft ook diverse belangen in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Als aandeelhouder voor de lange termijn.
    De opbrengsten uit de Noorse olieproductie gaan deels naar de staatsspaarpot. Als buffer voor toekomstige generaties, die niet meer kunnen bogen op olie-opbrengsten. Want de olie raakt ook ooit op. Lees voor meer uitleg het artikel van correspondent Rolien Créton over het Noorse fonds.

    Heuglijk

    Intussen klotst het geld tegen de plinten bij het staatsfonds. De centrale bank van Noorwegen, de Norges Bank, kwam daarom vorige week met het heuglijke bericht dat er per Noor 1 miljoen in de pot zit. In Noorse kronen, dat wel. Maar het is nog altijd dik €600 miljard.
    De naam 'Norges Bank' duikt ook regelmatig op in meldingen uit het register van de Nederlandse beurswaakhond AFM. In dat register worden wijzigingen bijgehouden van aandelenbelangen van investeerders in Nederlandse bedrijven.
    Volgens gegevens van Bloomberg houden de Noren meer dan 3% van de aandelen van elf Nederlandse beursfondsen. Procentueel zijn de belangen het grootst in chipmachinemaker ASMI (4,72%), industrieel toeleverancier Aalberts Industries (3,7%), biotechbedrijf Corbion (3,49%), leverancier van hoogwaardig textiel TenCate (3,35%) en telecomconcern KPN (3,09%).

    Geen commentaar

    Maar over het hoe en waarom van deze belangen vertellen de Noren niets. "We geven geen commentaar op investeringen of bedrijven, noch geven we commentaar op onze visie op verschillende markten", laat woordvoerder Thomas Sevang weten.
    Norges Bank Investment Management heeft wel een aparte site gebouwd, waarop de belangen die het fonds  eind 2012 had te zien zijn. Daaruit blijkt dat er voor ruim 45 miljard Noorse kroon (tegen de huidige wisselkoers zo'n €5,4 miljard) was geïnvesteerd in ons land.
    De nieuwe cijfers komen pas eind februari, maar het lijkt het erop dat de belangen procentueel minder zijn geworden. Uit gegevens van Bloomberg en de AFM blijkt namelijk dat de belangen vooral zijn verkleind.
    De vraag is wat Nederlandse bedrijven merken van het Noorse aandeelhouderschap. Op vragen over hoe het fonds zich opstelt als belegger heeft woordvoerder Sevang niet meer gereageerd. Ook niet op de vraag of er een apart team is bij het Noorse fonds dat zich met de Nederlandse beleggingen bezighoudt, of dat dit via een mandaat aan een externe vermogensbeheerder verloopt.

    Expertise

    Volgens de website van Norges Bank wordt een kleine 4% van het fondsvermogen extern beheerd. Het fonds huurt expertise in die niet rendabel is om in eigen huis op te bouwen, staat op de website.
    Dat gebeurt onder meer voor bedrijven met 'een kleinere marktkapitalisatie in ontwikkelde landen'. Mogelijk vallen sommige bedrijven in Nederland daar ook onder. In de lijst met externe vermogensbeheerders komen de Nederlandse grootbanken echter niet voor.
    Een woordvoerster van Corbion noemt de Norges Bank "een passieve belegger". Het staatsfonds van het Scandinavische land lijkt in elk geval een typische langetermijnbelegger, puur gericht op een stabiele opbouw van vermogen. Waarschijnlijk best een prettige aandeelhouder dus.


    Ads by Google
    Lees ook

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten