donderdag 23 januari 2014

Zwitserland loost Nederlandse belastingfraudeurs ,zwartspaarder

do 23 jan 2014, 05:30 27 reacties

Zwitserland loost zwartspaarder

door Bart Mos
ZÜRICH - De Zwitserse bank UBS is druk bezig met het lozen van Nederlandse belastingfraudeurs die een geheime rekening hebben bij de bank.

USB dreigt klant te verklikken

    Klanten die afgelopen decennia door UBS in Zwitserland en Luxemburg met open armen zijn ontvangen om hun zwarte spaargeld buiten het zicht van de fiscus te stallen, krijgen laatste weken massaal een marsorder. De rekeninghouders krijgen in een gesprek met de bank te horen dat ze ofwel hun zwarte geld contant moeten opnemen, óf contact moeten zoeken met een adviseur om tot een inkeerregeling te komen met de Nederlandse Belastingdienst. „De bank deinst er zelfs niet voor terug om te dreigen met het verklikken van de zwartspaarder aan de fiscus als ze niet mee willen werken”, stelt fiscaal publicist Monique Ligtenberg (Fiscaal up to Date), die het relaas afgelopen weken van diverse advocaten over hevig geschrokken UBS-klanten aanhoorde. Aan het contant opnemen van het zwartgeld zou UBS een maximum van 50.000 euro per jaar verbinden. „Voor de meeste mensen is dat maximum volstrekt onwerkbaar, aangezien het dan vele jaren duurt voordat ze hun totale geheime vermogen bij UBS hebben weggehaald”, weet de fiscalist.
    Volgens Ligtenberg krijgen de UBS-klanten bij het ’oprotgesprek’ zelfs een telefoonnummer verstrekt van Ton Apeldoorn, een voormalige rechercheur van de opsporingsdienst FIOD, die inmiddels als commercieel adviseur op het gebied van inkeerregelingen actief is. „Je kunt je afvragen waarom die Zwitserse bankiers zo genegen zijn om naar deze adviseur te verwijzen”, zegt Ligtenberg, daarmee een financiële prikkel suggererend.
    In een telefonische reactie vanaf Curaçao ontkent Ton Apeldoorn echter dat hij UBS een vergoeding betaalt voor het aanbrengen van klanten bij zijn adviesbureau. „Ik heb ook helemaal geen nieuwe klanten nodig, want ik heb het nu al vreselijk druk met alle inkeerders”, aldus Apeldoorn. Wel geeft de adviseur toe dat hij zijn diensten enkele jaren geleden tijdens een bezoek aan een aantal Zwitserse banken, waaronder UBS, heeft gepresenteerd.
    Een woordvoerder van UBS ontkende gisteravond dat het zwartspaarders zal verklikken aan de fiscus. „Indien de klant echter niets doet, zal zijn rekening eind 2015 worden opgeheven.”De Belastingdienst laat weten dat zwartspaarders helemaal geen adviesbureau nodig hebben om tot afspraken te komen met de fiscus. „Inkeren kan ook heel goed rechtstreeks met de Belastingdienst zelf.”, aldus een woordvoerster.

    Gerelateerd

     
     
    Home » DFT » Nieuws
     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Foto: ANP
    za 18 jan 2014, 12:44

    'Belgen stallen 60 miljard in Zwitserland'

    BRUSSEL (AFN) - Belgische klanten hebben voor zeker 60 miljard euro aan zwart geld op Zwitserse bankrekeningen staan. Dat schrijft de Belgische krant L'Echo zaterdag op basis van berekeningen van Gabriel Zucman, professor aan de London School of Economics. Hij baseert zich op cijfers van de Zwitserse nationale bank.

      Zwitserland begon in 2012 gesprekken met België over een akkoord om de Belgische tegoeden in Zwitserland te belasten. Er was toen sprake van 30 miljard euro die Belgen in Zwitserland op rekeningen hadden gestald, maar dat bedrag zou dus dubbel zo hoog liggen.
      En dat is nog een lage schatting, volgens Zucman. ,,De gegevens van de Zwitserse nationale bank zijn van hoge kwaliteit: ze omvatten alle banken die in Zwitserland actief zijn, ook de vele filialen van buitenlandse banken, en alle vermogens die er neergelegd zijn", zegt hij. ,,Het probleem is dat de statistici de echte begunstigden van het geld niet opsporen. Bepaalde tegoeden die aan Zwitsers worden toegeschreven, behoren in werkelijkheid toe aan buitenlanders.''
      Het netto vermogen van de Belgen is tijdens het derde kwartaal van vorig jaar met ruim 9 miljard euro gestegen vergeleken met het voorgaande kwartaal. Het staat nu op 838,4 miljard euro, 100 miljoen meer dan in het derde kwartaal van 2007, net voor de financiële crisis uitbrak en een nieuw record, melden verschillende kranten zaterdag op basis van cijfers van de Nationale Bank.
      Ads by Google
      Lees ook
       
       

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten