donderdag 16 april 2020

Virus Corona : Recordaantal van 2.569 coronadoden op een dag in de VS + Aantal coronabesmettingen Duitsland boven 130.000




NRC © Foto John G. Mabanglo/EPA NRC
04:34

IMF wil goedkope leningen aan arme landen verdrievoudigen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil arme landen helpen de coronacrisis te bestrijden door het aantal kortlopende goedkope leningen te verdrievoudigen. IMF-topvrouw Kristalina Georgieva zei woensdagavond lokale tijd in Washington dat er ruim 18 miljard dollar aan goedkope leningen moet komen.
„We hebben de volledige steun van de leden om in het offensief te gaan om meer capaciteit voor deze leningen van het IMF op te halen. Ons doel is verdrievoudiging.”
Georgieva benadrukte volgen persbureau Reuters ook hoe uitzonderlijk deze crisis is door te stellen dat 102 van de 189 bij het IMF aangesloten landen om steun van het fonds hebben gevraagd om het virus te bestrijden. Ze riep donorlanden op om opkomende markten en ontwikkelingslanden te helpen, omdat die het hardst geraakt zullen worden door de crisis.
De ministers van Financiën van de G20, de twintig grootste economieën ter wereld, werden het eerder op woensdag al eens over tijdelijke schuldverlichting voor de armste landen.
03:25

Recordaantal van 2.569 coronadoden op een dag in de VS

Het afgelopen etmaal zijn er in de Verenigde Staten 2.569 coronadoden gemeld, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Dat is het hoogste aantal meldingen op een dag tot nu toe en het totale dodental staat daarmee nu op 28.326. Het daadwerkelijke dodental ligt waarschijnlijk hoger, omdat in de officiële cijfers alleen mensen zijn meegenomen die positief zijn getest op het coronavirus.
Dinsdag stierven er volgens de Johns Hopkins University nog 2.228 mensen en op zondag en maandag rond de 1.500. Toen leek er sprake te zijn van een lichte daling.
Het absolute dodental in de VS is het hoogst van alle landen ter wereld, maar de sterfte afgezet tegen het aantal inwoners ligt in onder anderen Italië, Spanje en Nederland beduidend hoger.
President Trump zei eerder op de Amerikaanse woensdagavond dat de piek van het aantal besmettingen waarschijnlijk is bereikt en dat een aantal staten mogelijk voor 1 mei al weer open kunnen.
03:09

OMT verwacht op 1 mei IC-bezetting op reguliere kracht

Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM verwacht dat op 1 mei in totaal zo'n 1.200 IC-bedden bezet zullen zijn, waarvan 700 door coronapatiënten. In een advies aan het ministerie van Volksgezondheid schrijft het OMT dat de IC's die bezetting op reguliere kracht aan kunnen.
Normaal gesproken bedraagt de IC-capaciteit zo'n 1.150 bedden, maar vanwege het coronavirus zijn er nu 2.400 intensivecarebedden beschikbaar, waarvan 1.900 voor coronapatiënten. Daardoor lopen gespecialiseerde artsen en verplegers al weken op hun tenen.
Op woensdag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dat er nu 1.224 mensen die besmet zijn met het virus op een IC verblijven. Het afnemen van de druk op IC-afdelingen is voor het kabinet een belangrijke voorwaarde om de coronamaatregelen stapje voor stapje te gaan versoepelen.
02:20

Frans Timmermans wil coronacrisis aangrijpen voor systeemverandering

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie pleit er in een opiniestuk in NRC voor na de coronacrisis niet terug te keren naar 'business as usual', maar te investeren in een nieuwe duurzame economie.
Samen met voorzitter Bertrand Piccard van de Solar Impulse Foundation schrijft hij dat „de oude, vervuilende infrastructuur” moet worden vervangen door „een modern, schoon en efficiënt alternatief in alle sectoren.”
Volgens Timmermans zijn er met zijn 'Green Deal' veel meer banen te scheppen en kan ons bbp veel meer groeien dan op de oude wijze.
Lees het hele opiniestuk hier: Dit is de weg uit de crisis
00:45

Amerikaanse staten met weinig besmettingen mogelijk al voor 1 mei open

Tijdens zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd dat hij denkt dat sommige Amerikaanse staten al voor 1 mei weer open kunnen. Volgens Trump is het duidelijk dat de „agressieve strategie” tegen het coronavirus werkt:
„De strijd gaat door, maar de gegevens suggereren dat we landelijk het hoogtepunt van het aantal nieuwe ziektegevallen zijn gepasseerd. Deze bemoedigende ontwikkelingen hebben ons in een sterke positie gebracht om richtlijnen af te ronden voor staten over heropening van het land.”
Hij kondigde aan donderdagavond Amerikaanse tijd duidelijk te maken welke staten weer open kunnen en wanneer dat dan precies zal zijn. Sommige gouverneurs worden al ongeduldig, zei Trump.
De corona-coördinator van het Witte Huis, Deborah Birx, wees er vervolgens op dat er negen staten zijn met minder dan dertig nieuwe gevallen per dag. Zij benoemde specifiek Californië en de staat Washington die „nooit echt een piek hebben gehad”.
Ondanks het optimisme dat Trump op zijn persconferentie uit wilde stralen zijn er het afgelopen etmaal volgens 'The COVID Tracking Project' 2.492 nieuwe coronadoden gemeld in de Verenigde Staten. Dat is het hoogste aantal tot nu toe sinds de uitbraak van het virus. Later vannacht volgen de cijfers van de Johns Hopkins University die NRC hanteert als leidraad in deze coronacrisis.

Trump dreigde tijdens de persconferentie ook het Huis van Afgevaardigden en de Senaat te schorsen om een aantal ambtenaren te kunnen benoemen. Volgens de president blokkeren de Democraten die benoemingen.
NRC-correspondent Bas Blokker constateert dat Trump met zijn dagelijkse persconferenties de coronacrisis probeert om te buigen tot een campagne-instrument voor de presidentsverkiezingen in november: „De persconferenties op het Witte Huis zijn uitgedijd tot urenlange sessies waarin de president zichzelf en zijn team feliciteert met „het geweldige werk” dat zij doen.”
Lees het hele verhaal hier: Trump ziet overal campagnekansen in coronacrisis
22:35

Welkom in een nieuw blog

We bloggen hier verder over de belangrijkste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Dit zijn de hoofdpunten uit het nieuws van woensdag:
  • Op IC's in Nederland liggen 24 coronapatiënten minder dan gisteren. In totaal gaat het nu nog om 1.224 mensen. Daarnaast liggen er 55 patiënten op Duitse IC's. Het dodental als gevolg van het coronavirus is opgelopen naar 3.134.
  • Het is officieel: de Tour de France wordt uitgesteld. Wielerunie UCI maakte bekend dat de ronde op 29 augustus van start zal gaan, en niet eind juni. Ook de Giro en de Vuelta verschuiven, nog niet bekend is naar wanneer. De start van de Vuelta in Utrecht staat op losse schroeven.
  • Op Schiphol is het aantal reizigers in maart meer dan gehalveerd. Nadat de coronamaatregelen halverwege de maand van kracht waren geworden, was er zelfs sprake van een daling van 83 procent.
  • De Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd dat de VS hun bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie stopzetten. Volgens Trump heeft de WHO zich schuldig gemaakt aan „ernstig wanbeheer”.
  • In Denemarken zijn vanaf vandaag basisscholen en de kinderopvang weer open. Inwoners van Finland kunnen weer vrij reizen in het en naar het hoofdstedelijk gebied.
  • Het is nog onzeker of de coronamaatregelen in Nederland op 28 april worden versoepeld. De anderhalvemetersamenleving brengt volgens premier Mark Rutte hoe dan ook „grote dilemma's” met zich mee waarin het gaat om „verdeling van schaarse ruimte”.
  • Duitsland en België hebben de meeste coronamaatregelen tot en met 3 mei verlengd. In beide landen zijn bovendien tot eind augustus grote evenementen zoals festivals verboden.
  • De Nederlandse regering gaat burgers niet adviseren mondkapjes te dragen. Eerder op de dag werd dat wel in België en Duitsland aanbevolen. New York verplicht gezichtsbescherming als onvoldoende afstand kan worden gehouden.
  • Het kabinet maakt extra geld vrij om de cultuursector en agrarische sector de coronacrisis door te helpen. Voor culturele instellingen komt nog eens 300 miljoen euro beschikbaar, voor agrariërs 650 miljoen euro.
  • https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/recordaantal-van-2569-coronadoden-op-een-dag-in-de-vs/ar-BB12GN7R?ocid=spartandhp
  • Aantal coronabesmettingen Duitsland boven 130.000 © Copyright ANP 2020 Aantal coronabesmettingen Duitsland boven 130.000
    BERLIJN (ANP) - Het aantal infecties met het coronavirus in Duitsland is tot boven de 130.000 gestegen. Dat meldde het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, dat de officiële cijfers bijhoudt.
    Bij 130.450 mensen in Duitsland is de aanwezigheid van het virus vastgesteld. Dat waren er bijna 2900 meer dan de dag er voor, aldus Duitse media. Bijna 3600 mensen zijn inmiddels aan de gevolgen van besmetting met het virus overleden.
  • https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/aantal-coronabesmettingen-duitsland-boven-130000/ar-BB12HRZ8?ocid=spartandhp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten