‘Supermaan’ staat dinsdagnacht als een kosmische schijnwerper aan de hemel
De volle maan schijnt vannacht extra fel. Rond middernacht staat hij als een kosmische schijnwerper hoog aan de hemel, en geeft hij merkbaar meer licht dan we doorgaans van een volle maan gewend zijn.
Doordat er als gevolg van de coronacrisis al een paar weken nauwelijks vliegverkeer is, is de lucht boven Nederland zeer transparant en zijn de nachten opvallend helder. De maan zelf doet hier vannacht nog een schepje bovenop: hij is aanzienlijk helderder dan gemiddeld.
Volle maan is het dertien keer per jaar, maar de ene volle maan is de andere niet. De baan van de maan om de aarde is geen perfecte cirkel, hierdoor staat de maan soms wat dichterbij dan gemiddeld en soms juist verder weg. Dinsdag 7 april om 20.10 uur staat hij op de kleinste afstand van dit kalenderjaar: 356.908 kilometer. Hierdoor oogt de volle maan van vannacht 7 procent groter dan normaal.
Sinds een paar jaar noemt de populaire pers zo’n extra grote volle maan een ‘supermaan’. Dit tot ergernis van veel wetenschappers. Die vinden het allemaal overbodige opschudding. ‘Men heeft er blijkbaar veel voor over om normale verschijnselen die al voorkomen sinds het ontstaan van ons planetenstelsel te bombarderen tot superevenementen,’ moppert de Vlaamse weerman (en amateurastronoom) Frank Deboosere op zijn website.
Extra helder
Deboosere heeft wel een punt. Op het oog ziet de maan er vannacht niet merkbaar groter uit dan normaal. 7 procent is niet veel, en je hebt natuurlijk geen ‘gemiddelde’ volle maan bij de hand om mee te vergelijken. Maar 7 procent dichterbij betekent ook dat de volle maan 14 procent helderder is dan normaal. En dat is aardig wat.
Dus nee, de volle maan hangt vannacht niet als een gigantische goudgele bol aan de hemel. En ja, het wordt echt nog wel donker genoeg om ook de sterren gewoon te zien. Maar al zingt er veel onzin over rond op internet, de ‘supermaan’ van komende nacht is de moeite van het bekijken zeker waard.
Lichtpuntjes
Er zijn aan de hemel trouwens meer lichtpuntjes zichtbaar in deze duistere tijden. De zeer heldere ‘ster’ die je na zonsondergang in het westen ziet, is de planeet Venus. Op geruime afstand onder de maan staat ook een opvallende ster: Spica, in het sterrenbeeld Maagd. En ja, de kosmos heeft zijn eigen corona: het kleine boogje van sterren dat je tegen middernacht hoog in het oosten ziet, is het sterrenbeeld Corona Borealis, de Noorderkroon.
Overigens ziet de maan er aan het begin van de avond, als hij nog laag aan de oostelijke hemel staat, wel degelijk groter uit dan normaal. Dat is altijd het geval bij de opkomende volle maan. Het is een vorm van optisch bedrog, die bekendstaat als de maanillusie: de maan lijkt groot doordat we hem in hetzelfde beeldveld zien als vertrouwde objecten op aarde.
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/supermaan-staat-dinsdagnacht-als-een-kosmische-schijnwerper-aan-de-hemel~b539f22f/?fbclid=IwAR3KZmxz09s0qGoX-mH3er9FgeeT7OZNRI2fdB3iF6wD_IWdiSrtRFVhmAE
’Vanavond is supermaan prachtig zichtbaar’
Dinsdagavond is een ’supermaan’ duidelijk zichtbaar aan de hemel. Dat verwacht weerbureau Weeronline.
Het wordt de derde keer dit jaar dat een supermaan, wanneer de maan groter en feller is dan normaal, te zien is. Door de vele opklaringen is het zicht goed. Er is hooguit ’wat concurrentie van enkele wolken’, maar het weerbureau is optimistisch.
Een supermaan lijkt 7% groter en 14% helderder dan een normale maan, omdat het hemellichaam dichter bij de aarde (op 357.035 kilometer afstand) staat dan normaal. Wie het allerbeste zicht wil hebben, kijkt ’s nachts om 04:35 uur. Dan is het volle maan.
Dinsdagavond is de maan echter al ’bijna vol’, aldus Weeronline, en in volle glorie te bekijken. „Kijk naar het oosten.”
Een supermaan komt een paar keer per jaar voor en vaak gebeurt dat meerdere maanden achtereen. In februari en maart waren er ook al twee supermanen, op 7 mei is het opnieuw zover. „Daarmee heeft 2020 een kwartet supermanen.”
https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/vanavond-is-supermaan-prachtig-zichtbaar/ar-BB12g86X?ocid=spartandhp
Geen opmerkingen:
Een reactie posten