Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (maandagmiddag 6 april) bekend zijn samen in zes grafieken.

Aantal nieuwe sterfgevallen neemt af

Het aantal nieuwe sterfgevallen onder coronapatiënten is sinds het weekend aan het afnemen. Onderstaande aantallen kunnen nog veranderen, omdat het soms enkele dagen duurt voordat een ziekenhuis een overlijdensgeval meldt bij het RIVM.
Bovendien ligt het werkelijke aantal overledenen hoger dan het aantal meldingen, omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om sterfgevallen in verzorgings- en verpleeghuizen.

Aantal sterfgevallen per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aantal ziekenhuisopnames vlakt af

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames neemt al sinds de piek van 24 maart af. Ook maandag is de afvlakking zichtbaar. Net als bij het aantal sterfgevallen kunnen de cijfers van de afgelopen dagen nog veranderen, maar dit doet waarschijnlijk niets af aan de trend.

Aantal ziekenhuisopnames per datum

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Relatief de meeste besmettingen in Limburg

Op verzoek van meerdere lezers hebben we het aantal per provincie gemelde besmettingen afgezet tegen het aantal inwoners. In absolute aantallen tellen de provincies Noord-Brabant (4.456), Zuid-Holland (3.361) en Noord-Holland (2.891) de meeste infectiegevallen.
Zuid-Holland (3,7 miljoen) en Noord-Holland (2,9 miljoen) hebben echter ook de meeste inwoners. Kijk je naar het aantal besmettingen per honderdduizend inwoners, dan staan Noord- en Zuid-Holland op een respectievelijke zesde en zevende plek.
Relatief heeft niet Noord-Brabant (circa 174), maar Limburg (circa 180) de meeste besmettingen. Friesland heeft relatief het kleinste aantal infecties.

Besmettingen provincies (per 100.000 inwoners)

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Helft overledenen was 81 jaar of ouder

De helft van het aantal opgenomen coronapatiënten is zeventig jaar of ouder. Van de overleden coronapatiënten was de helft 81 jaar of ouder.
9 van de in totaal 1.867 overledenen waren jonger dan vijftig jaar. Zeker twee van hen hadden ernstige onderliggende gezondheidsproblemen. De jongste gestorvene was tussen de 25 en 29 jaar.

Aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames per leeftijd

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Aanzienlijk meer mannen dan vrouwen sterven aan COVID-19

Het aantal besmettingen is onder mannen en vrouwen ongeveer gelijk. Er belanden echter meer besmette mannen in het ziekenhuis dan vrouwen met het coronavirus. Ook overlijden meer mannelijke dan vrouwelijke coronapatiënten. In beide gevallen is bijna twee derde man. Hoe dat komt, legden we uit in dit artikel.

Aantal sterfgevallen, ziekenhuisopnames en besmettingen naar geslacht

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus

Hart- en vaatpatiënten lopen het meeste gevaar

Ongeveer twee derde van de coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden en/of overlijden, hebben onderliggende aandoeningen.
Onder de patiënten met een aandoening komen hart- en vaatziekten het meest voor, gevolgd door chronische longaandoeningen en diabetes. Per patiënt kunnen meerdere aandoeningen gerapporteerd zijn.

Aantal patiënten met een onderliggende aandoening

Bron: RIVM© NU.nl/LocalFocus
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7311202983334728511#editor/src=sidebar
Waarom wetenschappers willen weten of je het coronavirus al hebt gehad



Politiedrone waarschuwt strandgangers in Scheveningen



Meeste Nederlanders blijven thuis op warme lentedag