vrijdag 4 maart 2016

Recordkoe Big Boukje 192 in het zonnetje als eerste in Nederland de magische grens van 200.000 kilogram melk passeerde: een absoluut record

 Opmerkelijk
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Speciale verzorging voor Big Boukje 192. De achttienjarige koe van veehouders Jos en Ingrid Knoef is de eerste Nederlandse koe die 200.000 kilogram aan melk heeft gegeven.
Speciale verzorging voor Big Boukje 192. De achttienjarige koe van veehouders Jos en Ingrid Knoef is de eerste Nederlandse koe die 200.000 kilogram aan melk heeft gegeven. Foto: ANP



vr 04 mrt 2016, 15:31
|
lees voor

Recordkoe in het zonnetje

door Jan Colijn

GEESTEREN - Een hele dag mag ze deze vrijdag de gebraden haan uithangen: Big Boukje 192. De 18 lentes tellende koe wordt vandaag namelijk gehuldigd omdat ze als eerste in ons land de magische grens van 200.000 kilogram melk passeerde: een absoluut record en internationaal gezien zelfs een hele prestatie. Waarmee Boukje het absolute paradepaardje is in de stal van boer Jos Knoef uit het Twentse Geesteren.
    Oudste zoon Ben, beoogd bedrijfsopvolger, heeft Boukje gisteren alvast geknipt en geschoren en vanochtend werd ze gewassen en geföhnd om er ’s middags tijdens de ceremonie protocollaire tiptop bij te staan. Waarbij ze zich trots als een pauw de versierselen liet opspelden.
    Big Boukje heeft volgens Jos Knoef (55) – getrouwd met Inge (47) - niet echt een geheim. ,,Het is meer een kwestie van een hoge melkproductie in combinatie met een lange levensduur. Want meestal worden koeien niet ouder dan een jaar of vijf à zes. En wat die productie betreft: bij Boukje zit het ‘m vooral ook in de genen. Haar moeder Boukje 184 en oma Boukje 164 hebben ook meer dan 100.000 kilogram geleverd.”
    Volgens Esther Dijkema van CRV, de internationale organisatie die ijvert voor rundveeverbetering, is het voor ons land uniek dat een koe meer dan twee ton melk produceert: ,,Het melkveebedrijf van de familie Knoef is al jaren een topbedrijf. Maar liefst 62 koeien passeerden hier namelijk de grens van 100.000 kilo melk. Maar het is Big Boukje 192 die nu de ultieme kroon op het werk van de familie Knoef zet.”
    Los dat Boukje een top-melkkoe is, is het vooral haar karakter dat boer Jos zo aanspreekt. ,,Ze is nog bijzonder levenslustig. Als de koeien in het voorjaar de wei in mogen, staat zij vaak als een van de eersten buiten. Het is bovendien echt een koe met een eigen wil. Maar tegelijk ook met een heel gemakkelijk karakter. Als jonge koe stond ze in de stal haar mannetje. Tegenwoordig hoeft ze echter niet meer te vechten voor haar plekje binnen de kudde. Alleen al met haar verschijning dwingt ze respect af. Ze hoeft maar langs te lopen en de rest gaat keurig aan de kant.”
    Voorlopig gaat Boukje nog niet met pensioen. Boer Jos is van plan de natuur z’n werk te laten doen: ,,Zolang leven geen lijden wordt tenminste. Maar op een gegeven moment komt er een moment dat ze geen melk meer geeft. Normaal gesproken neem je dan afscheid van een koe. Maar met Boukje niet. Ze mag ongestoord genieten van haar oude dag.”





    Dit kan u ook interesseren
    Maaike (35) geeft zich bloot:'Ik heb niets... Ultima 40 Mk2: Hoog­waar­dige stereo boxenAdvertentie Piloot sterft tijdens vlucht Steekpartij aan boord KLM-vlucht Leden­kor­ting op ANWB Auto­ver­ze­ke­ringAdvertentie Hierom brak Micky écht met Adam... Vliegpersoneel misdraagt zich tijdens vlucht

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/25323898/__Recordkoe_in_het_zonnetje__.html

     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    


Foto: Screenshot SaudiaAirlines.com



    do 03 mrt 2016, 14:45

    Piloot sterft tijdens vlucht


    Riyad - Een Saudische piloot is dinsdag vlak voor hij met een Airbus A321 wilde landen op het vliegveld van Riyad, achter de knuppel overleden.
      Walid bin Mohammed Al Mohammed werd getroffen door een dodelijke hartaanval, zo bevestigde een dokter die toevallig aan boord was.
      De co-piloot van het passagierstoestel met zo’n 22 passagiers aan boord van Saudia Airlines, kon de knuppel op tijd overnemen en het toestel alsnog veilig aan de grond zetten. „Het vliegtuig en de passagiers aan boord zijn geen moment in gevaar geweest,” aldus een verklaring van de door de vliegmaatschappij.

      http://www.telegraaf.nl/buitenland/25314629/__Piloot_sterft_tijdens_vlucht__.html

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten