dinsdag 22 maart 2016

Twee explosies in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek in Belgie : 34 doden en 200 gewonden

Terreur Brussel eist 34 levens en bijna 200 gewonden

 
  1. 'Aanslag was kwestie van tijd'
  2. Hongarije: schuld 'Brussel' bij asielzoekers
  3. Koning: diepe wonden in ons land
  4. Kamervoorzitter staat stil bij terreur
  5. Aboutaleb: ’Wij buigen niet’
  6. EU vastberaden in strijd tegen terreur
  7. Belgische koning geschokt
  8. Obama: wereld moet zich verenigen tegen terreur
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Twee explosies op Belgische luchthaven Zaventem

Chaos na terreuraanslag

Vandaag, 08:19
BRUSSEL - Door bomaanslagen in Brussel zijn dinsdagmorgen zeker 34 doden en bijna tweehonderd gewonden gevallen. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Het openbare leven in de Belgische hoofdstad kwam tot stilstand. Openbaar vervoer reed niet, kantoren en scholen moesten iedereen binnen houden en grote verkeersaders in de stad werden afgesloten.


    Alle hotels in Brussel én Mechelen zitten vol door gestrande reizigers van het vliegveld. Het telefoonnetwerk heeft het zwaar door iedereen die probeert te bellen. De autoriteiten roepen ook op om het internet zo vrij mogelijk te houden. „Vermijd voorlopig streaming van video en muziek.”
    Ondertussen worden sociale media wel volop gebruikt om mensen te helpen die zijn gestrand. Automobilisten zeggen toe lifters mee te nemen of zelfs een pendeldienst te willen opstarten. Onder de noemer #porteouverte stellen omwonenden hun huizen open voor geëvacueerde scholieren, werknemers en buurtbewoners.

    Verdachten

    In de vertrekhal van de internationale luchthaven Zaventem bliezen twee daders zich volgens de autoriteiten in de ochtend op. Mogelijk is er een derde dader op de vlucht, omdat er een ongebruikte bomgordel is aangetroffen. De politie heeft Belgische media toegestaan beelden van drie verdachten die op de luchthaven zijn gemaakt, te verspreiden. Over het algemeen wordt er op aangedrongen dat de media niets melden over het politieonderzoek.

    Foto: Infografieken Nederland

    Op het vliegveld vielen rond 08.00 uur zeker veertien doden en ruim tachtig gewonden. Ruim een uur later ontplofte een bom in een metrostel, ter hoogte van het station Maalbeek in de Europese wijk van Brussel. Die zou ook door een zelfmoordterrorist zijn gepleegd. Bij deze explosie vielen volgens de burgemeester van de stad, Yvan Mayeur, minstens twintig doden en zeker 106 gewonden, onder wie zeventien zwaargewonden. .


    Na de aanslagen op vliegveld Zaventem werd het openbare leven in Brussel lamgelegd. Het vliegveld is tot nader order helemaal gesloten. De politie houdt rekening gehouden met meer aanslagen en daders. Daarvoor worden er onder meer huiszoekingen gedaan, maar daar mag niets over in de openbaarheid komen. De meeste treinstations gingen om 16.00 weer open, volgens minister van Mobiliteit Jacqueline Galant.


    Premier Charles Michel had de bevolking van de hoofdstad dringend opgeroepen zich niet te verplaatsen en af te zien van het gebruik van de mobiele telefoon wegens overbelasting van de netwerken. Hij sprak van willekeurige gewelddadige laffe aanslagen.


    Luchthaven Zaventem is het drukstbezochte vliegveld in België met zeker 106.000 starts en landingen per jaar.
    Weet u meer? Ben u op Zaventem? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of Whatsapp naar +31 6 10 03 94 37
    378 posts

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/25447135/__Chaos_na_terreuraanslag__.html

    Twee explosies op Belgische luchthaven Zaventem

    Chaos na terreuraanslag

    2 uur geleden
    België is in shock, sinds zich vanochtend in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem in ieder geval twee explosies hebben voorgedaan. Daarbij zijn doden gevallen.

      Het vliegveld is ontruimd. Een groot deel van de vertrekhal is volledig vernield. De chaos rond de luchthaven is enorm. Hulpdiensten rijden af en aan om gewonden af te voeren.

      Tweede aanslag

      Na 9.00 uur kwamen er ook berichten binnen van een aanslag bij een metrostation in Maalbeek. Daar zou brand zijn uitgebroken en zouden ook gewonden zijn gevallen. Brussel Centraal wordt geëvacueerd. Ook de universiteitsgebouwen in Brussel worden ontruimd.

      Een explosie door een zelfmoordterrorist zou zich rond 8.00 uur hebben voorgedaan bij de balie van American Airlines. Getuigen melden dat in de vertrekhal eerst werd geschoten, dan iets in het Arabisch geroepen. Pas daarna waren er twee ontploffingen. De brandweer heeft nog een ’verdacht pakket’ gevonden. Mogelijk gaat het daarbij ook om een explosief.
      Door de aanslagen op de luchthaven van Brussel zijn zeker dertien doden en vijfendertig gewonden gevallen. Dat meldt de Belgische zender RTBF op gezag van een bron in een van de ziekenhuizen van de Belgische hoofdstad. De Belgische tv-zender VRT zegt te weten dat het om een terroristische aanslag gaat.
      Inmiddels is een rampenplan in werking getreden.

      Volgens een zegsvrouw van Luchtverkeersleiding Nederland zijn de eerste vluchten met de bestemming Brussel inmiddels uitgeweken naar luchthaven Schiphol. Momenteel wordt bepaald hoe de rest van de vluchten verdeeld moet worden tussen omliggende vliegvelden, aldus de luchtverkeersleiding. Luchthaven Zaventem is het drukstbezochte vliegveld in België met zeker 106.000 starts en landingen per jaar.

      http://www.telegraaf.nl/buitenland/25447135/__Chaos_na_terreuraanslag__.html







      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten