vrijdag 25 december 2015

Warmste Eerste Kerstdag ooit : De temperatuur is om 20:50 uur in De Bilt gestegen naar 13,1 graden

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Fruitteler Thomas de Vree uit Dodewaard toont een van de vele bloesemknoppen in zijn boomgaard. Met name de perenbomen zijn gevoelig voor het zachte winterweer. Bloesem in de winter heeft de Betuwse fruitteler nog niet eerder meegemaakt. Fruitteler Thomas de Vree uit Dodewaard toont een van de vele bloesemknoppen in zijn boomgaard. Met name de perenbomen zijn gevoelig voor het zachte winterweer. Bloesem in de winter heeft de Betuwse fruitteler nog niet eerder meegemaakt.Foto: VidiPhoto

vr 25 dec 2015, 21:02 | 12 reacties
|
lees voor

Warmste Eerste Kerstdag ooit

Het is de warmste Eerste Kerstdag ooit. De temperatuur is om 20:50 uur in De Bilt gestegen naar 13,1 graden. Het oude record van 12,8 graden werd gemeten op Eerste Kerstdag 1997.
    Het record van Tweede Kerstdag staat op 12,1 graden gemeten in 1974. Dit record gaat er waarschijnlijk begin van de nacht al aan en vervolgens stijgt de temperatuur morgen overdag verder naar 14 graden, zo voorspelt Weeronline.
    Vorig jaar was het op Eerste Kerstdag een stuk kouder met 7,9 graden en in de ochtend lichte vorst. Tweede Kerstdag kende toen een normale maximumtemperatuur van 5,2 graden in De Bilt. In de nacht naar 27 december begon het vervolgens in de zuidelijke helft van het land te sneeuwen en de sneeuwval hield vervolgens bijna de hele dag aan. In het zuiden viel op de 27e circa 10 cm sneeuw. Vervolgens bleef het op de 28e boven het sneeuwdek de hele dag vriezen.
    In 2010 hadden we voor het laatst een Witte Kerst. Dat wil zeggen een gesloten sneeuwdek in De Bilt op beide kerstdagen. Daarna hebben we geen noemenswaardige sneeuwval meer gehad tijdens Kerst.

    Zeer zacht richting jaarwisseling

    Zondag wordt het met maxima van 12 à 13 graden waarschijnlijk ook de warmste 27 december. Maandag en dinsdag wordt het iets minder zacht. Maandag belooft een droge dag te worden. Verder valt regelmatig regen. Woensdag en donderdag (Oudjaarsdag) lijkt een nieuwe golf warme lucht over ons land heen te stromen. Er zit volgens Weeronline nog wat onzekerheid in, maar er is 80% kans op maxima tussen 10 en 15 graden.

    Nieuwjaarsduik warm bad

    De Nieuwjaarsduik vindt dit jaar plaats in relatief warm water. Door het extreem zachte weer in november en december is de Noordzee de laatste twee maanden van het jaar veel minder afgekoeld dan normaal. Op Nieuwjaarsdag zal het zeewater langs de westkust en in binnenwateren een graad of 9 zijn. In het noorden van het land is de watertemperatuur een graad of 8.
    Ten minste sinds 2010 is het zeewater niet zo warm geweest. Tijdens de Nieuwjaarsduik van 2011 was het zeewater voor het laatst echt koud met temperaturen van 3 à 4 graden. De duik in verschillende binnenwateren ging toen niet door, omdat deze na een zeer koude decembermaand volledig waren dichtgevroren.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/24917843/__Warmste_Eerste_Kerstdag_ooit__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten