maandag 28 januari 2013

Koningin Beatrix treedt af op 30 april 2013

http://www.telegraaf.nl/troonsafstand-beatrix/21252549/__Koningin_treedt_af__.html
ma 28 jan 2013, 19:02

Koningin treedt af



AMSTERDAM - Koningin Beatrix heeft maandagavond om 19 uur haar aftreden bekendgemaakt. ,,Dit lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enkele jaren overweeg, te nemen'', zei de koningin in een op radio en tv uitgezonden toespraak.


(video clip)


Foto: .
Beatrix zal op 30 april 2013 haar ambt overdragen aan Prins Willem-Alexander.
Ze doet dat niet omdat het haar zo zwaar valt, zo zei zij, ,,maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen.'' De vorstin heeft bovendien oog voor de symboliek van dit moment. Niet alleen hoopt ze over enkele dagen de leeftijd van 75 jaar te bereiken, ook bestaat het Koninkrijk der Nederlanden dit jaar 200 jaar.
Beatrix zei dat ze plaats maakt, maar geen afscheid neemt van het Nederlandse volk dat ze ,,nog dikwijls hoopt te kunnen ontmoeten''. ,,Dank voor de vele jaren dat ik uw koningin mocht zijn'', besloot zij haar toespraak.

Gerelateerde artikelen
28-01:
Complete toespraak koningin Beatrix

DEN HAAG - Hare Majesteit de Koningin heeft vandaag haar aftreden aangekondigd. In een toespraak zei de Koningin:


   video clip :

Koningin Beatrix treedt af

http://www.telegraaf.nl/troonsafstand-beatrix/21252608/__Complete_toespraak_koningin_Beatrix__.html

ma 28 jan 2013, 19:29

(video clip)


"Historische dag"


AMSTERDAM - Royaltyverslaggever Pieter Klein Beernink over deze historische dag en de gevolgen van de troonafstand. Ook laat hij zijn licht schijnen over de toekomstige koning Willem-Alexander en de invulling die hij zal geven aan zijn rol. ,,Hij is er absoluut klaar voor.”

Pieter Klein Beernink over de troonafstand van Beatrix

http://www.telegraaf.nl/troonsafstand-beatrix/21252661/__Historische_dag__.html

ma 28 jan 2013, 20:36
|
lees voor


Willem-Alexander wordt moderne koning


AMSTERDAM - Prins Willem-Alexander wordt een moderne koning. Hij heeft zelf eerder aangegeven na zijn inhuldiging te kiezen voor een inhoudelijk en modern koningschap. „Als de monarchie niet met haar tijd meegaat, kan zij op termijn alleen nog worden afgeschaft,” voorspelde hij ooit.

(video clip)

Willem-Alexander nieuwe koning

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21252915/__Willem-Alexander_wordt_moderne_koning__.html

ma 28 jan 2013, 20:03


Koningsdag 2014 op 26 april


DEN HAAG - De allereerste Koningsdag wordt niet gehouden op 27 april, de verjaardag van prins Willem-Alexander, maar de dag ervoor. 27 april valt volgend jaar namelijk op een zondag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandagavond laten weten.

    Foto: anp
    Amstelveen en De Rijp hebben in 2014 de primeur van de eerste Koningsdag. Koninginnedag zou dit jaar in die gemeenten worden gevierd, maar vanwege de troonsafstand van koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april krijgt deze dag een ander karakter.
    De Rijksvoorlichtingsdienst kondigde Koningsdag maandagavond aan, kort nadat koningin Beatrix had gemeld afstand te doen van de troon.
    Wanneer Koninginnedag op een zondag viel, werd de viering ook altijd gehouden op de zaterdag ervoor. Dat gebeurde voor het laatst in 2006. De koninklijke familie bezocht toen Zeewolde en Almere.

    http://www.telegraaf.nl/troonsafstand-beatrix/21252801/__Koningsdag_2014_op_26_april__.html

    ma 28 jan 2013, 19:43
    |
    lees voor


    Het wordt: koning Willem-Alexander


    AMSTERDAM - Willem-Alexander wordt na zijn inhuldiging op 30 april aangeduid als koning Willem-Alexander. Daarmee wijkt hij af zijn drie mannelijke voorgangers: koning Willem I (1815-1840), koning Willem II (1840-1849) en koning Willem III (1840-1890).

    Willem-Alexander nieuwe koning

      Foto: Novum/ PPE
      Willem-Alexander heeft de aankondiging van de troonswisseling met zijn familie bekeken op Paleis Huis ten Bosch.
      Gerelateerde artikelen
      28-01:
       
       ma 28 jan 2013, 19:13

      Máxima wordt na inhuldiging koningin

      AMSTERDAM - Prinses Máxima zal na de inhuldiging als koningin door het leven gaan. Dat zei premier Mark Rutte maandagavond, nadat koningin Beatrix haar troonsafstand bekend had gemaakt.

        Foto: ANP
        „Ik weet zeker dat de prins en de prinses als koning Willem-Alexander en koningin Máxima op een overtuigende manier invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol. In de beste traditie van koningin Beatrix en generaties Oranjes voor hen”, zei Rutte in zijn toespraak.
        Ook de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldde dat prinses Máxima koningin zal worden. „ Hun beider aanspreektitel is Majesteit.”
        Koningin Beatrix „wordt na de abdicatie aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, etc.”, schrijft de RVD.
        Ook de titel van prinses Amalia verandert. „Zodra de Prins van Oranje de troon bestijgt is zijn oudste kind, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Catharina-Amalia, de eerste in lijn en daarmee de troonopvolger. Zij is vanaf dat moment de Prinses van Oranje”, aldus de RVD.
        Ook voor Pieter van Vollenhoven en Prinses Margriet heeft de troonsafstand van Beatrix gevolgen. „Vanaf het moment van abdicatie komen de kinderen van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven niet langer in aanmerking voor de troon. Ook zijn zij niet langer lid van het Koninklijk Huis.”

        http://www.telegraaf.nl/troonsafstand-beatrix/21252610/__Maxima_wordt_koningin__.html

        ma 28 jan 2013, 19:06


        Nieuwe positie voor Amalia


        DEN HAAG - Prinses Amalia (9) wordt door de troonsbestijging van haar vader de, zoals het in de Grondwet staat, „vermoedelijke erfgename van de troon”.

        'Kroonprinses' dus, in de volksmond, ook al wordt er in Nederland nooit gekroond, alleen maar 'ingehuldigd'. De geboorte van een broertje kon al sinds 1983 geen roet meer in het eten van vrouwelijk opvolgsters gooien: meisjes hebben sindsdien gelijke rechten op de troon. De eerste opvolgster kan daarom ook de titel Prinses van Oranje krijgen, die uitsluitend bij deze positie hoort.
        Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, roepnaam Amalia, werd geboren op zondag 7 december 2003 in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag, als oudste kind van troonopvolger prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De twee vrouwelijke artsen, J. Kreijen en M. Smeets, lieten weten dat het kind kerngezond was. Het kwam om 17.01 uur ter wereld. De vader knipte zelf de navelstreng door.
        De baby werd verwelkomd met 101 kanonschoten. Voor het eerst werden er bij een prinsesje net zoveel schoten afgevuurd als bij een jongen in dezelfde positie. Saluutbatterijen gingen kort na de geboorte op vier plaatsen in het koninkrijk aan de slag: Den Haag, Den Helder, Willemstad op Curaçao en Oranjestad op Aruba.
        Amalia werd op 12 juni 2004 in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag gedoopt door dominee Carel ter Linden: „Als het eenmaal tot haar doordringt voor welke toekomst zij in de wieg is gelegd, is de kans groot dat zij denkt: maar wil ik dit wel? Moet ik dit ook? Wie vraagt dat van mij? De mensen, de geschiedenis van dit land? Vraagt God het van mij? En als, naast de schoonheid van haar roeping, ook de zwaarte daarvan tot haar doordringt, zal zij ook denken: kan ik dat wel? Wie anders kan haar daarop een antwoord geven dan tenslotte zij zelf?“
        Haar ouders proberen hun kinderen intussen zo veel mogelijk een gewone jeugd te geven en tegen te veel media-aandacht te beschermen door een code af te spreken met de journalisten: af en toe houden ze een fotosessie en geven ze informatie, maar de pers moet het gezin dan ook verder met rust laten. Amalia toonde zich bij de fotosessies overigens uitstekend op haar gemak. Ze zwaaide er regelmatig lustig op los. Bij de poseersessie in de zomer van 2010 blies ze fanatiek op een oranje vuvuzela. „Genetisch bepaald”, oordeelde papa.
        In december 2007 ging Amalia voor het eerst voor basisonderwijs naar de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar. Ze zit inmiddels in groep 6. De pientere prinses, spreekt onder meer Spaans en naast haar huiswerk heeft ze nog tijd voor judo, hockey, ballet, paardrijden en viool spelen. Ook heeft ze al enkele zwemdiploma's op zak. Willem-Alexander en Máxima bereiden hun oudste dochter voorzichtig voor op haar publieke rol. Geleidelijk aan verschijnt ze vaker in het openbaar.

        http://www.telegraaf.nl/troonsafstand-beatrix/21252589/__Nieuwe_positie_Amalia__.html

         ma 28 jan 2013, 17:59
        |
        Fotos album :

        http://www.telegraaf.nl/binnenland/21252433/__Koningin_33_jaar_op_troon__.html

        Koningin Beatrix 33 jaar op de troon


        Geen opmerkingen:

        Een reactie posten