maandag 21 januari 2013

Bodyscanners in VS worden allemaal weer weggehaald


Foto: Bodyscan

ma 21 jan 2013, 12:46 | 54 reacties


Bodyscanners in VS worden allemaal weer weggehaald

door onze redactie
De Transport Security Administration (TSA) gaat de bodyscanners die men de afgelopen jaren op de Amerikaanse luchthavens had geïnstalleerd, weer weghalen. Dit omdat men er niet in is geslaagd de software voor de apparatuur zodanig te herschrijven dat de gescande passagiers 'minder naakt' in beeld van de luchthavenbeveiligers verschijnen.

    De op grote schaal geïnstalleerde apparatuur toonde onverbloemd het naakte lichaam van de reiziger. Dat leidde dan ook tot een regen van klachten bij zowel de TSA als de politiek in de VS. Dat was de reden dat ook het Amerikaanse congres zich met de zaak ging bemoeien.
    Een en ander betekende in de ogen van het congres een aanzienlijke inbreuk op de privacy van de luchtreiziger. Daarom stelde men een termijn vast waarin de apparatuur zodanig aangepast diende te worden dat er geen details, maar meer een vaag beeld en een omtrek van de reiziger te zien zou moeten zijn via de scanners.

    Software

    Het is OSI Systems, het bedrijf dat de verbeterde software zou moeten schrijven, echter niet gelukt om binnen de daartoe gestelde termijn de sofware zodanig te herschrijven dat er een meer neutraal beeld van de gescande passagier te zien was. Daarom heeft men nu besloten de resterende 174 Rapidscan machines weg te halen, nadat vorig jaar al 76 van deze scanners buiten dienst werden gesteld en verwijderd.
    De Rapiscan machines zullen niet worden vernietigd, maar worden 'opgeslagen totdat ze kunnen worden ingezet op andere plaatsen binnen de overheid.' Misschien dat men ervan uitgaat dat werknemers bij de overheid meer gewend zijn om elkaar naakt te zien...

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten