donderdag 1 maart 2012

Noord-Korea akkoord met staken atoomprogramma

wo 29 feb 2012
PYONGYANG/WASHINGTON - Noord-Korea staakt zijn omstreden nucleaire programma. Het regime belooft geen kernproeven uit te voeren, geen raketten te lanceren en geen uranium te verrijken. De Verenigde Naties mogen controleren of Noord-Korea zich aan de afspraken houdt.

    Foto: EPA

    In ruil voor de belofte krijgt Noord-Korea 240.000 ton voedsel van de Verenigde Staten, met uitzicht op meer. Door misoogsten gaat het land al jaren gebukt onder hongersnood. Vooral buiten de hoofdstad Pyongyang is de toestand dramatisch. Miljoenen mensen zouden door een gebrek aan voedsel zijn overleden.

    Noord-Korea en de VS hebben het akkoord woensdag naar buiten gebracht. Het is de eerste toenadering in jaren. De internationale gemeenschap vreest dat het regime in Pyongyang werkt aan een atoombom. Het bewind heeft raketten gelanceerd, ondergrondse kernproeven uitgevoerd en uranium verrijkt. Inmiddels zou Noord-Korea genoeg materiaal hebben voor zes atoomwapens. Internationaal overleg lag stil.

    Tijdens de patstelling werd Noord-Korea geregeerd door Kim Jong-il. De dictator stierf in december en is opgevolgd door zijn jongste zoon Kim Jong-un, een late twintiger.

    De eerste reacties op de nieuwe afspraken zijn positief, maar het wantrouwen overheerst. Noord-Korea heeft vaker beloftes gedaan, om die vervolgens te breken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, noemde het akkoord dan ook „een bescheiden eerste stap in de goede richting”. Haar woordvoerster voegde eraan toe dat Washington nog altijd „grote zorgen heeft over het gedrag van Noord-Korea”.

    De regionale grootmacht Japan hoopt dat de afspraken op een goede manier in de praktijk worden gebracht. China, vrijwel de enige bondgenoot van Noord-Korea, heeft nog niet gereageerd.

    Zuid-Korea wacht af tot het noorden de daad bij het woord voegt. De twee landen zijn al meer dan 60 jaar in oorlog met elkaar. Hoewel er sinds 1953 een wapenstilstand is, raken de aartsvijanden nog geregeld slaags. Tussen noord en zuid ligt de zwaarst bewaakte grens op aarde. Op enkele tientallen kilometers afstand ligt de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Daar wonen meer dan 20 miljoen mensen, binnen bereik van Noord-Koreaanse raketten.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/11616444/__N-Korea_staakt_atoomprogramma__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten