woensdag 28 maart 2012

Paus spreekt met Fidel Castro na openluchtmis

 28 mrt 2012
HAVANA - Paus Benedictus XVI (84) heeft woensdag in Havana voor zo'n 300.000 gelovigen een mis opgedragen. Ook sprak de paus met oud-president Fidel Castro.

    Foto: REUTERS

    De mis was op het Plein van de Revolutie in de Cubaanse hoofdstad, onder het toeziend oog van een 10 verdiepingen hoge afbeelding van de revolutionaire held Che Guevara. Het was de tweede grote openluchtmis tijdens het pausbezoek aan de communistische eilandstaat.

    President Raúl Castro was opnieuw aanwezig, net zoals eerder in Santiago. De paus eiste tijdens de mis volledige vrijheid van godsdienst.

    Later op de dag had de kerkvorst een korte ontmoeting met de zieke oud-president Fidel Castro (85). De leider van de Cubaanse Revolutie in 1959 had in 1998 al een ontmoeting met de toenmalige paus Johannes Paulus II. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan vertelde Castro dat hij het hele pauselijke bezoek op tv had gevolgd.

    Ze spraken met elkaar over de kerkelijke liturgie, de situatie in de wereld en wetenschap. Castro vroeg Benedictus XVI ook wat een paus nou eigenlijk doet. De paus zou daarop hebben verteld over het zendelingenwerk, zijn reizen en zijn werk voor de kerk.

    De oude revolutionair Castro verzocht de paus tot slot een boek voor hem uit te kiezen om te lezen en over na te denken. De paus beloofde dat hij dat zou doen.

    Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben de autoriteiten woensdag dissidenten belet naar de mis te gaan. Tijdens de mis in Santiago maandag was een man opgepakt die anticommunistische leuzen heeft geroepen.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/11806546/__Paus_praat_met_Fidel_Castro__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten