wo 21 mrt 2012, 20:24 | 0 reacties
Fietsen in cijfers
Er wordt in Nederland veel gefietst. In geen enkel ander land in de wereld met een vergelijkbaar welvaartniveau wordt zoveel gefietst. De Fietsersbond zette fietsen in cijfers.
We dichten de fiets de volgende kwaliteiten toe: rustig, geen ergernissen, op jezelf zijn, geen vertragingen, altijd op tijd komen en goedkoop. Ook de onafhankelijkheid en flexibiliteit worden hoog gewaardeerd, slechts iets minder dan bij de auto (Bron: Min. I&M-KIM)
Hoeveel wordt er in Nederland gefietst
Een kwart van al onze verplaatsingen en een derde van alle verplaatsingen tot 7,5 kilometer, doen we met de fiets. Dat zijn jaarlijks ruim 4,5 miljard fietsritten. Daarbij leggen we 15 miljard kilometer af. Gemiddeld maakt een Nederlander ieder jaar 300 fietsritten goed voor ruim 900 kilometer.
In totaal leggen Nederlanders in eigen land jaarlijks bijna 200 miljard kilometers af. 75% daarvan in de auto, 9% in de trein, 8% op de fiets, 3% in bus, tram en metro, 2% lopend en 3% anders (brom/snorfiets, motor e.d.)
Wie fietsen er in Nederland?
In Nederland fietst bijna iedereen: jong en oud, mannen en vrouwen, arm en rijk, autobezitters en autolozen. 13,5 miljoen Nederlanders (84%) hebben een fiets, of meerdere. Vrouwen fietsen vaker dan mannen, autochtonen veel vaker dan allochtonen.
Waar wordt er gefietst?
Binnen de bebouwde kom wordt overduidelijk meer gefietst dan daarbuiten. Daarnaast zijn er grote verschillen in fietsgebruik tussen gemeenten variërend van rond de 50% op de kortere afstanden (tot 7,5 kilometer) in bijvoorbeeld Zwolle, Groningen, Veenendaal en Goes tot nog geen 25% in bijvoorbeeld Waalwijk, Rijswijk, Rotterdam en Lelystad.
Hoe ver fietsen we?
Een gemiddelde fietsrit is gemiddeld ruim 3 kilometer en kost ons een klein kwartier. Driekwart van de fietsritten is korter dan 3,7 kilometer. Tussen de 1 en 4 kilometer is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. Tot 1 kilometer wordt het meest gelopen en bij meer dan 4 kilometer wordt de auto het meest gebruikt. Tot 20 kilometer wordt er meer gefietst dan met de trein of bus gereden.
Ben je in de stad per fiets sneller?
In de stad is de fietser gemiddeld 5% sneller op de bestemming dan de automobilist, in de grotere steden (vanaf 100.000 inwoners) zelfs meer dan 10% sneller. Bij verplaatsingen met afstanden tot 3 kilometer wint de fiets bijna altijd, vanaf 4 kilometer meestal niet. Dat is dan inclusief parkeren en lopen naar de ingang van je bestemming (Bron: Fietsersbond Fietsbalans-2).
Waarvoor gebruiken we de fiets?
De fiets gebruiken we vooral voor alledaagse verplaatsingen: naar de winkel, school, werk, familie, vrienden, horeca of cultuur. Minder dan 10% van alle fietsritten zijn recreatief of sportief.
Bron: Fietsersbond
wo 21 mrt 2012, 20:24 | 0 reacties
Wetenswaardigheden over fietsen in Nederland
AMSTERDAM - Hoeveel fietspaden zijn er in Nederland? Hoe hoog zijn de uitgaven voor de fietsinfrastructuur eigenlijk? Even wat cijfers op een rij.
Hoeveel fietspaden zijn er in Nederland?
Volgens de laatste telling van het CBS uit 1996 had Nederland toen 17.075 kilometer fietspad en 1909 kilometer fietsstrook. Uit een analyse van de digitale kaarten van de Fietsersbond en Fietsrouteplanner blijkt dat er in Nederland momenteel zeker 29.000 kilometer fietspad is en zeker 4700 kilometer weg voorzien is van fietsstroken.
Binnen de bebouwde kom rijdt een fietser gemiddeld op 50% van de ritafstand over een fietspad of fietsstrook en op 59% van de ritafstand over asfalt. (Bron: Fietsersbond Fietsbalans 2).
Hoeveel fietsen zijn er in Nederland?
In Nederland zijn 18 miljoen fietsen. 13,5 Miljoen inwoners van 4 jaar en ouder (84%) bezit een fiets. Die 13,5 miljoen fietsbezitters bezitten dus gemiddeld 1,3 fietsen. Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen nieuwe fietsen verkocht met een totale waarde van bijna 1 miljard euro. De helft daarvan is een gewone toer- of stadsfiets. De laatste jaren neemt de verkoop van elektrische fietsen spectaculair toe.
Hoe hoog zijn de uitgaven voor fietsinfrastructuur in Nederland?
Jaarlijks geven de Nederlandse overheden ruim 400 miljoen euro uit aan fietsinfrastructuur. Per afgelegde fietskilometer is dat net zoveel als in Vlaanderen en Denemarken. Die 400 miljoen is inclusief fietsparkeervoorzieningen en exploitatiekosten van stallingen, maar exclusief (het fietsaandeel van) inrichting van nieuwbouwgebieden en herinrichting en groot onderhoud van oude gebieden.(Bronnen: Fietsberaad, MON)
Schatten we deze posten op 200 miljoen in, dan kost elke door een fietser afgelegde kilometer 4,3 cent. Dat is heel veel lager dan de overheidskosten van een afgelegde reizigerkilometer in het stad- en streekvervoer: alleen al voor het exploitatiedeel (dus exclusief haltes, busbanen en wegonderhoud) komt dat uit op 22 cent per afgelegde kilometer. (Bronnen: MON, NEA)
Hoe hard wordt er gefietst?
De meeste mensen fietsen in een tamelijk rustig tempo: tussen de 15 en 18 km per uur. Het kan uiteraard veel sneller. Het absolute wereldsnelheidsrecord fietsen (achter een auto als gangmaker) staat sinds 1995 op 269km/h op naam van de Nederlander Fred Rompelberg. Op een ligfiets heeft de Canadees Sam Whittingham in 2009 een snelheid gehaald van 133 km/u
Regent het niet te vaak om te fietsen?
Volgens de statistieken van het KNMI regent het slechts 6,5% van de tijd. Hoe langer je buiten bent hoe groter uiteraard de kans dat je nat wordt van de regen. Wie een uur buiten is, heeft een kans variërend van 0,09 in mei tot 0,16 in december om nat te worden.
Bron: Fietsersbond
Weekendabonnement?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten