zondag 23 augustus 2015

Heldendaad aan boord van de Thalys van Amsterdam naar Parijs - Treinhelden: Het was instinct

 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
 Anthony Sadler, Spencer Stone, Jane Hartley en Alek Skarlatos. Anthony Sadler, Spencer Stone, Jane Hartley en Alek Skarlatos.Foto: AFP



zo 23 aug 2015, 20:18

Treinhelden: Het was instinct


parijs - ,,Het was ingrijpen of sterven." Met die ogenschijnlijk simpele constatering beschreven de Amerikanen Spencer Stone (23),  Anthony Sadler (23) en Alek Skarlatos (22) zondag tijdens een persconferentie hun heldendaad aan boord van de Thalys van Amsterdam naar Parijs van vrijdag.
    Ondank zijn zware verwondignen ontfermt Stone zich over een neergeschoten medepassagier Ondank zijn zware verwondignen ontfermt Stone zich over een neergeschoten medepassagierFoto: AP
    Militair Stone was de eerste die zich op de Marokkaanse terrorist Ayoub El Kahzzani stortte, toen die met een geladen kalasjnikov de coupé binnenstapte. Klaar om een bloedbad aan te richten.
    Stone lag naar eigen zeggen in een diepe slaap toen hij plotseling wakker schrok van een geweerschot in de Thalys. Daarna blokkeerde het wapen van Kahzzani even. Stone bedacht zich geen moment en trok een sprintje van tien meter om hem naar de grond te worstelen. ,,Ik dacht alleen maar aan overleven. Ik wilde overleven en ik wilde dat alle andere mensen aan boord het zouden overleven."

    Droom

    De militair wordt sinds zijn heldendaad overladen met lof. Niet alleen omdat hij als eerste ingreep, maar ook omdat hij zich over een neergeschoten medepassagier ontfermde terwijl hijzelf ook zwaargewond was geraakt. De treinterrorist stak hem tijdens de worsteling met een mes in zijn nek en sneed Stones duim bijna volledig af. Inmiddels hebben Franse doktoren het ledemaat weer weten vast te naaien.
    Hoewel de Amerikaan er allemaal nuchter over vertelt, kan hij nog nauwelijks geloven wat hem is overkomen. ,,Het lijkt wel een droom. Ik wacht eigenlijk nog steeds tot ik weer wakker word uit die diepe slaap."

    Bittere eind

    Stone kreeg onder anderen hulp van landgenoten Anthony Sadler (23) en Alek Skarlatos (22). Die laatste is eveneens militair, iets wat nu goed van pas komt, zo erkende hij op de persbijeenkomst. ,,In het begin was het vooral instinct waardoor we handelden. Daarna vielen we terug op onze militaire training." Sadler viel hem bij: ,,Het was de keuze tussen ingrijpen of sterven."
    Volgens Stone bleef Kahzzani maar nieuwe wapens tevoorschijn halen, ook toen hij al in een nekklem op de grond lag. ,,Hij was duidelijk bereid om tot het bittere eind door te vechten. Maar dat waren wij ook."
    Volgens de mannen was het de Marokkaan er duidelijk om te doen zoveel mogelijk slachtoffers te maken. En wilde hij niet -zoals zijn advocaat beweert- een overval plegen om aan eten te komen. ,,,Daarvoor had hij niet al die magazijnen nodig'.'
    Jane Hartley, de Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk is uiteraard apetrots op haar landgenoten. ,,We gebruiken vaak het woord helden. Maar in dit geval is het volledig terecht. Deze mannen zijn echte helden."


    Foto: Reuters


    Foto: EPA


    Foto: EPA


    Foto: EPA

    Gerelateerde artikelen
    22-08: 

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/24406504/__Treinhelden__Het_was_instinct__.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Franse soldaten patrouilleren sinds de verijdelde terreuraanslag op de Thalys van afgelopen vrijdag op het Franse treinstation Gare du Nord.  Franse soldaten patrouilleren sinds de verijdelde terreuraanslag op de Thalys van afgelopen vrijdag op het Franse treinstation Gare du Nord. Foto: AP

    ma 24 aug 2015, 05:35 |

    Kamer hekelt communicatie geheime diensten

    'Deel informatie in strijd tegen terreur'

    Van onze parlementaire redactie
    Den Haag - De inlichtingendiensten in Europa moeten beter samenwerken in strijd tegen terrorisme. Dat is de teneur van de reacties in de Tweede Kamer op de verijdelde aanslag in de Thalys.
      „We zijn dankzij een paar dappere meneren door het oog van de naald gekropen”, zegt PvdA-Kamerlid Recourt. „Dan realiseer je je weer wat de zwakke schakel is in de inlichtingenketen. Deze man was in het vizier van de Franse inlichtingendienst. Toch zat hij gewapend in België in de trein.”
      „Er wordt gewoon niet goed samengewerkt tegen terroristen”, zegt SP-Kamerlid Van Raak. „Bij alle aanslagen van de laatste tijd in Europa zie je dat de daders in het vizier van een veiligheidsdienst waren en dat ze toch hun gang konden gaan. Er is een cultuuromslag nodig bij de veiligheidsdiensten, zodat ze meer informatie met elkaar gaan delen.”

      Cultuur

      Dat past niet in de cultuur van de diensten, zegt Recourt. „En wat helemaal niet past is dat regeringen elkaar aanspreken op fouten. Maar dat moet wel gebeuren.” Ook het CDA vindt dat inlichtingendiensten vaker informatie over verdachten moeten delen. De diensten moeten dan wel over voldoende capaciteit en instrumenten beschikken om hun werk adequaat te doen.
      „Heel zorgelijk dat de communicatie tussen de diensten hier opnieuw te wensen overliet”, zegt CU-Kamerlid Segers. „We zagen het eerder bij de aanslag op het Joods Museum in Brussel. De verijdelde aanslag in de Thalys laat zien dat het veel effectiever is om terroristen te schaduwen en uit te schakelen dan om in alle treinen agenten mee te laten reizen.”
      De VVD sluit zich daarbij aan. „Je moet niet de illusie hebben dat je dit volledig kunt uitbannen”, zegt Kamerlid Tellegen. „Dan zet je extra beveiligers in op de trein en dan gebeurt er iets op een markt. En wat doe je dan?”

      Laks

      PVV-leider Wilders ziet dat wat anders. Hij vindt dat het kabinet laks is en juist moet zorgen voor betere beveiliging van treinstations, winkelcentra en andere publieke, drukke plekken, luchthaven Schiphol. Hij wijst erop dat de meeste Syrië-gangers hier als ’tikkende tijdbommen’ vrij rondlopen. „De veiligheid van onze bevolking staat op het spel.” De PVV wil dat de Kamer deze week – het is nog reces – over de aanslag debatteert. „Als er ooit een reden was om geen dag meer te wachten met het debat, dan is het nu wel.”
      Coalitiepartijen VVD en PvdA wijzen erop dat er begin september al een debat gepland stond over terrorisme. Ze willen daar met minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) ’breder’ over het onderwerp praten dan alleen over de voorkomen aanslag in de Franse trein.

      Gerelateerde artikelen
      22-08: 

      http://www.telegraaf.nl/binnenland/24407715/___Tegen_terreur_beter_samenwerken___.html

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten