vrijdag 21 augustus 2015

Nổ súng trên tàu cao tốc ở Pháp + Helden verijdelen bloedbad in Thalys


Nổ súng trên tàu cao tốc ở Pháp

  • 2 giờ trước

Các nhân viên pháp y đang khám nghiệm hiện trường

Ba người đã bị thương sau khi một người đàn ông nổ súng trên một chuyến tàu cao tốc ở miền bắc nước Pháp.
Vụ việc xảy ra gần thị trấn Arras, trên một chuyến tàu cao tốc của hãng Thalys.
Tay súng này đã bị 2 hành khách người Mỹ khống chế và sau đó bị bắt giữ khi tàu đến ga ở thị trấn Arras.
Một trong hai hành khách người Mỹ và một người khác đã bị thương nghiêm trọng.
Nhà chức trách cho biết kẻ tấn công là một người đàn ông 26 tuổi, gốc Morocco.
Các chuyên gia chống khủng bố Pháp đã vào cuộc để điều tra vụ việc.
Kẻ tấn công được nói là mang theo một khẩu AK, một con dao, một súng ngắn tự động và nhiều băng đạn.

Nghi phạm bị bắt giữ tại ga tàu Arras
Cảnh sát đừng cạnh các băng đạn được tịch thu từ hung thủ ở ga tàu Arras
Truyền thông Pháp nói kẻ tấn công nằm trong danh sách theo dõi của các cơ quan tình báo Pháp.
Thủ tướng Bỉ, nước đang hợp tác với Pháp trong các hoạt động chống khủng bố, đã gọi đây là một 'vụ tấn công khủng bố'.
Bộ trưởng Nội vụ Pháp Bernard Cazeneuve đã lên đường đến Arras sau khi được thông báo về vụ việc.
Ông cũng đã tán dương hai hành khách người Mỹ đã khống chế tay súng.
Truyền thông Pháp cho biết hai người này, vốn là lính thủy quân lục chiến, đã nghe thấy kẻ tấn công lên đạn trong phòng vệ sinh và đã chặn đầu khi ông này bước ra.
"Nếu họ không hành động một cách bình tĩnh thì chúng ta có thể đã đối mặt với một sự việc khủng khiếp", ông nói.
Ông Cazeneuve cho biết vụ tấn công xảy ra vào lúc 17h45, giờ địa phương.
Ông cũng đã gặp các hành khách khác, trong đó có diễn viên Pháp Jean-Hugues Anglade, người bị thương nhẹ sau khi đập vỡ kính để kích hoạt báo động.
Các hình ảnh trên mạng xã hội cho thấy một người đàn ông bị cảnh sát chế ngự tại ga tàu ở Arras.
Một hình khác cho thấy một người đàn ông mặc áo xanh bị thương đang nằm trên sàn tàu.
Công ty Điều hành đường sắt quốc gia của Pháp cho biết có tổng cộng 554 hành khách trên chuyến tàu.

http://www.bbc.com/vietnamese/world/2015/08/150822_france_train_shooting
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Anthony Sadler uit Pittsburg, California, Aleck Skarlatos uit Roseburg, Oregon, en de Brit Chris Norman, die in Frankrijk woont overmeesterden de aanslagpleger. Anthony Sadler uit Pittsburg, California, Aleck Skarlatos uit Roseburg, Oregon, en de Brit Chris Norman, die in Frankrijk woont overmeesterden de aanslagpleger.Foto: REUTERS



za 22 aug 2015, 07:12
|
lees voor

Helden verijdelen bloedbad in Thalys


PARIJS - Drie mannen die betrokken waren bij de overmeestering van een 26-jarige Marokkaan die in de Thalys een aanslag wilde plegen, hebben naar eigen zeggen geluk gehad dat ze nog leven. Ze wisten de dader te overmeesteren terwijl hij al had geschoten en nog met het geweer in zijn handen stond.
    Deze video is afkomstig van de Facebook-pagina van Skarlatos en later op YouTube gezet. Daarop is te zien dat de schutter inmiddels is geboeid.
    De mannen deden zaterdag hun verhaal tijdens een persconferentie in Arras. Het zijn de Amerikaanse student Anthony Sadler, de Amerikaanse militair Alek Skarlatos en de Britse zakenreiziger Chris Norman. Daarnaast was ook de Amerikaanse militair Spencer Stone erbij betrokken. Hij ligt gewond in het ziekenhuis.
    De mannen zaten vrijdag met elkaar in hetzelfde treinstel toen ze opeens een man met ontbloot bovenlijf uit de wc zagen komen met een geweer over zijn schouder. Een treinmedewerker rende door de coupé nadat er al was geschoten, vertelt zakenman Norman. „Ik zag de man met de kalasjnikov en dook naar beneden in mijn stoel.”
    De militairen Skarlatos en Stone grepen daarna meteen in. „Mijn vriend Alek schreeuwde: pak hem. Mijn vriend Spencer stond meteen op om die man te pakken, gevolgd door Alek en mijzelf”, zegt student Sadler tegen CNN. „Wij sloegen hem met zijn drieën in elkaar.”
    Stone is volgens de drie de grote held in het verhaal. Hij rende 10 meter richting de verdachte en pakte het geweer van hem af. Samen met de drie anderen wist de militair hem te overmeesteren en tegen de grond te drukken. De man haalde echter een mes tevoorschijn en stak Stone.
    Sadler heeft de verdachte daarna met hulp van Norman weten vast te binden. Volgens de student raakte Stone gewond aan zijn hoofd, nek en duim. Desondanks bleef hij helpen. „Zelfs toen hij gewond was, heeft hij een andere man geholpen die ook was gestoken”, vertelt Sadler.
    Stone ligt nog in het ziekenhuis en maakt het volgens de mannen naar omstandigheden goed. „Maar als er iemand was doodgeschoten, was het Spencer geweest. We hebben geluk gehad.”




    Gerelateerde artikelen
    21-08: 

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/24403063/__Helden_verijdelen_bloedbad__.html

     
     
    Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
    Ayoub El-Khazzani Ayoub El-KhazzaniFoto: AFP

    zo 23 aug 2015, 18:12 | 59 reacties

    'Dit is de Thalys-terrorist'

    parijs - Via sociale media zijn dit weekend foto's verspreid van de vermeende dader van het verijdelde bloedbad in de Thalys van Amsterdam naar Parijs van vrijdag.
      Foto: Onbekend
      Het gaat om de Marokkaan Ayoub El Kahzzani (25). Volgens zijn advocaat een relatief onschuldige armoezaaier die een overval wilde plegen om aan eten te komen. Maar volgens bronnen binnen Fransen en Duitse inlichtingendiensten heeft de man mogelijk meegedaan aan acties in Syrië van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij zou op 10 mei op het vliegveld BerlinTegel hebben ingecheckt voor een vlucht naar Istanbul en vandaar naar Syrië zijn gereisd.

      Gewaarschuwd

      Bronnen bij Duitse veiligheidsdiensten hebben dat tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung gezegd. Eerder zaterdag meldde de Spaanse krant El País dat Ayoub El Kahzzani een jaar lang in Algeciras in het zuiden van Spanje woonde. Hij zou in maart 2014 naar Frankrijk zijn verhuisd.
      El Kahzzani was bij de Spaanse veiligheidsdiensten in beeld om zijn radicaal-islamitische overtuigingen. De Spaanse inlichtingendiensten zouden hun Franse collega's al geruime tijd geleden hebben gewaarschuwd dat „ze een zeer radicale en mogelijk gevaarlijke persoon” op hun grondgebied hadden. Volgens het Spaanse persbureau Europa Press is de Marokkaan ook bij drugshandel betrokken geweest.

      Ongemerkt

      Michel Bruet, die vrijdag als conducteur dienst had in de Thalys van Amsterdam naar Parijs, heeft de man niet zien instappen op het station Brussel-Zuid. Tegen de Franse zender France Info zei de conducteur zondag dat de man mogelijk achter de rug van hem en zijn collega de trein is ingestapt.
      Bruet zag de overmeestering van de verdachte deels gebeuren. In eerste instantie meende hij dat het om een normale vechtpartij ging. Omdat de trein uit Amsterdam kwam dacht hij dat het een drugsgerelateerde ruzie was, aldus Bruet. Plots zag hij dat een van de mannen een wapen bij zich had, iets dat eruitzag als een mitrailleur. De schutter richtte op een zeker moment zijn wapen op hem. ,,Ik zag mensen op hem springen, het ging allemaal heel snel'', aldus de conducteur.

      Foto: AFP


      Gerelateerde artikelen
      22-08: 

      http://www.telegraaf.nl/buitenland/24406162/___Dit_is_de_Thalys-terrorist___.html

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten