zondag 23 augustus 2015

Bijna 2,3 miljoen bezoekers op Sail Amsterdam 2015

 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: ANP



zo 23 aug 2015, 17:26

Bijna 2,3 miljoen bezoekers op Sail


AMSTERDAM - Het maritieme evenement Sail in Amsterdam heeft de afgelopen vijf dagen naar schatting bijna 2,3 miljoen bezoekers getrokken. Dat zei Erwin van Lambaart namens de organisatie zondag. De vorige editie in 2010, die een dag korter duurde, trok 1,7 miljoen bezoekers.
    Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam sprak van een ,,fantastische Sail'', maar wel een met een zwart randje. Op vrijdagavond overleed een 23-jarige man na een val in het water, vlak voor het begin van de vuurwerkshow. ,,Het was een noodlottig geval'', zei de burgemeester. ,,Het heeft een domper gegeven op het evenement.''
    Van der Laan is ,,enorm onder de indruk'' van de organisatie van Sail, de politie, de ambtenaren, de brandweer en andere betrokkenen, maar ook van de bezoekers. ,,Zij zijn gekomen voor het plezier en hebben plezier gegeven. Sail was een feest van verbinding, het verliep heel harmonieus.'' Het evenement hoefde niet vergaand aangepast te worden. ,,Je kunt niet beter wensen dat zo'n groot evenement zó verloopt.''
    Ook directeur Mitra van Raalten van Sail prees de harmonie. ,,Er was een krachtige verbinding tussen de mensen op het water en de bemanningen. Er waren kapiteins die vroegen of ze weer terug mochten komen.''
    Volgens haar blijft het nautische spektakel gratis, ook bij de volgende editie over vijf jaar. ,,Dat is een traditie die niet doorbroken mag worden. Het is

    http://www.telegraaf.nl/sail/24406021/__Bijna_2_3_miljoen_bezoekers__.html

    Sail in beeld


    Tall ships verlaten Amsterdam


    AMSTERDAM - Rond 15.30 uur zondagmiddag verlieten de eerste tall ships en andere bijzondere vaartuigen de haven van Amsterdam. In een lange parade varen de schepen over het Noordzeekanaal richting IJmuiden.

      De Russische driemaster Mir leidde de zogeheten Thank You-Parade. Langs de kades staat veel publiek om de bemanningen te bedanken en uit te zwaaien. Ook op het water krioelt het van bootjes, sloepen en motorjachten om de grote bijzondere zeilschepen uitgeleide te doen.
      Het is de eerste keer dat de schepen van Sail in georganiseerd verband de hoofdstad verlaten.

      Foto: ANP




      Foto: ANP


      Foto: ANP

      http://www.telegraaf.nl/binnenland/24405803/__Tall_ships_verlaten_Amsterdam__.html


       
      Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
      Prins Maurits, beschermheer van Stichting SAIL Amsterdam, neemt de vlootschouw af samen met zijn vrouw Marilene van den Broek en hun kinderen (vlnr) Felicia, Anastasia en Lucas tijdens Sail Amsterdam 2015. Prins Maurits, beschermheer van Stichting SAIL Amsterdam, neemt de vlootschouw af samen met zijn vrouw Marilene van den Broek en hun kinderen (vlnr) Felicia, Anastasia en Lucas tijdens Sail Amsterdam 2015.Foto: ANP



      zo 23 aug 2015, 14:34
      |
      lees voor

      Prins Maurits neemt vlootschouw af


      AMSTERDAM - Prins Maurits neemt zondag op het IJ in Amsterdam de traditionele vlootschouw van Sail af. Ter hoogte van het KNSM-eiland varen zo'n honderd historische schepen langs het zeilschip De Groene Draeck.
        Op de lemsteraak droeg Maurits het uniform van de Koninklijke Marine. Ook prinses Marilène en enkele kinderen waren aan boord. Als 'admiraal van de vloot' groette de prins de kapiteins van de motorschepen, sleepboten, zalmschouwen, kotters, lemsteraken, tjalken en andere vaartuigen die gracieus op het water voorbij kwamen varen. Onder deelnemers was ook 'De Tor', de kleinste sleepboot van Nederland.
        Bij het passeren van De Groene Draeck riep de bemanning 'Leve de admiraal'. Na een saluutschot gingen de zeilen even omlaag of liet de kapitein de scheepshoorn blazen. De deelnemende schepen behoren tot het varend erfgoed van Nederland, die in totaal bestaat uit 550 vaartuigen.
        De vlootschouw is een van de hoogtepunten van Sail. Vijf jaar geleden nam toenmalig kroonprins Willem-Alexander de vlootschouw af, als beschermheer van het nautische spektakel. Toen hij koning werd, droeg hij het stokje over aan zijn neef Maurits.
        Na de schouw begon een optreden van meidengroep K3 op de Music Marina, een drijvend podium in Amsterdam-Noord. Vanaf 15.30 uur vertrekken de tall ships weer uit de haven van Amsterdam.

        http://www.telegraaf.nl/binnenland/24405621/__Prins_Maurits_neemt_vlootschouw_af__.html

        Geen opmerkingen:

        Een reactie posten