vrijdag 5 april 2024

Shell enige winnaar in AEX dankzij stijgende olieprijzen

 

Shell enige winnaar in AEX dankzij stijgende olieprijzen


Shell enige winnaar in AEX dankzij stijgende olieprijzen© ANP

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was vrijdag de enige stijger in een lager geopende AEX-index in Amsterdam. Shell profiteerde van de verder stijgende olieprijzen. Ook kwam het bedrijf met een handelsupdate over het eerste kwartaal. Philips stond bij de dalers na een waarschuwing van het zorgtechnologieconcern voor problemen met zijn Trilogy-beademingsapparaten.

Shell steeg 0,2 procent. De olieprijzen gingen verder omhoog door de oplopende spanningen tussen Israël en Iran, waardoor er zorgen zijn over verstoringen van olieleveringen uit het Midden-Oosten. Verder zei Shell dat de resultaten bij de gashandel in het eerste kwartaal sterk zijn, maar wel aanzienlijk minder dan een "uitzonderlijk" vierde kwartaal van 2023.

Philips verloor 1,9 procent. Volgens Philips kan door een fout bij de beademingsapparaten een alarm voor een lege batterij of stroomuitval afgaan. Daardoor stopt in bepaalde gevallen de beademing, wat volgens Philips ernstige gevolgen kan hebben voor de patiënt als zorgmedewerkers niet ingrijpen. Er zijn volgens Philips geen gevallen van letsel bekend en er wordt gewerkt aan een software-update om de storing te verhelpen.

Overnamebod

De Amsterdamse AEX-index noteerde in de vroege handel 0,9 procent lager op 876,13 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 932,63 punten. In Parijs en Londen daalden de hoofdgraadmeters tot 1,2 procent. De DAX in Frankfurt verloor 1,1 procent. De Duitse fabrieksorders gingen in februari licht omhoog in vergelijking met een maand eerder. In januari was daar nog sprake van een forse daling.Marel won 5 procent. De IJslandse slachtmachinemaker heeft overeenstemming met de Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) over een overnamebod voor het bedrijf. Dat bod van JBT op Marel moet in mei formeel uitgebracht worden.

Banenrapport

Later op de dag zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat later op de dag verschijnt. Die cijfers zijn namelijk van belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,3 procent tot 86,81 dollar en Brentolie werd 0,4 procent duurder op 91,05 dollar. De olieprijzen zijn dit jaar al ongeveer 18 procent gestegen. De euro noteerde 1,0832 dollar, tegen 1,0867 dollar bij het Europese slot een dag eerder.

Shell enige winnaar in AEX dankzij stijgende olieprijzen (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten