donderdag 11 april 2024

Deze steden hebben het beste openbaar vervoer ter wereld, waaronder ook een Nederlandse stad

Deze steden hebben het beste openbaar vervoer ter wereld, waaronder ook een Nederlandse stad

©Shutterstock

Terwijl steden zich iedere dag blijven ontwikkelen, zijn we ons gaan realiseren dat het alsmaar toenemende aantal auto's op de weg slecht nieuws is voor ons en de planeet. Dit maakt het belang van treinen, bussen, metro's en trams ontzettend groot. Time Out, een Brits mediabedrijf, heeft een enquete gehouden onder 20.000 mensen uit 50 verschillende steden om erachter te komen hoe zij over de lokale openbaar vervoersystemen in hun gebied denken. Hoewel er alleen inwoners van de desbetreffende steden zijn ondervraagd, geeft het toeristen een goed beeld van waar ze heen moeten en hoe ze het beste van A naar B kunnen gaan.


15. New York, VS©Shutterstock

Na een jaren lang gebrek aan investeringen in het openbaar vervoer in New York is er veel kritiek op gekomen. Het is echter nog steeds de beste manier om de stad te verkennen. 


15. New York, VS©Shutterstock

De metro van New York, als je naar het aantal stations kijkt, is de grootste ter wereld, en het uitgebreide busnetwerk maakt reizen nog gemakkelijker. In totaal heeft 83% van de New Yorkers gezegd dat je makkelijk met het openbaar vervoer door de stad kan reizen. 


14. Parijs, Frankrijk©Shutterstock

Het compacte metronetwerk van Parijs, die het op een na drukste is van Europa (die van Moskou is nog drukker), omvat meer dan 300 stations, verdeeld over 16 metrolijnen. 


14. Parijs, Frankrijk©Shutterstock

Uit het onderzoek van Time Out blijkt dat 84% van de lokale bevolking het openbaar vervoer in Parijs positief beoordeeld heeft. 


13. Edinburgh, Schotland©Shutterstock

Hoewel je in Edinburgh ook uitstekend door de stad kunt lopen, is het openbaar vervoer in de Schotse hoofdstad van grote kwaliteit, met gebruiksvriendelijke bussen die dag en nacht rijden. 


13. Edinburgh, Schotland©Shutterstock

En hoewel de trams misschien niet zo iconisch zijn als andere trams in het land, heeft 88% van de lokale bevolking gezegd dat je er gemakkelijk kunt rondreizen met het openbaar vervoer. 


12. Madrid, Spanje©Shutterstock

Het openbaar vervoersnetwerk van Madrid is een van de meest uitgebreide in Europa. Het omvat trams, bussen, metro's en ook regionale treinen.


12. Madrid, Spanje©Shutterstock

Om die redenen stelde 88% van de ondervraagde Madrilenen dat ze blij zijn met het openbaar vervoer in de stad.


11. Londen, Engeland©Shutterstock

De metro van Londen werd voor het eerst geopend als ondergrondse spoorweg in 1863, en de eerste elektrische metrolijn kwam er in 1890, waardoor het 's werelds oudste metrostelsel is.


11. Londen, Engeland©Shutterstock

De mooie en iconische bussen, treinen en metro's in Londen zijn eenvoudig te gebruiken en heel efficiënt. Het is geen verrassing dat 91% van de Londenaren vindt dat je gemakkelijk kunt reizen met het openbaar vervoer. 


10. Amsterdam, Nederland©Shutterstock

Hoewel je in onze hoofdstad hordes fietsers op je pad vindt, zijn het ook de Amsterdamse vervoersmiddelen die je vaak tegenkomt. 


10. Amsterdam, Nederland©Shutterstock

91% van de Amsterdammers is tevreden met het openbaar vervoer in de stad, dus de treinen, trams, veerboten, en bussen leveren goed werk. 


9. Shanghai, China©Shutterstock

Het metronetwerk van Shanghai is de grootste ter wereld als het gaat om de afstand die de metro aflegt, en heeft na New York de meeste stations. Het netwerk is zelfs gebouwd naar een ontwerp van het metrosysteem in New York. 


9. Shanghai, China©Shutterstock

Naast de treinen kunnen ook de bussen, magneetzweeftreinen, taxi's en veerboten van Shanghai worden betaald met de contactloze Shanghai Public Transportation Card. De inwoners van de stad zijn zeker tevreden: 91% meent dat je makkelijk met het openbaar vervoer door de stad kunt gaan.


8. Taipei, Taiwan©Shutterstock

De metro van Taipei (of Taipei Rapid Transit System) is een van de drukste metrosystemen ter wereld, maar nog steeds uiterst efficiënt.


8. Taipei, Taiwan©Shutterstock

Het is een van de steden die het makkelijkst te bereiken zijn in Azië. 92% van de lokale bevolking heeft het openbaar vervoersnetwerk positief beoordeeld.


7. Hongkong©Shutterstock

Het openbaar vervoersnetwerk in Hongkong staat doorgaans als een van de beste ter wereld aangeschreven en is efficiënt, schoon en comfortabel.


7. Hongkong©Shutterstock

75% van de bevolking woont binnen een straal van 1 km van een metrostation. 92% van de Hongkongers is blij met het openbaar vervoer in de stad. 


6. Singapore©Shutterstock

Het is geen verrassing dat het openbaar vervoer in Singapore efficiënt, schoon en modern is. Bovendien zijn alle bussen daar toegankelijk voor mensen met een rolstoel en zijn kinderwagens toegestaan.

6. Singapore©Shutterstock

In Singapore worden er veel zaken goed geregeld en volgens 92% van de lokale bevolking is het openbaar vervoer daar één van.


5. Stockholm, Zweden©Shutterstock

De metro van Stockholm wordt niet voor niets 's werelds langste kunstgalerie' genoemd. Van mozaïeken tot schilderijen met allerlei thema's: de metro van de stad zit vol creativiteit.


5. Stockholm, Zweden©Shutterstock

Maar kunst is niet alles; het openbaar vervoer in Stockholm (ook trams, bussen en veerboten) is ontzettend efficiënt. 93% van de lokale bevolking is het daarmee eens!


4. Kopenhagen, Denemarken©Shutterstock

Het openbaar vervoer in de stijlvolle Deense hoofdstad beschikt over een betrouwbaar netwerk van treinen, bussen en waterbussen die mensen de hele dag vervoeren.


4. Kopenhagen, Denemarken©Shutterstock

Bovendien kun je alles betalen met één pas: de Copenhagen Card. Het mag dus geen wonder heten dat 93% van de lokale bevolking vond dat je gemakkelijk door de stad kunt reizen. 


3. Tokio, Japan©Shutterstock

New York heeft de meeste stations, Shanghai  de langste metrolijnen, maar van geen enkel openbaar vervoersnetwerk wordt door zoveel mensen gebruik gemaakt als in Tokio.


3. Tokio, Japan©Shutterstock

Toch is het openbaar vervoer in Tokio uitstekend onderhouden en is er eenvoudig gebruik van te maken door mensen die geen Japans spreken. Om deze redenen vindt 94% van de lokale bevolking dat de stad gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer.


2. Praag, Tsjechië©Shutterstock

Niet is Praag alleen een van de mooiste steden van Europa, ook stelde maar liefst 96% van de lokale bevolking dat hun stad gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer.


2. Praag, Tsjechië©Shutterstock

Praag zou Praag niet zijn zonder de aanblik van een tram die langs een gotische kerk of gebouw in renaissancestijl raast. Dan is er nog de metro, die je met zijn drie praktische lijnen naar vrijwel ieder deel van de stad brengt. 


1. Berlijn, Duitsland©Shutterstock

Comfortabel, veilig en altijd op tijd: het openbaar vervoer in Berlijn is om van te dromen. Het is geen verrassing dat de stad op de eerste plaats staat.


1. Berlijn, Duitsland©Shutterstock

Maar liefst 97% van de Berlijners prezen het vervoersnetwerk van hun stad, waar ze al tientallen jaren gebruik van maken.

Bron: (Time Out)



Deze steden hebben het beste openbaar vervoer ter wereld, waaronder ook een Nederlandse stad (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten