vrijdag 12 april 2024

28 UNESCO Europa's mooiste steden en dorpjes op heuvels

Europa's mooiste steden en dorpjes op heuvels©Shutterstock

Europa is gezegend met talloze pittoreske stadjes en dorpen. De meeste zijn eeuwenoud en werden tijdens de middeleeuwen gesticht als strategische knooppunten in roerige en onrustige tijden. Ze dienden als centrum voor de landbouw en stonden bekend om de de teelt van olijven, wijn en andere producten. Tegenwoordig zijn veel van deze plekken populaire trekpleisters met prachtige architectuur en een gevoel voor traditie. Als je de wereld wilt verkennen, zorg er dan voor dat je een reis naar een van deze adembenemende plekken inplant. Heb je al ingepakt?



 Oia, Griekenland

©Shutterstock

De droom van vele fotografen, Oia, ligt in het uiterste noordwesten van Santorini. De witte huisjes van kalksteen, oude gammele windmolens en kerken met blauwe koepels kijken uit op een enorme krater, veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting eeuwen lang geleden.


Arcos de la Frontera, Spain©Shutterstock

Arcos de la Frontera, waarschijnlijk een van de beroemdste pueblos blancos (witte dorpen) van Andalusië, heeft een imposant 11e-eeuws Moors kasteel en de uit de 15e eeuw daterende Basílica de Santa María de la Asunción, die bovenaan een heuvel liggen. 


Grožnjan, Kroatië©Shutterstock

Het Kroatische schiereiland Istrië bestaat uit vele pittoreske dorpjes die op heuvels liggen, maar het is Grožnjan dat er echt uitspringt. In de jaren vijftig en begin jaren zestig was deze prachtige bestemming de thuisbasis van een gemeenschap van kunstenaars, schrijvers en muzikanten. En Grožnjan staat vandaag de dag nog steeds zo bekend.


Mdina, Malta©Shutterstock

Er zijn maar weinig mediterrane op heuvels gelegen stadjes die zo imposant zijn als Mdina. Deze met muren omringde plaats was van de oudheid tot de middeleeuwen de hoofdstad van het eiland. Paleizen, kerken en kloosters geven vorm aan het indrukwekkende uiterlijk van de stad. 


Taormina, Italië©Shutterstock

Hoewel het zich eerder op een klif dan op een heuvel bevindt, trekt Taormina, gelegen aan de oostkust van Sicilië, al toeristen aan sinds de 19e eeuw. Het imposante Teatro Antico, een Grieks theater dat dateert uit de 3e eeuw voor Christus, geeft een uitzicht over roze muren en daken van terracotta.


Le Mont-Saint-Michel, Frankrijk©Shutterstock

Le Mont-Saint-Michel, gelegen in Normandië, is misschien wel een van de meest iconische en zeker een van de meest bekende dorpen in Frankrijk. Het dorp beschikt over een verzameling vissershuizen en een enorme abdij uit de 11e eeuw.


Monsaraz, Portugal©Shutterstock

Monsaraz is de belichaming van een klassiek Portugees op een heuvel gelegen stadje. Het is in de 8e eeuw gesticht door de Moren en beschikt over een kasteel en muren die grotendeels uit de 12e eeuw dateren. De heuvel waar het stadje op ligt, in de Alentejo dichtbij Spanje, maakte van Monsaraz een plek die eeuwenlang van strategisch belang was.


Motovun, Kroatië©Shutterstock

Het historische Motovun in centraal Istrië is eigenlijk van Keltische oorsprong. De naam is afgeleid van het Keltische woord montona, wat 'een stad in de heuvels' betekent.


Gaucín, Spain©Shutterstock

Gaucín in Andalusië wordt ook wel het 'balkon van Serranía' genoemd vanwege het prachtige uitzicht op de Sierra Crestellina. Vanaf de balkons van de huisjes kun je Gibraltar, de straat van Gibraltar en zelfs Marokko zien. 


Albarracín, Spanje©Shutterstock

De oranje middeleeuwse huizen van Albarracín vind je nergens anders in Spanje. Albarracín, de hoofdstad van de 'comarca'  Sierra de Albarracín, wordt omringd door steenachtige heuvels en een mooie omgeving. 


Ostuni, Italië©Shutterstock

Ostuni schittert in prachtig wit. Alleen de kathedraal en het bisschoppelijk paleis hebben een andere kleur. De stad ligt in de provincie Brindisi, een regio die vooral bekend staat om zijn hoogwaardige olijfolie en wijn. 


San Gimignano, Italië©Shutterstock

Dit prachtige op een heuvel gelegen pareltje wordt gekenmerkt door een reeks middeleeuwse torens. San Gimignano, dat zich in Toscane bevindt, heeft een van de mooiste skylines van Europa en misschien zelfs van de wereld.


Orvieto, Italië©Shutterstock

Orvieto, dat tegenover een grote heuvel van  tufsteen (vulkanisch gesteente) ligt, lijkt opzettelijk toeristen te ontwijken. Deze prachtige plaats, gelegen in het zuidwesten van Umbrië, staat bekend om zijn netwerk van grotten en tunnels die onder de straten liggen.


Montepulciano, Italië©Shutterstock

Montepulciano, een van de meest betoverende plekken van Toscane, is een heuvelstadje in renaissance-stijl dat boven de glooiende vlaktes van de stad Siena uitsteekt om toeristen te verleiden met haar historische charme. 


Monticchiello, Italië©Shutterstock

Dit bescheiden Toscaanse dorp wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen die op zoek zijn naar de bekendere dorpjes in de regio. Monticchiello negeren is echter geen goed idee. Dit pittoreske plaatsje, gelegen in het hart van Val d'Orcia, staat bekend om haar bijzondere theater (ook wel het 'arme theater' genoemd) en verandert elke zomer in een plek voor evenementen in de openlucht! 


Zahara, Spanje©Shutterstock

Zahara de la Sierra, dat zich in de provincie Cádiz bevindt, wordt omringd door een prachtige omgeving, gelegen onder een rotswand met daarop de ruïnes van een kasteel. De inwoners van het dorp worden 'Zahareños' genoemd, een naam die waarschijnlijk afkomstig is van het Arabische woord sahra, dat 'woestijn' betekent.


Les Baux-de-Provence, Frankrijk©Shutterstock

Het landelijke Les Baux-de-Provence, dat zich in de Alpilles (lage Alpen) bevindt, ten noordoosten van Arles, ligt in een rotsachtige omgeving met daarop de ruïnes van een kasteel. De stenen huisjes lijken uit de rotshelling te zijn gehouwen.


Casares, Spanje©Shutterstock

Casares, een andere beeldschone Andalusische 'pueblo blanco', beschikt over een reeks huizen in de vorm van suikerklontjes die zich op een angstaanjagende hoogte opstapelen en tegen de wal van een kasteel uit het Moorse tijdperk aan liggen. 


Saint-Bertrand-de-Comminges, Frankrijk©Shutterstock

Er is geen twijfel mogelijk wat Saint-Bertrand-de-Comminges betreft. Dit mooie op een heuvel gelegen dorp in het departement Haute-Garonne in het zuidwesten van Frankrijk, wordt gekenmerkt door de indrukwekkende contouren van een voormalige kathedraal, waarvan sommige delen dateren uit de 12e eeuw.


Simiane-la-Rotonde, Frankrijk©Shutterstock

Breng een bezoek aan Simiane la Rotonde in de lente en je zult kennismaken met de betoverende lavendel. De stad, gelegen op een kleine heuvel in de Alpes-de-Haute-Provence, is eeuwenlang vrijwel onveranderd gebleven.


Cordes-sur-Ciel, Frankrijk©Shutterstock

De naam van dit door muren omringde stadje in de Zuid-Franse regio Occitanië vertaalt zich grofweg als 'koorden in de lucht', om aan te geven hoe hoog sommige delen van het plaatsje boven de wolken uitsteken in vergelijking met laaggelegen stukken in de aangrenzende vallei. 


Marvão, Portugal©Shutterstock

Marvão, dat zich in de regio Alto Alentejo bevindt, is misschien wel het meest boeiende op een heuvel gelegen dorp van Portugal. Het ligt op een rots in de Serra de São Mamede, en is omringd door muren die uit de 13e eeuw of eerder dateren. 


Loubressac, Frankrijk©Shutterstock

Het middeleeuwse Loubressac in de Dordogne-vallei wordt vaak gezien als een van de mooiste dorpen van Frankrijk en bestaat uit huizen van okerkleurig steen met kastanjebruine dakpannen. De plaats ligt op een rots en biedt een prachtig uitzicht op het platteland.


Bad Kohlgrub, Duitsland©Shutterstock

Waar kun je een beter op een heuvel liggend en pittoresk plaatsje vinden dan in Beieren? Het door naaldbomen omringde Bad Kohlgrub ligt 800 meter boven de zeespiegel en je kunt er in de winter geweldig skiën. Het is echter ook de plek in de Alpen waar je je kunt laten verzorgen. Zo zijn er massages en behandelingen met natuurlijke extracten van naaldbomen die wonderen verrichten bij vermoeide gewrichten en spierpijn.


Gordes, Frankrijk©Shutterstock

Als je door de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur reist, ga dan ook even langs Gordes. Dit mooie dorp ligt op een gigantisch stuk kalksteen uit de Monts de Vacluse, dat bij de Calavon-vallei ligt. 


Corniglia, Italië©Shutterstock

Corniglia, een van de bekendste vijf pittoreske dorpjes die aan de kust van Ligurië liggen, bevindt zich op een 100 meter hoge kaap die aan drie kanten wordt omgeven door terrassen van wijngaarden. Het is vanzelfsprekend dat je van het uitzicht versteld zult staan.   


Saorge, Frankrijk©Shutterstock

Saorge strekt zich uit rondom de holle kant van beboste bergen in de Franse regio Alpes-Maritimes. Het dorp wordt liefkozend het 'Franse Tibet' genoemd omdat het in hoogland ligt en vrij ver verwijderd is van andere plaatsen.


Sighișoara, Roemenië©Shutterstock

De goed onderhouden oude binnenstad van Sighișoara trekt al tientallen jaren mensen naar deze toeristische bestemming. Het oude Sighișoara, gelegen in Transsylvanië, staat vol van de middeleeuwse architectuur, waarvan een groot deel kan worden aanschouwd door de heuvel te beklimmen richting de historische klokkentoren.


Loket, Tsjechië©Shutterstock

Het Loket Kasteel, een gotisch mirakel uit de 12e eeuw, kijkt uit over dit pittoreske stadje die zich op een heuvel in de regio Karlovy Vary in Tsjechië bevindt.



Šmartno, Slovenië©Shutterstock

Šmartno, gelegen in de Sloveense regio Goriška, staat bekend om haar wijn. Het dorp, dat uitzicht geeft op Nanos (een op een plateau gelegen plaatsje) in het oosten en de Karnische Alpen in het noordwesten, is ook beroemd om haar heerlijke fruit (vooral kersen).


Civita di Bagnoregio, Italië©Shutterstock

Civita di Bagnoregio is via een loopbrug te bereiken vanuit de nabijgelegen stad en wordt de 'de stervende stad' genoemd, omdat het plateau waarop dit charmante dorpje ligt langzaam afbrokkelt. Zorg dat je niet te laat bent.


Bronnen: (Heritage Europe) (UNESCO) (European Walled Towns)

Europa's mooiste steden en dorpjes op heuvels (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten