Het verhaal van de oude menselijke geschiedenis is de afgelopen jaren langzaam bij elkaar gebracht uit een handvol verkalkte botten die op interessante plaatsen zijn gevonden en van elkaar gescheiden zijn door enorme tijdsverschillen.
Het herschrijven van menselijke geschiedenis
Maar de ontdekking van een enkele prehistorische kies in een tamelijk oninteressante grot zou wel eens de belangrijkste sleutel kunnen zijn om alles wat we dachten te weten over de prehistorie van de mensheid te herzien.
Grotte Mandrin
De tand in kwestie werd opgegraven in de Grotte Mandrin in Frankrijk, een grot in de Rhônevallei en een gebied dat volgens het Smithsonian Magazine ooit een bloeiend ecologisch centrum was.
Een aantrekkelijk thuis voor Neanderthalers
Grotte Mandrin was zo bijzonder dat er tienduizenden jaren lang migrerende neanderthalers woonden, maar zij waren misschien niet de enige levende primaten.
Er was leven in Europa 10.000 jaar voordat we dachten
In 2022 publiceerden onderzoekers nieuw bewijs over een menselijke tand die mogelijk bij Grotte Mandrin was gevonden en die suggereerde dat homo sapiens 10.000 jaar eerder in Europa leefde dan eerder werd gedacht, zo schreef de New York Times.
"Dit is echt interessant en spannend"
"Dit is echt interessant en spannend", verklaarde Katerina Harvati van de Eberhard Karls-Universiteit Tübingen in een e-mail van toen haar studie over de tand werd gepubliceerd in de New York Times.
"De complexiteit van de verspreiding van de moderne mens"
"Het illustreert de complexiteit van de verspreiding van de moderne mens op het Europese continent en de uiteindelijke vervanging van neanderthalers", voegde Harvati eraan toe. Maar de vondst bleek nog meer te onthullen.
Geen vaststelling
Helaas konden de onderzoekers door mislukte pogingen om DNA-monsters te onttrekken aan dierlijke tanden die in de grot waren opgegraven, ook niet vaststellen dat de kleine melktand die ze vonden menselijk was, aldus de New York Times.
Slechts een theorie
Zonder gedegen bevestiging bleef de theorie dat de mens veel eerder naar Europa migreerde dan we eerder dachten gewoon een theorie. Maar meer dan een jaar nadat de oorspronkelijke studie over de tand was gepubliceerd, beweerde een van de auteurs ervan iets nieuws.
De werktuigen die bij de tand werden gevonden
Tussen de andere voorwerpen die in Grotte Mandrin samen met de oude tand werden ontdekt, zaten stenen werktuigen waarvan onderzoeker Ludovic Slimak het vermoeden had dat ze door vroege mensen gemaakt zouden kunnen zijn.
Onvoldoende concreet bewijs
Op dat moment was er nochtans onvoldoende concreet bewijs dat de werktuigen door mensen waren gemaakt en niet door neanderthalers volgens het artikel in de New York Times, althans tot nu toe.
Het bewijs dat onderzoekers nodig hadden
Slimak publiceerde onlangs een predictieve studie die suggereert dat de verfijnde werktuigen gevonden in Grotte Mandrin gemaakt zijn met een soortgelijke techniek die door mensen in Libanon werd gebruikt en dat de parallellen niet louter toeval konden zijn.
Foto: Twitter @tommyhigham
Gereedschap uit Ksar Akil
Smithsonian Magazine bericht dat Slimak in The Peabody Museum een schat aan stenen werktuigen uit de oude prehistorische site Ksar Akil dat niet ver van Beiroet ligt, aantrof, en hij besefte dat de methode om die voorwerpen te maken identiek was aan die van Grotte Mandrin.
Foto: Twitter @habib_b
"Een vuursteen kun je lezen als een boek"
"Een vuursteen kun je lezen zoals je een boek kunt lezen", liet Slimak weten aan Smithsonian Magazine. "Het is niet zomaar een eindproduct, je kunt de technische fasen van de productie zien."
Hetzelfde vervaardigingsproces
"Toen ik die dozen opende," zei Slimak, "stuitte ik op een zeer grote verrassing: het was hetzelfde technische proces. Alle fasen van de vervaardiging waren dezelfde als bij Grotte Mandrin."
Geen toevalligheden in gereedschapstechnieken
Slimak legde verder uit dat er verschillende manieren waren om vuurstenen werktuigen te maken, maar benadrukte dat de kans dat twee groepen dezelfde technieken gebruikten zeer onwaarschijnlijk was.
Een oeroude tand verandert alles wat we weten over de prehistorie
Dezelfde bevolkingen
"Dat is iets wat bijna onmogelijk is, tenzij je gewoon dezelfde mensen bent", zei de Franse archeoloog. "Het was voor mij heel duidelijk dat ik te maken had met dezelfde bevolkingen en dezelfde cultuur".
Een nieuwe migratietheorie
Aan de hand van deze gegevens stelde Slimak vast dat de menselijke migratie naar Europa in drie verschillende fasen heeft plaatsgevonden en dat de in Grotte Mandrin gevonden tanden en werktuigen vondsten zijn van de eerste golf, die 10.000 jaar eerder plaatsvond dan we eerder dachten!
Een oeroude tand verandert alles wat we weten over de prehistorie (msn.com)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten