zaterdag 20 april 2024

30 van de oudste dingen op aarde

 30 van de oudste dingen op aarde

©Getty Images/NL Beeld/Shutterstock

Wist je dat de oudste religie ter wereld 5000 jaar oud is? Of dat het oudste land van Europa te vinden is? En hoe zit het met het oudste nog in gebruik zijnde schip, of het oudste schoenenbedrijf? Ja, je zou verbaasd zijn over de leeftijd van sommige dingen op onze planeet, waarvan sommige zelfs miljarden jaren bestrijken. Wat is er nog meer echt geavanceerd voor zijn leeftijd?


Oudste persoon in de Bijbel©Getty Images

Methusalem, genoemd in Genesis 5:21–27, is de oudste persoon in de Bijbel en stierf op 969-jarige leeftijd. Hij wordt hier afgebeeld op een glas-in-loodraam uit het zuidwestelijke transept van de kathedraal van Canterbury in Engeland.


Oudste beschaving©Getty Images

Mesopotamië wordt algemeen beschouwd als de eerste stedelijke beschaving, die een tijdperk beslaat van ca. 8000 v.Chr. tot 2000 v.Chr. De Sumeriërs en Akkadiërs domineerden Mesopotamië vanaf het begin van de geschreven geschiedenis (ca. 3100 v.Chr.) tot de val van Babylon in 539 v.Chr. Afgebeeld is een vrouwenbeeldje van beschilderd aardewerk uit Aleppo, Syrië, ca. 5000 v.Chr.


Oudste religie©Getty Images

Het hindoeïsme wordt vaak beschouwd als de oudste bestaande religie die nog steeds wordt beoefend. Het is ook het meest complexe van alle gevestigde geloofssystemen, met een oorsprong die meer dan 5000 jaar teruggaat in India.


Oudste monarchie©Public Domain

Het koninkrijk Zweden is de oudste monarchie ter wereld, waarbij Erik de Overwinnaar (ca. 945 – ca. 995) wordt beschouwd als de eerste Zweedse koning.


Oudste land©Shutterstock

Het oudste land ter wereld is San Marino. Deze kleine enclave in het midden van Italië, gesticht op 3 September 301 CE, heeft sinds zijn onafhankelijkheid van het Romeinse Rijk zijn status als een ononderbroken soevereine staat genoten.


Oudste grondwet©Public Domain

De grondwet van San Marino, opgesteld in 1600, is de oudste nog bestaande grondwet van welke soevereine staat dan ook ter wereld.


Oudste ruïnes©Shutterstock

De oudste ruïnes zijn die gevonden in de Theopetra-grot in Griekenland, met name de stenen muur bij de ingang van de kalkstenen grot. Geschatte datum terug tot c. Het is het oudst bekende voorbeeld van een door de mens gemaakt bouwwerk en zou tijdens de laatste ijstijd als windscherm hebben gediend voor de bewoners van de grot.


Oudste stad van Amerika©Shutterstock

Eerste bewoond c. 1500 BCE, Tepoztlán, nabij Mexico-Stad, is de oudste stad van Amerika. Het is beroemd om de El Tepozteco-tempel.


Oudste boomsoort©Shutterstock

De Great Basin Bristlecone Pine (Pinus longaeva) is de oudste boomsoort die er bestaat en bereikt een leeftijd van meer dan 5.000 jaar oud. De bomen zijn te vinden in de hogere bergen van Californië, Nevada en Utah.


Oudste liedje©NL Beeld

De Hurritische 'Hymn to Nikkal' wordt beschouwd als het oudste lied ter wereld. Het lied, ook bekend als 'h.6', maakt deel uit van ongeveer 36 hymnen die in spijkerschrift zijn geschreven op kleitabletten die zijn ontdekt in de oude stad Ugarit in het noorden van Syrië. De Hurrieten waren een volk dat tijdens de bronstijd het oude Nabije Oosten bewoonde. Nikkal was een Semitische godin van fruit en vruchtbaarheid.


Oudste landmassa©Public Domain

Met een leeftijd van ongeveer 4,28 miljard jaar wordt het Canadese Schild beschouwd als de oudste landmassa op aarde.


Oudste circus©Getty Images

Circus Maximus uit het oude Rome is het oudste bekende circus dat ooit heeft bestaan. Het werd gesticht in de 1e eeuw na Christus en was een enorme arena waar wagenrennen en verschillende optredens werden gehouden. De site is nu een openbaar park.


Oudste stripfiguur©Public Domain

De Katzenjammer Kids zijn waarschijnlijk de oudste stripfiguren die ooit hebben bestaan. Een Amerikaanse stripverhaal gemaakt door Rudolph Dirks in 1897 en debuteerde in December van dat jaar. De strip bestaat nog steeds in syndicatie, waardoor het ook de langstlopende in zijn soort is.


Oudste examen©Public Domain

Het oudste examen ter wereld is het Gaokao. Het model komt voort uit het imperiale examen, een examensysteem voor ambtenaren dat in 581 CE in China werd ingevoerd. In 1952, na de oprichting van de Volksrepubliek China, werd het Gaokao-examen omgevormd tot het nationale toelatingsexamensysteem voor universiteiten. Afgebeeld is een kunstwerk uit 1540 waarop kandidaten zijn afgebeeld die zich verzamelen rond de muur waar de examenresultaten worden opgehangen.


Oudste schoenenbedrijf©Getty Images

Het oudste schoenenbedrijf ter wereld is Berluti. Opgericht in 1895 in Parijs door Alessandro Berluti, worden de op maat gemaakte handgemaakte schoenen voornamelijk aan mannen verkocht. Afgebeeld is de oorspronkelijke winkel aan de Rue Marbeuf in het 8e arrondissement van de stad.


Oudste graan©Shutterstock

Eenkoorntarwe werd voor het eerst 30.000 jaar geleden in Turkije verbouwd en wordt algemeen erkend als het oudste graan ter wereld. De domesticatie ervan gaat echter nog verder terug: er werden overblijfselen van eenkoorn gevonden bij de ijsmanmummie Ötzi, die dateren uit 3100 v.Chr.


Oudste recept©Getty Images

Het oudste recept ter wereld is voor brandnetelpudding. Een eeuwenoude delicatesse, afkomstig uit het prehistorische Groot-Brittannië in 6000 v.Chr., en werd een hoofdbestanddeel van het Engelse dieet in de 18e eeuw. Naast brandnetelbladeren zijn andere ingrediënten zuring, waterkers, bieslook, paardenbloembladeren, gerstemeel en zout.


Oudste niet-zelfbesturende kolonie©Getty Images

Montserrat in het Caribisch gebied is de oudste niet-zelfbesturende kolonie ter wereld, gesticht in 1632. Montserrat, een Brits overzees gebied, werd in 1995 grotendeels verwoest door een vulkaan. Het zuidelijke deel van het eiland blijft een uitsluitingszone.


Oudste nationale park©Public Domain

Het Bogd Khan Uul-biosfeerreservaat in Mongolië is het oudste nationale park ter wereld. Het werd opgericht in 1778, 94 jaar vóór de oprichting van het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten, dat vaak wordt aangezien als het eerste in zijn soort (hoewel het het oudste nationale park in de VS is). Afgebeeld is een satellietbeeld van de Bogd Khan-berg (midden) met Ulan-Bator linksboven.


Oudste actieve vulkaan©Getty Images

De oudste actieve vulkaan ter wereld is Mount Unzen in Japan. De vulkaan is naar schatting 2,5 miljoen jaar oud, maar is pas in 1991 uitgebarsten, toen een grote uitbarsting een pyroclastische stroom veroorzaakte waarbij 43 mensen omkwamen.


Oudste meer©Shutterstock

Het Zaysan-meer in Kazachstan is misschien wel het oudste meer ter wereld, mogelijk daterend uit het Krijt-tijdperk, met een potentiële leeftijd van meer dan 66 miljoen jaar oud. Het Baikalmeer in Rusland beweert ook het oudste meer ter wereld te zijn, aangezien duidelijk bewijsmateriaal aantoont dat het 25 tot 30 miljoen jaar oud is.


Oudste bergketen©Getty Images

Het Makhonjwa-gebergte, onderdeel van de Barberton Greenstone Belt die Zuid-Afrika en Swaziland overspant, vormt de oudste bergketen ter wereld. Het gebied, vaak omschreven als de ‘Genesis van het leven’, omvat de oudste blootliggende rotsen op aarde, die naar schatting tussen de 3,2 en 3,6 miljard jaar oud zijn.


Oudste haven©Shutterstock

De haven van Byblos in Libanon wordt beschouwd als de oudste bestaande haven, die al meer dan 3000 jaar in gebruik is. Het was het belangrijkste houttransportcentrum in het oostelijke Middellandse Zeegebied en werd door de Feniciërs gebruikt om hun lokale wijn te verschepen en om hout te exporteren naar de farao's van het oude Egypte.


Oudste schip dat nog in gebruik is©Getty Images

De USS Constitution, gelanceerd in 1797, is het oudste schip dat nog in gebruik is. Het schip ligt afgemeerd in de haven van Boston en doet nu dienst als museumschip, maar vaart af en toe, meestal ter herdenking van de Onafhankelijkheidsdag.


Oudste regenwoud©Shutterstock

Het Daintree Rainforest aan de noordoostelijke kust van Queensland, Australië, is het oudste regenwoud ter wereld. Er wordt geschat dat het ongeveer 180 miljoen jaar oud is – bijna 10 miljoen jaar ouder dan het Amazonegebied van Zuid-Amerika.


Oudste oceaan©Shutterstock

De Stille Oceaan is het oudste van de bestaande oceaanbekkens. De oudste rotsen zijn gedateerd op ongeveer 200 miljoen jaar. Het is ook groter dan het hele landoppervlak van de aarde bij elkaar.


Oudste woestijn©Shutterstock

De Namib-woestijn dateert van ergens tussen de 55 en 80 miljoen jaar en wordt beschouwd als de oudste woestijn ter wereld.


Oudste rivier©Shutterstock

De Finke-rivier in centraal Australië, door de Aboriginals bekend als de Larapinta, wordt geschat op minstens 300 miljoen jaar oud.


Oudst bekende graf©Shutterstock

De Tumulus van Bougon, een groep van vijf neolithische grafheuvels in Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk, is het oudst bekende grafcomplex ter wereld. Archeologen hebben de site gedateerd op ongeveer 4800 v.Chr.


Oudste jeansmerk©Shutterstock

Levi Strauss & Co. is het oudste jeansmerk ter wereld. Levi, opgericht in 1853 door Levi Strauss in San Francisco, blijft een iconisch Amerikaans merk dat wereldwijd wordt erkend vanwege zijn denimjeans.


Bronnen: (Conde Nast Traveler) (National Geographic) (AntiquityNOW)

Sources: (Conde Nast Traveler) (National Geographic) (AntiquityNOW)

30 van de oudste dingen op aarde (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten