vrijdag 5 april 2024

De grootste archeologische ontdekkingen uit de geschiedenis

De grootste archeologische ontdekkingen uit de geschiedenis

©Shutterstock 

Kun je het je voorstellen? Dat je bij het graven in de grond, stuit op een schat uit het verre verleden? In de afgelopen eeuwen zijn er heel wat schatten ontdekt, die ook veel over de geschiedenis konden vertellen. Denk daarbij aan de Romeinse stad Pompeii en de tombe van Toetanchamon. Klik verder en ontdek de grootste archeologische ontdekkingen uit de geschiedenis.


Dode Zeerollen©Getty Images 

De Dode Zeerollen zijn oude joodse en Hebreeuwse religieuze manuscripten van leer, papyrus en koper. Ze werden tussen 1947 en 1956 ontdekt in 11 grotten in de buurt van Khirbet Qumran, aan de noordwestelijke oever van de Dode Zee. Ze zijn ongeveer 2000 jaar oud.


Terracotta Leger©Shutterstock 

In 1974 graafden een groep boeren een put bij de grafheuvel van de Qin Shi Huang-keizer op de berg Li in de Chinese provincie Shaanxi. Ze deden daarbij een van de meest gevierde archeologische ontdekkingen in de geschiedenis: het 8.000 man sterke terracottaleger dat was opgericht om de keizer in zijn hiernamaals te beschermen. De figuren omvatten krijgers, strijdwagens en paarden, die allemaal 2000 jaar in het graf verbleven. 


De tombe van Toetanchamon©Getty Images 

Een van de belangrijkste archeologische vondsten van de 20e eeuw vond plaats op 4 november 1922. Een team, onder leiding van de Britse egyptoloog Howard Carter (1874-1939), ontdekte het graf van Toetanchamon in de Vallei der Koningen. Het gouden masker van de jonge farao werd later, in 1925, ontdekt. Het is een van de bekendste kunstwerken ter wereld.


Steen van Rosetta©Getty Images 

De Rosetta-steen, die in 1799 werd opgegraven door een Franse soldaat tijdens de Egyptische expeditie van Napoleon Bonaparte, is een plaat van granietachtige steen met drie versies van een schriftelijke opdracht dat in 196 v.Chr. werd uitgevaardigd door een groep Egyptische geestelijken. De bovenste en middelste teksten zijn in het Oud-Egyptisch en gebruiken respectievelijk hiërogliefen en demotische schriften (een schrift afgeleid van het hiëratisch), terwijl de onderkant in het Oud-Grieks is. Dit ensemble hielp wetenschappers eindelijk de code van hiërogliefen te kraken.


Pompeï©Shutterstock 

Een catastrofale uitbarsting van de Vesuvius in 79 n.Chr. begroef de oude Romeinse stad Pompeii onder vulkanische lava en as . De plek werd voor het eerst opgegraven in 1592, maar pas in de jaren 1920 legden georganiseerde archeologische opgravingen de verbazingwekkend goed bewaarde ruïnes en de daarin begraven schatten bloot.


Grot van Altamira©Shutterstock 

Een grottencomplex dat in 1868 werd ontdekt in de buurt van de historische stad Santillana del Mar in Cantabrië in Spanje. Het onthulde een verbazingwekkende reeks prehistorische rotstekeningen met houtskooltekeningen en polychrome schilderijen van de hedendaagse lokale fauna en menselijke handen, waarvan de vroegste 36.000 jaar oud zijn.


Schat van Staffordshire©Getty Images 

Het is de grootste schat aan Angelsaksisch goud- en zilvermetaal dat ooit is gevonden. Het werd in 2009 ontdekt door een metaaldetectorist in een veld nabij het dorp Hammerwich, in Staffordshire, Engeland. Archeologen geloven dat de meer dan 4.000 voorwerpen, waaronder dit gevouwen kruis, verborgen lagen sinds 700 v.Chr.


Stonehenge©Shutterstock 

Het is zonder twijfel 's werelds beroemdste prehistorische steencirkel en zeker de meest architectonisch geavanceerde. Stonehenge heeft historici en archeologen eeuwenlang in verwarring gebracht. De eerste bekende opgraving in Stonehenge werd in de jaren 1620 uitgevoerd door de hertog van Buckingham. Het eerste echte archeologische onderzoek van het gebied vond echter plaats in de late jaren 1660, toen de antiquair John Aubrey (1626-1697) het mysterieuze monument inspecteerde.


Grafveld van Varna©Getty Images 

De Varna Necropolis in Bulgarije, ontdekt door archeologen in 1974, wordt internationaal beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in de prehistorie van de wereld. Het werd het rijkste graf van het 5e millennium v.Chr. genoemd, waarbij talloze goudartefacten werden opgegraven, die dateren uit 4560-4450 v.Chr. Het is het oudste bewerkte goud ter wereld.


Tombes van de piramidebouwers in Egypte©Getty Images 

De piramides van Gizeh behoren tot de grootste archeologische schatten op aarde. Er wordt al lang gespeculeerd dat ze werden gebouwd met behulp van slavenarbeid. Door een ontdekking in 2010 van oude graven, naar verluidt meer dan 4.000 jaar oud, wordt er aan deze veronderstelling echter getwijfeld. Archeologen geloven namelijk dat de graven toebehoren aan de arbeiders die de piramides van Khufu en Khafre hebben gebouwd. Als vrije individuen kregen ze de eer om begraven te worden in de schaduw van de heilige piramides waaraan ze werkten.


Sutton Hoo©Getty Images 

Sutton Hoo is de locatie van twee vroeg-middeleeuwse begraafplaatsen uit de 6e tot 7e eeuw in Suffolk, Engeland. In 1939 ontdekte amateurarcheoloog Basil Brown (1888-1977) een spectaculair lang begrafenisschip boordevol oogverblindende rijkdommen, waaronder vier complete Angelsaksische helmen.


Machu Picchu©Getty Images 

Toen de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham III (1875-1956) in 1911 Machu Picchu in Peru tegenkwam, was hij op zoek naar een andere stad, bekend als Vilcabamba. Onder begeleiding van lokale inheemse boeren stuitte hij op de Inca-citadel.


Ötzi©Getty Images 

De goed bewaarde natuurlijke mummie van een man die volgens wetenschappers tussen 3350 en 3105 v.Chr leefde, werd in september 1991 bevroren in een gletsjer in de Ötztaler Alpen op de grens tussen Oostenrijk en Italië ontdekt. Zijn ontdekking, genaamd Ötzi, of de Iceman, geldt als een grote archeologische vondst van de 20e eeuw.


Indonesische grotkunst©Getty Images 

Indonesië herbergt enkele van de oudst bekende nog bestaande grotkunst. In november 2018 werd een 40.000 jaar oud schilderij in de vorm van een dier ontdekt, in grotten verborgen in een afgelegen bergachtig gebied op het schiereiland Sangkulirang-Mangkalihat. Het maakt deel uit van een jachttafereel en is momenteel het oudste beeldverslag en het vroegste figuratieve kunstwerk ter wereld.


Knossos©Getty Images

Knossos, het centrum van de Minoïsche beschaving en de hoofdstad van het Minoïsche Kreta, is de locatie van de grootste archeologische vindplaats uit de bronstijd op het eiland en wordt ook wel de oudste stad van Europa genoemd. Opgravingen begonnen in Knossos onder leiding van de Britse archeoloog Sir Arthur Evans (1851-1941) in 1900. Naast het onthullen van de ruïnes van een paleis, heeft de opgraving een reeks tabletten blootgelegd met een oud Kretenzisch schrift dat bekend staat als Linear B. Dat is een syllabisch schrift dat werd gebruikt voor het schrijven van Myceens Grieks, de vroegst geschreven vorm van Grieks.


Begraafplaats koning Richard III©Getty Images 

In 2012 werden de stoffelijke resten van koning Richard III (1452-1485) opgegraven onder een parkeerplaats in Leicester, Engeland. De voormalige monarch, de laatste koning van het Huis van York, werd in 2015 herbegraven in de kathedraal van Leicester. De locatie van zijn oorspronkelijke graf heeft een beschermde status gekregen en maakt tegenwoordig deel uit van een bezoekerscentrum.


Paaseiland Moai©Getty Images 

De hoofden van Paaseiland staan bekend als Moai en zijn door het Rapa Nui-volk vervaardigd. Zij leefden tussen 1250 en 1500 n.Chr. en bikten 1.000 torenhoge figuren van vergoddelijkte voorouders uit vulkanisch tufsteen. De beelden werden voor het eerst waargenomen door Europeanen toen ze de eilanden in 1722 bezochten.


Borobudur©Shutterstock 

De Borobudur-tempel in Midden-Java, Indonesië, is 's werelds grootste boeddhistische tempel. Het enorme complex dateert uit de 8e en 9e eeuw na Christus en werd in de 19e eeuw ontdekt.


Göbekli Tepe©Getty Images 

Göbekli Tepe is een neolithische archeologische vindplaats in de buurt van de stad Şanlıurfa in Turkije en onderscheidt zich vanwege de oudst bekende megalieten (stenen monumenten) ter wereld. Ze dateren uit ongeveer 9500 en 8000 v.Chr. en er zijn meer dan 200 massieve stenen pilaren. De archeologische vindplaats werd voor het eerst onderzocht in 1963.


De lijnen van Nazca©Getty Images 

De Nazca-lijnen, geëtst in de Nazca-woestijn in Peru en alleen zichtbaar vanuit de lucht, zijn enorme geogliefen (aardtekeningen) die op dieren en planten lijken. Ze zijn gemaakt tussen 500 v.Chr. en 500 n.Chr. en variëren in complexiteit. De Amerikaanse wetenschapper en historicus Paul Kosok (1896-1959) wordt gezien als de eerste serieuze onderzoeker van de Nazca-lijnen, maar tot op heden is het nog altijd een mysterie wat het doel is van de lijnen. Onderzoekers die drones gebruiken, hebben onlangs tussen de 80 en 100 nieuwe figuren ontdekt.


Petra©Getty Images 

Een van 's werelds beroemdste archeologische vindplaatsen, Petra, in Jordanië, staat bekend om zijn uit rotsen gehouwen architectuur.  De uitgebreide Al-Khazneh-tempel (afgebeeld is het Ad Deir-klooster) is daarvan het hoogtepunt. Petra, mogelijk al in de 5e eeuw v.Chr. gebouwd, bleef 'verloren' totdat de Zwitserse ontdekkingsreiziger Jean-Louis Burckhardt (1784-1817) de ruïnes in 1812 ontdekte.


Olduvai-kloof©Shutterstock 

De afgelegen Olduvai-kloof in Tanzania is een van de belangrijkste paleoantropologische vindplaatsen ter wereld. Hier hebben de Brits-Keniaanse paleoantropoloog Louis Leakey (1903-1972) en zijn vrouw Mary (1913-1996), die paleoantropoloog was, opgravings- en onderzoeksprogramma's opgezet en ontwikkeld. Daarbij werden fossielen van de vroegste mensachtigen ontdekt. Mary ontdekte de robuuste Zinjanthropus-schedel in de Olduvai-kloof in 1959.


Chichén Itzá©Getty Images 

Chichén Itzá is een van de meest bezochte archeologische vindplaatsen in Mexico, waarbij de tempel van Kukulcán (El Castillo) het centrum van de oude stad domineert. Het gebied werd in 1841 ontdekt door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger John L. Stephens (1805-1852), een cruciale figuur in de ontdekking van de Maya-beschaving.


Skara Brae©Getty Images 

Het neolithische dorp Skara Brae aan de westkust Mainland, het grootste eiland in de Orkney-archipel van Schotland, werd ontdekt in de winter van 1850, nadat de contouren werden blootgelegd door een hevige storm. Skara Brae, een van de best bewaarde dorpen uit het stenen tijdperk in Europa, werd bewoond van ongeveer 3200 tot 2200 v.Chr.Skara Brae

©Getty Images 

Het neolithische dorp Skara Brae aan de westkust Mainland, het grootste eiland in de Orkney-archipel van Schotland, werd ontdekt in de winter van 1850, nadat de contouren werden blootgelegd door een hevige storm. Skara Brae, een van de best bewaarde dorpen uit het stenen tijdperk in Europa, werd bewoond van ongeveer 3200 tot 2200 v.Chr.


De Akropolis van Athene©Shutterstock 

De Akropolis van Athene is het meest opvallende en complete oude Griekse monumentale complex dat nog steeds bestaat in onze tijd. Gebouwd in de tweede helft van de 5e eeuw v.Chr., wordt de citadel gekroond door het prachtige Parthenon. Onderzoekers begonnen het gebied rond de eeuwwisseling van de 20e eeuw te restaureren en te behouden.


Tikal©Getty Images 

De ruïnes van Tikal, een oude pre-Columbiaanse Maya-stad diep in de regenwouden van wat tegenwoordig Guatemala is, werden pas in 1956 opgegraven door een team van archeologen van de Universiteit van Pennsylvania.


Ħal Saflieni Hypogeum©Getty Images 

Het Ħal Saflieni Hypogeum op Malta, werd per ongeluk ontdekt in 1902 door een bouwteam dat stortbakken aan het hakken was voor nieuwe woningbouw. Het is een neolithische ondergrondse structuur die dateert uit de Saflieni-fase (3300-3000 v.Chr.) in de Maltese prehistorie.


Angkor Wat©Shutterstock 

Het enorme 12e-eeuwse boeddhistische tempelcomplex in het noorden van Cambodja, bekend als Angkor Wat, werd in de jaren 1840 ontdekt door de Franse ontdekkingsreiziger Henri Mouhot (1826-1861).


Homo luzonensis©Getty Images 

In 2019 betekende de opgraving van een voorheen onbekende mensensoort die zo'n 50.000 jaar geleden op een eiland in de huidige Filippijnen leefde, in feite dat de menselijke stamboom een nieuwe tak kreeg. De soort, Homo luzonensis genoemd naar het eiland Luzon waar het werd gevonden, is geen directe voorouder van de moderne mens, maar eerder een verre oud familielid. Deze foto toont de fossielen en tanden van de vroege verre voorouder.


Serra da Capivara Nationaal Park©Getty Images 

Het Serra da Capivara Nationaal Park in Brazilië, opgericht in 1979, getuigt op uitzonderlijke wijze van een van de oudste populaties die Zuid-Amerika bewoonden. In de rotsschuilplaatsen in het park, zijn talloze grotschilderingen ontdekt, waarvan sommige 25.000 jaar oud zijn. In feite heeft het gebied van Serra da Capivara de hoogste concentratie van prehistorische plaatsen in geheel Amerika.


Akrotiri©Shutterstock 

De archeologische vindplaats Akrotiri uit de Minoïsche bronstijd, gelegen op het Griekse eiland Santorini, is een van de belangrijkste in zijn soort in de Egeïsche Zee. Het werd verwoest tijdens een vulkaanuitbarsting ergens in de 16e eeuw v.Chr. en bedolven onder as. De plek werd halverwege de jaren zestig ontdekt en sinds 1967 opgegraven.

Bronnen: (Smithsonian Magazine) (History) (English Heritage) (NBC News) (National Trust) (Live Science) (Nature.com) (Historic UK) (The Guardian) (Biography) (Britannica) (National Geographic


De grootste archeologische ontdekkingen uit de geschiedenis (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten