dinsdag 30 april 2024

Bijbelse wonderen en gebeurtenissen verklaard door de wetenschap

Bijbelse wonderen en gebeurtenissen verklaard door de wetenschap

©Getty Images

Geloof het of niet, religie en wetenschap bevinden zich niet aan volledig tegenovergestelde kanten van het spectrum als het gaat om wat feitelijk waar is. Zozeer zelfs dat sommige delen van de Bijbel door de wetenschap als waar zijn bevestigd. Hoewel dit misschien niet voor elke afzonderlijke gebeurtenis en wonder in de Schriften kan worden gezegd, zijn er op wetenschap gebaseerde theorieën die deze kunnen verklaren. Opgemerkt moet worden dat de meeste hiervan slechts hypothesen zijn, aangezien sommige vrijwel onmogelijk wetenschappelijk te bewijzen zijn.

Schepping van de mens uit klei©Getty Images

Volgens het Oude Testament maakte God Adam uit aarde of klei. De wetenschap vertelt ons dat klei vloeistoffen absorbeert en een ideale omgeving vormt voor chemicaliën om te reageren en eiwitten, DNA en uiteindelijk levende cellen te creëren.


De Maagd Maria©Getty Images

Hoewel zelfs als parthenogenese bij Maria zou voorkomen, dit waarschijnlijk tot een tumor zou hebben geleid, en niet tot de geboorte van Jezus. Er zijn andere theorieën over de maagdelijke geboorte, maar een zeldzaam geval van menselijke parthenogenese blijft tot nu toe het meest wetenschappelijk geldige.


Scheiding van de Rode Zee©Getty Images

Volgens het boek Exodus splijt Mozes de zee terwijl hij samen met de Israëlieten uit Egypte ontvlucht. Carl Drews van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research (NCAR) bracht de hypothese naar voren dat als er een sterke oostenwind door de regio was geblazen, deze het water in een bocht uit elkaar zou hebben geblazen.

Scheiding van de Rode Zee©Getty Images

"Het scheiden van de wateren kan worden begrepen door middel van vloeistofdynamica. De wind beweegt het water op een manier die in overeenstemming is met natuurkundige wetten, waardoor een veilige doorgang ontstaat met water aan twee kanten en het water vervolgens abrupt weer naar binnen laat stromen", zegt Drews. uitgelegd.


Water uit een steen©Getty Images

Terwijl Mozes in de woestijn uit Egypte ontsnapt, slaat hij op een rots en er begint water uit te stromen, waardoor de dorst van de Israëlieten wordt gelest. Welnu, de regio rond de berg Sinaï is rijk aan kalksteen, een zeer poreus gesteente dat water kan absorberen en vasthouden.


Ster van Bethlehem©Getty Images

De Ster van Bethlehem was het referentiepunt aan de hemel dat de drie wijze mannen naar het kindje Jezus in Bethlehem leidde. Professor David Hughes, een astronoom van de Universiteit van Sheffield, gelooft dat dit niet echt een ster was, maar een gebeurtenis die bekend staat als een drievoudige conjunctie tussen Jupiter en Saturnus.

Ster van Bethlehem©Getty Images

"[Dit gebeurt wanneer] je een uitlijning krijgt tussen de zon, de aarde, Jupiter en Saturnus", legt Hughes uit.

Brandende struik©Getty Images

Mozes was getuige van een brandende struik terwijl hij alleen door de wildernis dwaalde. De brandende struik kan een ‘aardbevingslicht’ zijn geweest, een lichtgevend optisch fenomeen dat zich vermoedelijk vóór of na een aardbeving voordoet.

Brandende struik©Getty Images

Een andere verklaring zou een vulkanische opening zijn, of een vlam met aardgas eronder, waardoor deze continu zou kunnen branden.


De stem van God©Getty Images

Volgens de Bijbel sprak de brandende braamstruik ook tot Mozes als de stem van God. Er is gesuggereerd dat Moses onder invloed zou kunnen zijn geweest van een plant die een stof bevat die lijkt op de hallucinogene ayahuasca. De plant is te vinden op het Sinaï-schiereiland.


Manna uit de hemel©Getty Images

God voorzag in manna voor de hongerige Israëlieten in de woestijn. Volgens de Bijbel viel het manna uit de hemel. Maar wat is manna eigenlijk? Wetenschappers hebben gesuggereerd dat het een zoete afscheiding van plantenluizen zou kunnen zijn, bekend als trehalose, of misschien gedroogde algen of korstmossen.


De Nijl verandert in bloed©Getty Images

Exodus maakt melding van een tijd waarin God de rivier de Nijl in bloed veranderde. Dit kan zijn veroorzaakt door rode algen, ook wel een ‘rode vloed’ genoemd. De bloedige Nijl was een van de plagen van Egypte.


De plagen van Egypte©Getty Images

Hoewel er geen bewijs is dat dit allemaal is gebeurd, is het wetenschappelijk mogelijk dat dit wel heeft plaatsgevonden. Nadat God water in bloed had veranderd, kwamen er andere plagen, namelijk kikkers, luizen, wilde dieren, ziek vee, steenpuisten, hagel, sprinkhanen, drie dagen duisternis en de dood van de eerstgeborenen.


De plagen van Egypte©Getty Images

Een wervelwind, tornado of ander natuurverschijnsel zou de ‘kikkerregen’ kunnen hebben veroorzaakt. Als je deze verschijnselen volgt, zou het niet verrassend zijn als er een zwerm insecten zou volgen. De beten van insecten hadden gemakkelijk tot steenpuisten kunnen leiden.


De plagen van Egypte©Getty Images

Er had zich een ongunstige weersgebeurtenis kunnen voordoen, gevolgd door een zonsverduistering (er was er daadwerkelijk één op 5 Maart 1223 v.Chr.). De dood van pasgeboren kinderen zou veroorzaakt kunnen zijn door het eten van zieke dieren of door de mycotoxinen besmette granen tijdens de rode vloed.


Bloedmaan©Getty Images

Zowel het boek Handelingen als het boek Openbaring noemen de maan die in bloed verandert als een slecht voorteken. Er bestaat inderdaad zoiets als een bloedmaan, wat in feite een totale maansverduistering is.


De ark van Noah©Getty Images

Het is mogelijk dat een gletsjer verantwoordelijk was voor een enorme overstroming in het oude Mesopotamië. Bovendien bleek uit berekeningen van natuurkundestudenten aan de Universiteit van Leicester in 2014 dat de ark zijn doel had kunnen bereiken.


David en Goliath©Getty Images

Goliath was een reus in de Bijbel. Gigantisme is een reële toestand, dus het is technisch mogelijk dat Goliath er één was. Hij zou kunnen lijden aan een hypofyseaandoening die familiale acromegalie wordt genoemd.


Opstanding©Getty Images

De zwijmhypothese beweert dat Jezus niet aan het kruis stierf. Volgens de theorie viel hij flauw en werd later weer tot leven gewekt in het graf. Drie dagen later vertrok hij. Het is onwaarschijnlijk dat Jezus de kruisiging heeft overleefd, maar helemaal onmogelijk is het zeker niet.


Cain en Abel©Getty Images

Er wordt gesuggereerd dat de beruchte moord op broers en zussen in de Bijbel een verwijzing is naar de moord op de Neanderthalers door de Homo sapiens.



De muren van Jericho©Getty Images

Wetenschappers hebben gesuggereerd dat de muren van Jericho, als ze al bestonden, mogelijk gevallen zijn als gevolg van een aardbeving, en niet omdat de Israëlieten er dagenlang omheen marcheerden.


Vuur uit de hemel©Getty Images

Elia goot water over een altaar bovenop de berg Karmel en bad vervolgens tot God om vuur uit de hemel te sturen. Dit was op een heldere dag. De mogelijke verklaring? Een fenomeen dat bekend staat als aambeeldbliksem.


Jezus loopt over water©Getty Images

Dit beroemde wonder is te vinden in de evangeliën van Matteüs, Marcus en Johannes. De mogelijke wetenschappelijke verklaring is een koudegolf die de zee in de regio gedeeltelijk had kunnen bevriezen, waardoor Jezus erop kon lopen.


De zonnewijzer van Hizkia©Getty Images

Toen koning Hizkia de profeet Jesaja om een ​​teken van God vroeg, vroeg Jesaja aan God om de zonnewijzer achteruit te zetten. De wetenschap erachter? Het is mogelijk dat wolken en lichtbreking verantwoordelijk waren voor de omgekeerde beweging van de zonnewijzer.


De Toren van Babel©Getty Images

De Bijbel beschrijft dat de Toren van Babel gebouwd is door mensen die verschillende talen spreken. Maar kon zo’n hoge toren destijds gebouwd worden? Blijkbaar. Etemenanki, een ziggurat (een getrapte tempeltoren), is genoemd als inspiratiebron voor de beroemde bijbelse toren.


De vernietiging van Sodom en Gomorra©Getty Images

De Bijbel maakt melding van vuur en zwavel die uit de hemel neerdalen en Sodom en Gomorra vernietigen vanwege hun goddeloosheid. Wetenschappers vermoeden dat het een meteoor was die de vernietiging van de bijbelse steden veroorzaakte.


De Ark van het Verbond©Getty Images

Het heilige relikwie zou heel goed een elektrische condensor kunnen zijn. Er wordt getheoretiseerd dat de elektrische condensator, onder de juiste omstandigheden, potentieel 10.000 volt elektriciteit kan bevatten en een persoon daadwerkelijk kan elektrocuteren. Het vermogen ervan om ‘laaiend vuur’ en ‘verblindend licht’ te produceren is dus wetenschappelijk mogelijk.


De wonderbaarlijke genezingen van Jezus Christus©Getty Images

Volgens de Schriften verricht Jezus een aantal wonderen, waaronder het genezen van mensen met een handicap. Dit kan iets te maken hebben met het placebo-effect. Mind-body healing is een krachtig iets.


Bronnen: (Wetenschap) (Live Science) (The New York Times) (Discover Magazine) (BBC) (Smithsonian Magazine) (The Conversation) (List25)


Bijbelse wonderen en gebeurtenissen verklaard door de wetenschap (msn.com)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten