donderdag 4 april 2024

De 30 meest corrupte landen ter wereld in 2024

 De 30 meest corrupte landen ter wereld in 2024

©Getty Images

Corruptie, een plaag die het bestuur ondermijnt, de economische groei belemmert en de samenleving aantast, is een wereldwijd fenomeen dat geen grenzen kent. De invloed ervan kan verwoestend zijn en niet alleen de overheid aantasten, maar ook diep doordringen in het dagelijks leven van gewone burgers. Van de bruisende markten van Guatemala tot de olierijke velden van Nigeria, corruptie bepaalt het wel en wee van naties en het lot van hun bevolking. De corruptieperceptie-index (CPI), een instrument dat wordt gebruikt om de mate van corruptie in de publieke sector te meten, laat duidelijk zien voor welke uitdagingen veel landen staan. Met scores die een levendig beeld schetsen van de staat van corruptie wereldwijd, laat de CPI zowel de worstelende als de achterblijvende landen zien in de strijd tegen dit hardnekkige probleem. Volgens de website van Transparency International worden landen beoordeeld op een schaal van 0-100, waarbij 0 staat voor "zeer corrupt" en 100 voor "zeer schoon".

Klik door de galerij om dieper in de schimmige wereld van hebzucht te duiken en te ontdekken welke landen het meest door corruptie worden getroffen in 2024.


30. Cambodja (CPI-score: 24)©Getty Images

De levendige straten en rijke geschiedenis van Cambodja staan in schril contrast met de CPI-score van 24, wat duidt op diepgewortelde corruptie die de sociale en economische ontwikkeling van het land beïnvloedt en de veerkracht van de bevolking op de proef stelt.


29. Centraal-Afrikaanse Republiek (CPI-score: 24)©Getty Images

Met een CPI-score van 24 staat de Centraal-Afrikaanse Republiek voor enorme uitdagingen, waar corruptie de moeilijkheden van één van de armste bevolkingen ter wereld verergert en de zoektocht naar stabiliteit en gerechtigheid belemmert.


28. Guatemala (CPI-score: 24)©Getty Images

Guatemala, bekend om zijn bruisende cultuur en natuurlijke schoonheid, heeft te maken met een CPI-score van 24. Corruptie belemmert hier de vooruitgang, tast het bestuur aan en schaadt het vertrouwen binnen de grootste economie van Midden-Amerika. Corruptie remt hier de vooruitgang, tast het bestuur aan en ondermijnt het vertrouwen binnen de grootste economie van Centraal-Amerika.


27. Libanon (CPI-score: 24)©Getty Images

Libanon's CPI-score van 24 weerspiegelt een crisis waarin schoonheid en bankieren botsen met corruptie. Dit leidt tot economische instabiliteit en sociale onrust, met grote gevolgen voor het leven en de toekomst van de Libanezen.


26. Nigeria (CPI-score: 24)©Getty Images

Ondanks het feit dat Nigeria de grootste economie van Afrika is, wijst de CPI-score van 24 op de alomtegenwoordige corruptie die het potentieel van het land ondermijnt en overal invloed op heeft, van basisdiensten tot de lucratieve oliesector.


25. Tadzjikistan (CPI-score: 24)©Getty Images

De majestueuze landschappen van Tadzjikistan worden overschaduwd door een CPI-score van 24, wat wijst op grootschalige corruptie die de economische groei en het bestuur belemmert en de toekomstperspectieven en het welzijn van de burgers aantast.


24. Azerbeidzjan (CPI-score: 23)©Getty Images

Azerbeidzjan, gelegen tussen Europa en Azië, heeft te maken met corruptie met een CPI-score van 23. Beschuldigingen van rijkdommen van heersende families staan in schril contrast met het streven van de bevolking naar eerlijk bestuur.


23. Honduras (CPI-score: 23)©Getty Images

Honduras, met zijn CPI-score van 23, illustreert de impact van corruptie op de structuur van een land. Het vertrouwen in instellingen wordt aangetast en de economische vooruitzichten in dit Centraal-Amerikaanse land worden gedrukt.


22. Irak (CPI-score: 23)©Getty Images

Het rijke culturele erfgoed en de oliereserves van Irak worden overschaduwd door een CPI-score van 23, aangezien corruptie de wederopbouw en het bestuur belemmert en de weg naar stabiliteit en welvaart ernstig bemoeilijkt.


21. Myanmar (CPI-score: 23)©Getty Images

Myanmar's adembenemende landschappen steken af tegen een CPI-score van 23. De strijd van het land met corruptie verstikt de democratie en de economische ontwikkeling, wat de hoop van de diverse bevolkingsgroepen op een betere toekomst beïnvloedt.


20. Zimbabwe (CPI-score: 23)©Getty Images

Met een score van 23 op de CPI is het verhaal van Zimbabwe er één van enorm potentieel, overschaduwd door corruptie. Landconfiscaties en economische uitdagingen schetsen een complex beeld van veerkracht en strijd voor de burgers.


19. Eritrea (CPI-score: 22)©Getty Images

Een score van 22 duidt op diepgewortelde problemen in Eritrea. Ondanks de kleine omvang van het land is de impact van corruptie enorm en heeft het invloed op alles, van mensenrechten tot vrijheid van meningsuiting.


18. Soedan (CPI-score: 22)©Getty Images

Soedans CPI-score van 22 onthult een landschap waar steekpenningen en financiële wanpraktijken vooruitgang in de weg staan. Het streven naar stabiliteit wordt vaak gedwarsboomd door deze kwesties.


17. Congo (CPI-score: 21)©Getty Images

Met een CPI-score van 21 is de Republiek Congo een natie in de greep van een langdurig regime. Beschuldigingen van vergaarde rijkdom staan in schril contrast met de dagelijkse realiteit van de bevolking.


16. Guinee-Bissau (CPI-score: 21)©Getty Images

De score van Guinee-Bissau weerspiegelt een land dat worstelt met corruptie op ieder niveau. Met een BBP per hoofd van de bevolking dat tot de laagste ter wereld behoort, staat er veel op het spel in de strijd tegen corruptie.


15. Democratische Republiek Congo (CPI-score: 20)©Getty Images

Rijk aan mineralen maar geplaagd door corruptie, benadrukt de CPI-score van 20 van de DRC de paradox van immense rijkdom onder de grond en intense strijd boven de grond.


14. Tsjaad (CPI-score: 19)©Getty Images

De uitdagingen van Tsjaad worden weerspiegeld in de CPI-score van het land. Te midden van burgerlijke onrust en bestuurlijke problemen blijft corruptie een kritieke belemmering voor ontwikkeling en vrede.


13. Comoren (CPI-score: 19)©Getty Images

De Comoren, met hun schilderachtige landschappen, worstelen met een corruptiescore van 19. De bijzondere schandalen in het land, waaronder de verkoop van paspoorten, laten zien hoe creatief de corrupten te werk gaan.


12. Nicaragua (CPI-score: 19)©Getty Images

De CPI-score van 19 in Nicaragua schetst een beeld van wijdverspreide corruptie, die zich uitstrekt van de straten tot aan het presidentiële paleis en die het bestuur en het vertrouwen van het land aantast.


11. Turkmenistan (CPI-score: 19)©Getty Images

Zoals blijkt uit de score, heeft de corruptie in Turkmenistan niet alleen betrekking op de publieke sector, maar sijpelt het ook door in het dagelijks leven en beïnvloedt het de manier waarop mensen met hun regering en elkaar omgaan.


10. Burundi (CPI-score: 17)©Getty Images

Met een CPI-score van 17 staat Burundi voor grote uitdagingen. De economische problemen van het land worden verergerd door corruptie, waardoor het voor bedrijven moeilijk is om te bloeien en voor de samenleving om vooruit te komen.


9. Equatoriaal-Guinea (CPI-score: 17)©Getty Images

Ondanks de rijkdom aan oliereserves, kampt Equatoriaal-Guinea met een CPI-score van 17. De rijkdom van het land wordt opgeslokt door corruptie, waardoor de economische stabiliteit en groeiperspectieven worden ondermijnd.


8. Haiti (CPI-score: 17)©Getty Images

Met een CPI-score van 17 vertelt Haïti een verhaal van veerkracht in tijden van tegenspoed. Corruptie heeft hier niet alleen te maken met financiële misstanden, maar ook met machtsspelletjes die het herstel en de ontwikkeling van het land belemmeren.


7. Noord-Korea (CPI-score: 17)©Getty Images

Het ondoorzichtige regime van Noord-Korea uit zich in een CPI-score van 17. Het isolement van het land verergert de problemen van corruptie en beïnvloedt de omgang met de rest van de wereld.


6. Libië (CPI-score: 17)©Getty Images

De aanhoudende politieke instabiliteit in Libië en een CPI-score van 17 benadrukken de complexe relatie tussen bestuur, corruptie en maatschappelijk welzijn in een land dat rijk is aan natuurlijke bronnen.


5. Jemen (CPI-score: 16)©Getty Images

De CPI-score van 16 in Jemen werpt een licht op de trieste gevolgen van corruptie, vooral in een land dat al wordt verscheurd door een burgeroorlog en humanitaire crises.


4. Venezuela (CPI-score: 14)©Getty Images

De problemen van Venezuela worden nog eens vergroot door de CPI-score van 14. Ondanks het feit dat Venezuela de grootste oliereserves ter wereld heeft, heeft de corruptie geleid tot economische chaos die elk aspect van het Venezolaanse leven beïnvloedt.


3. Zuid-Soedan (CPI-score: 13)©Getty Images

Als één van de meest recente landen ter wereld, onderstreept de CPI-score van 13 van Zuid-Soedan de alomtegenwoordige uitdaging om de instellingen van een nieuwe natie op te bouwen terwijl de corruptie op de loer ligt.


2. Syrië (CPI-score: 13)©Getty Images

Het aanhoudende conflict in Syrië en een CPI-score van 13 illustreren de verwoestende impact van corruptie op het sociale netwerk van een land, waardoor de ellende voor de bevolking verergert.


1. Somalië (CPI-score: 12)©Getty Images

Somalië staat bovenaan de lijst met een CPI-score van 12. De omvangrijke corruptieproblemen in Somalië benadrukken de kritieke behoefte aan structurele veranderingen om de stabiliteit en welvaart te bevorderen.

Bronnen: (Yahoo Finance) (Insider Monkey)

De 30 meest corrupte landen ter wereld in 2024 (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten