zaterdag 20 april 2024

30 dingen die je minstens één keer in je leven in Europa moet doen

30 dingen die je minstens één keer in je leven in Europa moet doen

©Shutterstock

Eén ding is zeker: er is in Europa genoeg te doen. Het is een continent van diversiteit en geschiedenis, gevuld met unieke ervaringen en adembenemende landschappen. Van beroemde steden als Parijs en Istanbul, tot prachtige Oost-Europese nationale parken en eigenzinnige Nederlandse architectuur, overal waar je komt, is er iets geweldigs om van te genieten. En als je geluk hebt, maak je meerdere reizen in je leven, gewoon om alles te zien.


Loop over de Mostar-brug©Shutterstock

Ga naar Mostar in Bosnië en Herzegovina om getuige te zijn van de iconische Stari Most, een 16e-eeuwse Ottomaanse brug die de rivier de Neretva overspant. Je kunt ook een bezoek brengen aan de 17e-eeuwse Koski Mehmed Pasha-moskee van Mostar, die werd herbouwd na de Bosnische oorlog in de jaren '90.


Berijd een achtbaan in de magische Tivoli-tuinen van Kopenhagen©Shutterstock

De Tivoli-tuinen in Kopenhagen, geopend sinds 1843, zijn het op een na oudste pretpark ter wereld. Zorg ervoor dat je hun achtbaan Dæmonen (The Demon) uitprobeert. Je slaakt een paar kreten terwijl je ook een prachtig uitzicht krijgt op de Deense hoofdstad.


Ga surfen in Portugal©Shutterstock

Veel mensen gaan naar Costa Rica of Hawaï om te surfen, maar Portugal heeft enkele van de beste surfmogelijkheden van Europa. Van Ericeira tot Nazaré vindt je een aantal charmante kleine kustdorpjes die je als thuisbasis kunt gebruiken.


Wees getuige van de eigenzinnige architectuur van Zaandam©Shutterstock

Als je in Amsterdam bent, kun je een gemakkelijke dagtocht maken naar de nabijgelegen stad Zaandam. Op minder dan 30 minuten rijden vind je grillige architectuur en een binnenstad vol bars, restaurants en winkels om te verkennen.


Ga naar de hellingen van de Italiaanse Dolomieten©Shutterstock

Breng een paar dagen door met skiën op de hellingen van Cortina d'Ampezzo, gevolgd door avonden in de stad met heerlijk eten en drinken.


Woon een flamencodansles bij in Sevilla©Shutterstock

Kom in beweging door deel te nemen aan een flamencodansles in het hart van de Andalusische cultuur. En als dansen niet jouw ding is, zorg dan dat je een flamenco-optreden bijwoont terwijl je daar bent.


Huur een auto in IJsland en rijd de Gouden Cirkel©Shutterstock

De Gouden Cirkel, die 300 km beslaat en begint in de hoofdstad Reykjavik, is een fantastische manier om het zuidwesten van IJsland te verkennen. Van torenhoge watervallen tot geothermische geisers, de natuurlijke wonderen zijn adembenemend.


Maak een wandeling over de Primrose Hill in Londen©Shutterstock

De stad staat bekend om zijn koninklijke parken, maar er is iets bijzonders aan een wandeling over Primrose Hill. Dit is grotendeels te danken aan de hoogte van de heuvel, waardoor bezoekers een adembenemend uitzicht op de skyline van Londen hebben.


Bezoek de archipel van Stockholm©Shutterstock

Op slechts een paar minuten afstand van de Zweedse hoofdstad begint de prachtige archipel. Met bijna 30.000 eilanden kun je je schrap zetten voor de ruige natuur, charmante houten huizen en rotsachtige kliffen. En als je er in de zomer bent, ga dan zeker even zwemmen!


Wandel door de Kaukasus in Georgië©Shutterstock

Of je nu een dagwandelaar bent of een doorgewinterde alpinist, er is geen betere manier om de topografie van Georgië in je op te nemen dan door er doorheen te trekken. Hoog in het Kaukasusgebergte is Georgië een ontmoetingsplaats tussen Azië en Europa.


Zie de zon opkomen boven de Karelsbrug©Shutterstock

De historische Karelsbrug in Praag dateert uit de 15e eeuw en verbindt de oude binnenstad met Malá Strana over de rivier de Moldau. Hoewel het op elk moment van de dag adembenemend is, is er iets magisch bij zonsopgang.


Rijd de Wild Atlantic Way in Ierland©Shutterstock

Van Malin Head tot Mizen Head, het rijden over de Wild Atlantic Way in Ierland is een epische en prachtige roadtrip langs enkele van de meest spectaculaire kustlijnen van Europa.


Woon een concert bij in het oude Griekse theater in Taormina©Shutterstock

Sicilië is een divers eiland met stranden, bergen en actieve vulkanen. Het biedt ook een rijke geschiedenis, beïnvloed door de Grieken, Romeinen en Arabieren. Probeer een show bij te wonen, of bezoek in ieder geval het Griekse theater van Taormina. Je krijgt een spectaculair uitzicht over de Etna en de golf van Giardini-Naxos.


Ontdek de Noorse fjorden©Shutterstock

Noorwegen staat bekend om zijn adembenemende natuur, dus waarom zou je het niet persoonlijk ervaren? Maak een fjordcruise of maak een roadtrip en ontdek plaatsen als de Geirangerfjord, de Aurlandsfjord, de Nærøyfjord en de Lysefjord.


Maak een mooie boottocht in de Franse Rivièra©Shutterstock

Er gaat niets boven een zomer doorbrengen in Zuid-Frankrijk! Huur dus een kleine motorboot met een gids in de haven van Cassis en maak een ritje naar het Calanque d'En-Vau Nationaal Park voor een geheime duik.


Neem een ​​trein hoog in de Zwitserse Alpen©Shutterstock

Bewonder de spectaculaire Zwitserse Alpen per trein. U kunt kiezen voor treinen zoals de Gornergrat Bahn, Glacier Express, The Golden Pass en The Bernina Express, die je door het schilderachtige land brengen.


Maak een food-geïnspireerde roadtrip door Portugal©Shutterstock

Van het inhaleren van pasteis de nata in Lissabon tot het nippen van portwijn in Porto, er is zoveel te eten en drinken in Portugal. Maar het goede nieuws? In dit kleine Europese land kun je gemakkelijk van de ene stad naar de andere springen en genieten van een op eten geïnspireerde roadtrip.


Zie het noorderlicht in Fins Lapland©Shutterstock

Wees getuige van het magische noorderlicht en neem deel aan traditionele Sami-rituelen, zoals rendiersleeën en ijsvissen in Lapland. Het is absoluut een onvergetelijke ervaring.


Zie Edinburgh van bovenaf door Arthur's Seat te bewandelen©Shutterstock

Arthur's Seat is de belangrijkste heuvel, die ook een groot deel van Holyrood Park in Edinburgh beslaat. Geniet van een prachtig uitzicht over de stad en andere plaatsen, zoals het charmante dorpje Duddingston.


Snack en zeil op de Bosporus©Shutterstock

Terwijl je door de wijk Eminönü in Istanboel wandelt, kun je een balık ekmek (visbrood) pakken. Volg je visfeest met een boottocht over de Bosporus, van het Europese deel van de stad naar de Aziatische kant.


Combineer wijn met uitzicht hoog boven Florence©Shutterstock

Bekend om zijn architectonische grandeur en musea van wereldklasse, is Florence een van de mooiste steden van Italië. Ga naar Piazzale Michelangelo, dat een prachtig panoramisch uitzicht biedt.


Wandel rond watervallen©Shutterstock

Verken de watervallen van het Plitviče Lakes National Park, het grootste nationale park in Kroatië en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Wandelpaden en wandelpaden en houten bruggen slingeren rond en over het water, en een elektrische boot verbindt de twaalf bovenste en vier onderste meren.


Ga eilandhoppen in Griekenland©Shutterstock

Je bent pas in Griekenland geweest nadat je rond de Cycladische eilanden hebt gereisd. Van Paros tot Santorini, huur een local om je mee te nemen op een speedboottocht.


Ervaar de traditionele kerstmarkt©Shutterstock

Van fantastische eetkraampjes en warme wijn tot plekken waar je houten speelgoed en feestelijke decoraties kunt kopen: talloze Europese bestemmingen hebben dit en nog veel meer op hun traditionele kerstmarkten. Keulen, Wenen (foto) en Straatsburg hebben enkele van de meest populaire markten.


Rijd door Montenegro©Shutterstock

Huur een auto en verken dit charmante Balkanland. De weg die vanaf de baai van Kotor de bergen op zigzagt is opmerkelijk schilderachtig, en als je eenmaal wat hoger komt, kun je een eindeloos uitzicht op zee verwachten.


Vlieg boven Cappadocië©Shutterstock

Ontdek de buitenaardse landschappen van Cappadocië in Turkije. Hier kun je een ballonvaart maken over unieke rotsformaties die bekend staan ​​als sprookjesachtige schoorstenen.


Ervaar het Alhambra 's nachts©Shutterstock

Hoewel het Alhambra in Granada een populaire attractie is, ervaren maar weinig bezoekers het 's nachts. Neem deel aan een exclusieve nachttour om dit UNESCO-werelderfgoed te verkennen en een ander, intiemer perspectief op de architectuur en tuinen te bieden.


Koop vintage schatten in Berlijn©Shutterstock

De vlooienmarkt in het Mauerpark in de wijk Prenzlauer Berg is een populaire zondagbestemming. Gelegen in het voormalige niemandsland tussen Oost- en West-Berlijn, verkopen de schijnbaar eindeloze steegjes met kraampjes alles, van zolderrommel tot verzamelfiguren.


Rijd over de Transfăgărăşan-snelweg©Shutterstock

De Transfăgărăşan-snelweg, vaak een van de meest spectaculaire wegen ter wereld genoemd, slingert door de Karpaten van Roemenië. Deze kronkelige weg voert je langs adembenemende uitzichten en zelfs het Poenari-kasteel, geassocieerd met de Dracula-legende.


Zie het andere grote museum van Parijs©Shutterstock

Als je door de kronkelende rij bij het Louvre de andere kant op wilt rennen, hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn meer dan 136 musea om te verkennen in de Franse hoofdstad, zoals Musée Picasso, Musée Rodin en Musée de l'Orangerie.


Bronnen: (Condé Nast Traveler) (Time Out) (Business Insider)

30 dingen die je minstens één keer in je leven in Europa moet doen (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten