donderdag 25 april 2024

Zo kun je zelf windenergie opwekken

 

Zo kun je zelf windenergie opwekken


Zo kun je zelf windenergie opwekken© Aangeboden door Weeronline

Zonnepanelen zijn al enkele jaren populair om thuis duurzame energie op te wekken, maar ze leveren natuurlijk weinig energie op als het bewolkt is. Als het daarbij waait kunnen windmolens nog voor duurzame energie zorgen, maar hoe kun je zelf windenergie opwekken? En is dat eigenlijk wel rendabel? Op deze vragen geven we antwoord in dit artikel.

Iedereen kent de grote windmolens op land en op zee, maar zulke molens wil je natuurlijk niet in jouw achtertuin hebben. Daarom zijn er ook speciale kleine windmolens ontwikkeld. Om zelf windenergie op te wekken kun je zo’n kleine windmolen aanschaffen. Dit zijn vaak windmolens die je op het dak van je huis plaatst.

Windmolens op het dak van een bedrijvenpand. Foto: Adobe Stock / Axel Bueckert

Er zijn verschillende soorten, maar er zijn twee basiscategorieën: windmolens met een horizontale as en met een verticale as. De windmolens met een horizontale as hebben vaak twee, drie of vier wieken. Dit type windmolen presteert het beste in een open veld en niet zo goed in de stad. In de stad komt de wind vaak van veel verschillende richtingen en daardoor moet een windmolen met een horizontale as telkens weer opnieuw de optimale windrichting vinden. Windmolens met een verticale as zijn juist gemaakt voor stedelijke gebieden. Deze windmolens hebben weinig last van de verschillende windrichtingen in de stad.

Hoe hard moet het waaien om energie te genereren?

Hoeveel energie een kleine windmolen opwekt is van meerdere factoren afhankelijk, maar de juiste locatie kiezen is daarbij de eerste stap. In steden beïnvloeden de bomen en gebouwen de windrichting en de windkracht. Daardoor ontstaan plaatsen die in de luwte liggen en plaatsen waar het juist harder waait. Om de invloed van de stad te verminderen is het belangrijk dat de windmolen hoog genoeg geplaatst wordt ten opzichte van de omringende gebouwen en obstakels.

Daarnaast is de wind zelf natuurlijk een belangrijke factor. Het verschilt per windmolen hoe hard het moet waaien, maar de meeste windmolens doen het vanaf windsnelheden vanaf windkracht 2, oftewel, een zwakke wind. Dat betekent niet dat een windmolen meteen ook veel oplevert. Bij deze lage windsnelheden is de hoeveelheid energie die wordt opgewekt minimaal. Optimale windsnelheden liggen rond windkracht 4, een matige wind dus. Op de kaart hieronder zie je de gemiddelde windsnelheid per jaar in Nederland. Daarop is duidelijk te zien dat optimale windsnelheden (rood gekleurd) vooral in de kustgebieden gehaald worden.

De gemiddelde jaarlijkse windsnelheid in de periode 1991 tot 2020. Vooral aan de kust waait het vaak hard (rode kleur) en landinwaarts is de windsnelheid lager. Bron: Klimaatatlas KNMI

Kosten

Het kan best duur zijn om een kleine windmolen te plaatsen. Niet alleen vanwege de aanschaf, maar ook door de plaatsingskosten. Het plaatsen van een windmolen kun je het beste aan professionals uitbesteden. Die mensen kunnen analyseren hoe de wind bij jouw huis waait en waar je de meeste wind vangt, zodat jouw windmolen zo goed mogelijk presteert.

Kleine windmolens met een vermogen tot 0,5 kW kun je vaak voor een paar honderd euro aanschaffen. Toch is dit niet altijd een goed idee. Deze windmolens met een klein vermogen hebben vaak wisselende reviews. Daarbij duurt het relatief lang, voordat zo’n model zichzelf terugverdient.

Kleine windmolens met een vermogen van meer dan 1 kW zijn al snel flink duurder. De prijzen lopen uiteen van enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s. Daar komen de installatiekosten nog bovenop. Daarnaast zijn er nauwelijks subsidies vanuit de overheid voor kleine windmolens. Sommige gemeenten hebben wel lokale subsidie-projecten.

Bouwvergunning

Niet onbelangrijk, kleine windmolens hebben meestal een vergunning nodig, voordat ze geplaatst mogen worden. Deze vergunning kun je aanvragen bij de gemeente. Het is belangrijk dat de windmolen in het bestemmingsplan past.

Dus, wel of geen windmolen plaatsen?

Als het je vooral om het verlagen van je energierekening gaat kun je beter kiezen voor zonnepanelen dan voor een kleien windmolen. Heb je al zonnepanelen en wil je minder afhankelijk zijn van grote energieleveranciers of wil je graag wil investeren in duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen? Dan kan een eigen windmolen een mooie aanvulling zijn op de zonnepanelen.

Bronnen: KNMI, Milieucentraal, Urbanwind

Zo kun je zelf windenergie opwekken© Aangeboden door Weeronline
Zo kun je zelf windenergie opwekken© Aangeboden door Weeronline
Zo kun je zelf windenergie opwekken (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten