vrijdag 19 april 2024

In beeld: Dubai onder water na historische regenval

In beeld: Dubai onder water na historische regenval

 

Een stad in de woestijn overstroomd

©Aangeboden door The Daily Digest

Op 16 april werden de Verenigde Arabische Emiraten getroffen door een recordhoeveelheid stortregens, waardoor de woestijnstad Dubai onder water kwam te staan.


Grootste regenval in 75 jaar©Aangeboden door The Daily Digest

Volgens de BBC viel er maar liefst 259,5 mm regen in het normaliter kurkdroge land, de grootste regenval sinds het begin van de metingen 75 jaar geleden.


Een historisch weersverschijnsel©Aangeboden door The Daily Digest

Het staatsnieuwsagentschap WAM zei dat de neerslag waarmee het land op 16 april te maken kreeg een "historisch weersverschijnsel" was en dat er meer regen was gevallen dan "alles wat ooit is gedocumenteerd sinds het begin van de gegevensverzameling in 1949".



Een jaar regen in slechts 12 uur©Aangeboden door The Daily Digest

Volgens CNN viel er afgelopen dinsdag in slechts 12 uur 100 millimeter regen, gemeten op het vliegveld van Dubai. Dat is bijna dezelfde hoeveelheid regen die Dubai normaal gesproken in een heel jaar te verwerken krijgt.


Chaos in de stad©Aangeboden door The Daily Digest

De nasleep van deze zondvloed was een stad in wanorde, waarbij de straten van Dubai onder water stonden.


Annuleringen en vertragingen op de luchthavens©Aangeboden door The Daily Digest

Dubai is een populaire toeristische bestemming, en zag hoe ook zijn luchthavens werden getroffen. De BBC berichtte dat op 17 april 300 vluchten werden geannuleerd en nog eens honderden vertraging opliepen.


Scholen gesloten terwijl de stad zich toelegt op opruimen©Aangeboden door The Daily Digest

Lokale autoriteiten vertelden The Guardian dat scholen in Dubai tot volgende week gesloten zullen zijn, omdat de opruimwerkzaamheden na de stortregens dusdanig omvangrijk zijn dat het minstens zoveel tijd zal kosten om de orde in de stad te herstellen.


Autoriteiten werken zo snel mogelijk om de infrastructuur te herstellen©Aangeboden door The Daily Digest

Volgens The Guardian heeft de president van de VAE, Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, "de autoriteiten opgedragen om zo snel mogelijk de toestand van de infrastructuur in de VAE te bestuderen en de veroorzaakte schade te beperken".


Gestrand op de weg©Aangeboden door The Daily Digest

Op 16 april strandden veel mensen in het centrum van Dubai op de wegen vanwege de snelle stijging van het waterpeil.


Mensen lieten hun voertuigen achter©Aangeboden door The Daily Digest

Sommigen lieten hun voertuigen achter, terwijl anderen ervoor kozen om in hun auto te slapen in verband met geblokkeerde wegen.


Het resultaat van 'cloud seeding'?©Aangeboden door The Daily Digest

Sommigen speculeerden dat de zware regens het resultaat zijn van 'cloud seeding', ofwel kunstmatig regen maken, een praktijk die wordt verondersteld te helpen regen te veroorzaken in droge en halfdroge gebieden.


De VAE gebruiken 'cloud seeding' al sinds de jaren '90©Aangeboden door The Daily Digest

De VAE maken al sinds de jaren negentig gebruik van 'cloud seeding', waardoor dit geen belachelijke theorie zou zijn.


Het Nationale Centrum voor Meteorologie ontkent dat 'cloud seeding' de oorzaak is©Aangeboden door The Daily Digest

De krant The National uit de VAE meldde echter dat een medewerker van het Nationale Centrum voor Meteorologie heeft verklaard dat 'cloud seeding' niet de oorzaak was van de regen. Volgens CNN wijten de meeste experts de zware regens aan de klimaatverandering.


Klimaatverandering©Aangeboden door The Daily Digest

Intense en extreme regenval komt over de hele wereld steeds vaker voor naarmate onze planeet warmer wordt door klimaatverandering. CNN legt uit dat warmere atmosferen gemakkelijker vocht kunnen opnemen, dat vervolgens vrijkomt in de vorm van zware regenval.


Niet het enige getroffen land©Aangeboden door The Daily Digest

De VAE waren niet het enige land dat getroffen werd door de regen. Zoals de BBC meldde, trok er een groot stormsysteem over het Arabisch Schiereiland, dwars door de Golf van Oman. Dit resulteerde ook in abnormale regenval in Oman en het zuidoosten van Iran.


18 doden in Oman©Aangeboden door The Daily Digest

Volgens het staatspersbureau van Oman zijn ten minste 18 mensen omgekomen door de overstromingen als gevolg van de stortregens. In de VAE is tot nu toe slechts één dode gemeld als gevolg van de overstromingen.



In beeld: Dubai onder water na historische regenval (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten