donderdag 11 april 2024

Doodstraf voor Vietnamese zakenvrouw om miljardenfraude met vastgoed

Doodstraf voor Vietnamese zakenvrouw om miljardenfraude met vastgoed

 Een rechtbank in Vietnam heeft vastgoedtycoon Truong My Lan tot de doodstraf veroordeeld om miljardenfraude. Ze is veroordeeld voor verduistering, omkoping en het schenden van bankregels, meldt de rechtbank in Ho Chi Minh-stad, het voormalige Saigon.

Met die fraude was een bedrag gemoeid van maar liefst 304 biljoen dong, omgerekend 11,6 miljard euro. Het is de grootste fraudezaak ooit in Vietnam. 

Vietnam voert campagne tegen corruptie

"De communistische regering van het land beoogt hiermee waarschijnlijk een afschrikwekkend effect te bereiken", zegt Zuidoost-Azië-correspondent Thom Schelstraete van RTL Nieuws. 

"De secretaris-generaal van de Communistische Partij van Vietnam, zeg maar de grote leider, is al jaren bezig met een gigantische campagne tegen corruptie. De doodstraf in Vietnam wordt een stuk breder ingezet dan alleen voor moord, ook bijvoorbeeld voor drugsdelicten. Mensenrechtenorganisaties maken zich hier al langer druk om."

Doodstraf voor Vietnamese zakenvrouw om miljardenfraude met vastgoed© Aangeboden door RTL Nieuws

Behalve voor verduistering is de 67-jarige Lan ook veroordeeld voor het omkopen van overheidsfunctionarissen en de schending van regels voor banken. Voor die misdrijven kreeg ze twee keer twintig jaar gevangenisstraf.

Lan werd in 2022 gearresteerd. Volgens haar familie zal ze in beroep gaan tegen de doodstraf.

Doodstraf voor Vietnamese zakenvrouw om miljardenfraude met vastgoed (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten