donderdag 31 december 2020

Vaccins China en Rusland worden geruisloos uitgerold

 

 
 
 
Vaccineren in China© ANP Vaccineren in China

De vaccins van Pfizer en Moderna: daarover horen we veel. Vooral nu in bijna alle Europese landen het vaccineren is begonnen. Je zou bijna vergeten dat er meer vaccins zijn. Zoals die in China en Rusland. Hoe staat het ervoor?

China

In China zitten twee vaccins in de afrondende fase. Gisteren claimde de producent Sinopharm dat zijn vaccin in 79 procent van de gevallen werkzaam is. Dat is minder dan de Moderna- of Pfizer-vaccins, die voor 95 procent effectief zijn.

Het andere Chinese vaccin is dat van Sinovac. Dit is sinds oktober getest op mensen in onder andere Brazilië en Indonesië. De resultaten hiervan zijn positief, volgens de producent. Het is alleen nog niet te zeggen hoe effectief het vaccin precies is. Wetenschapsblad The Lancet zegt dat nog niet alle resultaten van de laatste testfase openbaar zijn.

Ook zijn er nog twee andere vaccins in ontwikkeling in China. Dat komt de Chinese overheid goed uit. Die wil zo snel mogelijk dat alle 1,4 miljard inwoners van China gevaccineerd zijn, zodat de economie weer op volle kracht kan draaien. Zo zijn ze van plan halverwege februari al vijftig miljoen mensen in China te vaccineren. Dan is het in China nieuwjaarsvakantie en willen honderden miljoenen Chinezen op reis in eigen land.

Uitrol naar andere landen

Daarnaast heeft China ook vaccins aan andere landen beloofd. Grote landen als Brazilië en Indonesië, waar de Chinese bedrijven proeven hebben uitgevoerd, zouden al meer dan een miljoen doses Sinovac-vaccins hebben ontvangen. Ook Turkije ontving intussen een eerste lading vaccins uit China.

Rusland

De Russen zijn als eerste begonnen met prikken. Daar wordt al sinds begin deze maand gevaccineerd met het Spoetnik V-vaccin, terwijl dat officieel nog in de testfase zit. Mede daarom zijn veel Russen sceptisch, zoals in deze video te zien is:

Zelfs Russische artsen blijken liever een ander vaccin te krijgen: 15 procent geeft aan het Spoetnik V-vaccin te willen, maar bijna 50 procent van de artsen geeft de voorkeur aan een buitenlands vaccin. Dat blijkt uit onderzoek van de Russische site vrachirf.ru.

Argentinië gebruikt Russisch vaccin

Volgens de Russische president Poetin is het vaccin veilig. Hij laat zich zo snel mogelijk inenten met Spoetnik V. Ook Rusland heeft vaccins beloofd aan andere landen. Argentinië begon deze week met een landelijke vaccinatiecampagne waarvoor het vaccin Spoetnik V wordt gebruikt.

De kans is klein dat we in Nederland te maken krijgen met de vaccins uit Rusland en China. Nederland heeft namelijk volop ingezet op andere vaccins. Zoals dat van Pfizer, Moderna en ook het Oxfordvaccin. Daarvan zou voldoende besteld moeten zijn.

Vaccins China en Rusland worden geruisloos uitgerold (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten