donderdag 31 december 2020

Schokkende aanslag vliegveld Jemen op beeld: zeker 22 doden op 30-12-2020

 

 
 

Zeker 22 mensen zijn woensdag gedood bij een aanval op het vliegveld van Aden in Jemen, kort nadat een vliegtuig met het nieuwe kabinet van de officiële regering vanuit Saudi-Arabië was gearriveerd. Dat meldt het Jemenitische ministerie van Binnenlandse Zaken. Medische bronnen spraken eerder van 26 doden.

 
 
 

© Aangeboden door NU.nl

Op de luchthaven van de stad Aden in Jemen heeft woensdag een aanval plaatsgevonden toen een vliegtuig met hierin het nieuwe kabinet landde. Zeker 22 mensen zijn omgekomen bij explosies en een hierna losgebarsten schietpartij, laat het Jemenitische ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Eerder spraken medische bronnen nog van 26 doden. Meer dan vijftig mensen raakten gewond.

Onder de politici bevond zich premier Maeen Abdulmalik Saeed. Hij kon samen met de deze maand ingezworen ministers veilig naar het presidentieel paleis worden gebracht.

Het nieuwe kabinet keerde terug vanuit Saoedi-Arabië en de aankomst werd door meerdere lokale media live uitgezonden. Op de beelden was vervolgens een enorme klap te horen, gevolgd door geweerschoten. De menigte zette het hierop op een rennen. Naast de doden zouden tientallen gewonden gevallen zijn.

"Wij en de leden van de regering zijn in de tijdelijke hoofdstad Aden en iedereen is veilig", liet de premier via Twitter weten. "Deze laffe terroristische aanval op het vliegveld van Aden maakt deel uit van de oorlog die gevoerd wordt tegen de staat Jemen en zijn bevolking."

Het nieuw gevormde kabinet is een coalitie van de regering van de Jemenitische president Abd Rabbo Mansour Hadi met de separatisten uit het zuiden. Ze zijn in een burgeroorlog verwikkeld met de door Iran gesteunde Houthi-rebellen, die het noorden van het land en daarmee hoofdstad Sanaa controleren.

Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij aanval op vliegveld in Jemen (msn.com)

© Aangeboden door De Telegraaf

Meer dan vijftig mensen raakten gewond, meldden medische bronnen aan de persbureaus. Er waren meerdere explosies en beschietingen. Niemand heeft de aanval nog opgeëist. Onder de doden is een medewerker van het Internationale Rode Kruis. Drie hulpverleners van de organisatie raakten gewond.

Current Time 0:50
Duration 0:57
Loaded100.00%
0
Aanslag op vliegveld Jemen gefilmd

De leden van het kabinet onder wie premier Maeen Abdulmalik Saeed en de Saudische ambassadeur in Jemen zijn veilig naar het presidentieel paleis overgebracht. „Wij en de leden van de regering zijn in de tijdelijke hoofdstad Aden en iedereen is veilig”, liet de premier via Twitter weten. „Deze laffe terroristische aanval op het vliegveld van Aden maakt onderdeel uit van de oorlog die gevoerd wordt tegen de staat Jemen en zijn bevolking.”

Het nieuw gevormde kabinet is een coalitie van de regering van de Jemenitische president Abd Rabbo Mansour Hadi met de separatisten uit het zuiden. Ze zijn in een burgeroorlog verwikkeld met de door Iran gesteunde Houthi-rebellen, die het noorden van het land en daarmee hoofdstad Sanaa controleren.

In reactie riep president Hadi, die in ballingschap leeft in Saudi-Arabië, de regering op om haar werk vanuit Aden voort te zetten. „De terroristische daden van de door Iran gesteunde Houthi-milities en hun militante terroristische groeperingen zullen de legitieme regering er niet van weerhouden haar taken in de tijdelijke hoofdstad Aden uit te voeren” zei hij volgens het officiële Jemenitische persbureau SABA.

Het land op het Arabisch schiereiland is een van de armste ter wereld. De burgeroorlog heeft het lijden van de bevolking aanzienlijk vergroot. 24 miljoen mensen, ongeveer 80 procent van de bevolking, zijn afhankelijk van een of andere vorm van humanitaire hulp.

Schokkende aanslag vliegveld Jemen op beeld: zeker 22 doden (msn.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten