woensdag 20 december 2017

National Geographic Traveler : De ultieme bestemmingen voor 2018 [Những điểm đến tuyệt vời nhất trong năm 2018]

De ultieme bestemmingen voor 2018

Laat je inspireren door ons overzicht van 21 wereldplekken die volgens National Geographic Traveler juist komend jaar een bezoek waard zijn. Waar ga jij in 2018 naartoe? woensdag, 13 december

Door Maryellen Kennedy Duckett

Harar, Ethiopië

In Ethiopië is de oude stad Harar een doolhof van steegjes tussen kleurige muren.
Reden om te gaan: Ontdek de meest verrassende stad in Oost-Afrika.
Toeristen die het noorden van Ethiopië bezoeken, zien zelden het relaxte oosten van het land, rond de betoverend ongerijmde stad Harar. De ‘Stad der Heiligen’ kan zich beroemen op 82 moskeeën, het lekkerste bier van Ethiopië, de sterkste qat (de zeer populaire geestverruimende plant) en de allerbeste koffie.
Interessant weetje: Hyena’s zijn welkome nachtelijke bezoekers in Harar, waar ze weggegooid voedsel opeten en worden gevoerd door ‘hyenamannen’.

Provincie Jujuy, Argentinië

Een bromfietser rijdt door de provincie Jujuy in het noorden van Argentinië.
Reden om te gaan: Ontmoet de ‘rock’-sterren van de natuur.
In de provincie Jujuy, in het uiterste noordwesten van Argentinië, ligt het Werelderfgoed van de Quebrada de Humahuaca, een smalle kloof die in de loop der millennia in kleurrijke lagen gesteente is uitgesleten. Fleur je Instagram op met foto’s van de ‘Cerro de los Siete Colores’ (‘Heuvel van de Zeven Kleuren’).
Interessant weetje: Tussen 9000 v. Chr. en 400 na Chr. leefden prehistorische jager-verzamelaars in de Quebrada de Humahuaca.

Tbilisi, Georgië

Kleurrijke gebouwen vormen het fascinerende stadslandschap van Tbilisi in Georgië.
Reden om te gaan: Onderga de authentieke charme van Oud-Tbilisi.
Nieuwbouwprojecten veranderen het stadslandschap van de Georgische hoofdstad in een duizelingwekkend tempo. Traditionele Georgische ervaringen – de 24 uur per dag geopende zwavelbaden, de stevige chinkali (knoedels gevuld met gekruid vlees) en de legendarische gastvrijheid van de bevolking – zijn nog te vinden in het ontwapenend chaotische Oud-Tbilisi.
Interessant weetje: De architectuur van Tbilisi werd beïnvloed door Perzische, Arabische, Byzantijnse, Ottomaanse en (Sovjet-)Russische bezetters.

Sydney, Australië

Het verlichte Opera House van Sydney is te zien vanuit de naburige wijk The Rocks.
Reden om te gaan: Bekijk het gerenoveerde Opera House.
De opknapbeurt à 230 miljoen die in mei 2016 is begonnen, heeft het interieur van Sydney’s beroemde Opera House getransformeerd. Tot de aanpassingen behoren de nieuwste akoestische voorzieningen, een foyer om te loungen en een gerenoveerd Joan Sutherland Theatre, dat in december werd geopend en waar in april het Australian Ballet zal terugkeren.
Interessant weetje: Het Opera House heeft duizend vertrekken en ruim één miljoen dakpannen.

Oaxaca, Mexico

Een vrouw in traditionele kledij met bloemborduursel van zijde poseert tijdens een festival.
Reden om te gaan: Ontdek traditioneel geverfde stoffen.
Toeristen zijn meer dan ooit welkom in de altijd kleurrijke Mexicaanse deelstaat Oaxaca, die in september door twee krachtige aardbevingen werd getroffen. Bezoek de lokale markten, waar je wollen tapijten in oogverblindende kleuren en andere met de hand geweven stoffen kunt kopen. Veel stoffen zijn geverfd met natuurlijke kleurstoffen uit vruchten, insecten en andere natuurlijke pigmenten. Ontdek hier meer over Oaxaca.
Interessant weetje: De populairste stoffen uit Oaxaca zijn geweven van garen dat is geverfd met pigment uit zeeslakken.

Wenen, Oostenrijk

De Neptunusfontein met op de achtergrond het Slot Schönbrunn in Wenen, Oostenrijk.
Reden om te gaan: Herdenk de kunstenaarsbeweging ‘Wiener Secession’.
Gustav Klimt, Koloman Moser en Otto Wagner – de drie leidende figuren van de Weense nieuwlichters die zich in de Wiener Secession-beweging verenigden – overleden allemaal in 1918. Om hun eeuwfeest te gedenken worden in de Galerie Belvedere, het Leopold Museum, het MAK (Museum für Angewandte Kunst) en andere musea in de kunstminnende hoofdstad van Oostenrijk speciale tentoonstellingen gehouden.
Interessant weetje: In het Weense Secessionsgebouw is Klimts omvangrijke meesterwerk te bezichtigen: het 2 meter hoge en 34 meter lange ‘Beethovenfries’.

North Shore, Oahu, Hawaï

De Ko'olau Mountains op het eiland Oahu liggen pal achter de drukke toeristenstad Waikiki.
Reden om te gaan: Steun plaatselijke boeren en het plattelandsleven.
De North Shore is de plattelandsbuur van het uitdijende Honolulu en ook wereldberoemd om zijn hoge golven. Maar plaatselijke boerderijen als Poamoho en Kahuku streven ernaar “het platteland plat te houden” (zoals overal op bumperstickers is te lezen), door inheemse gewassen te verbouwen en het agritoerisme te ontwikkelen. Ontdek hier meer over de North Shore.
Interessant weetje: Op de Mohala Farms aan de North Shore kunnen gasten werken voor hun overnachtingen.

Malmö, Zweden

In het station Triangeln in het Zweedse Malmö worden reizigers begroet door moderne architectuur.
Reden om te gaan: Geniet van internationale smaken.
Met meer dan 180 nationaliteiten en ruim 450 restaurants is de derde stad van Zweden een culinaire VN. Foodies trekken naar Malmö om een internationaal smörgåsbord van gerechten uit te proberen, van de beste Scandinavische keuken tot uitstekend streetfood, waaronder falafel.
Interessant weetje: De Zweden zijn dol op hun fika: gezellige lunchpauzes met koffie en kaneelbroodjes.

Jordan Trail, Jordanië

De Jordan Trail loopt langs de natuurlijke en culturele hoogtepunten van Jordanië.
Reden om te gaan: Trek over deze historische (en vernieuwde) route.
De bijna 650 kilometer lange Jordan Trail is een nieuw ingerichte wandelroute die de oude handelswegen in de regio volgt. De route is opgedeeld in acht secties en voert de wandelaar door Jordaanse wouden, kloven en woestijnen en langs de kust van de Rode Zee. Overnacht in herbergen, bij mensen thuis en in kampen van bedoeïenen.
Interessant weetje: Volgens de overlevering werd deze route ook bewandeld door Jezus, Mozes en Mohammed.

Dublin, Ierland

Gasten staan op straat voor het café The Temple Bar, waaraan de hele wijk zijn naam dankt.
Reden om te gaan: Voel je thuis in ‘het grootste dorp van Europa.’
Hoewel Dublin bijna 1,2 miljoen inwoners telt, is de hoofdstad van Ierland een intieme stad met de gemoedelijke uitstraling van een dorp. Slenter over de historische pleinen in Georgian-architectuur, langs gezellige pubs en hightech-juwelen als het nieuwe Irish Emigration Museum en de gerenoveerde National Gallery of Ireland. Ontdek hier meer over Dublin.
Interessant weetje: Een derde van de Ierse bevolking is jonger dan 25 jaar.

Madagaskar

In het Andringitra-massief op Madagaskar maakt een met uitsterving bedreigde ringstaartmaki oogcontact met de fotograaf.
Reden om te gaan: Bekijk bedreigde maki’s in het wild.
Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld en het onbetwiste thuisland van de maki’s. Gelegen in de Indische Oceaan, ten oosten van Mozambique, telt deze hotspot van biodiversiteit rond de honderd soorten maki’s, die bijna allemaal bedreigd worden door ontbossing, klimaatverandering en andere gevaren.
Interessant weetje: Ongeveer tachtig miljoen jaar geleden scheidde Madagaskar zich af van het Indiase subcontinent.

Santiago, Chili

De skyline van Santiago in Chili is te zien vanaf het park Cerro Santa Lucia.
Reden om te gaan: Een nieuwe kijk op straatkunst.
In de hoofdstad en grootste metropool van Chili vormen lege muren het canvas voor straatkunstenaars. Ga op pad met ‘Walk with Stgo Street Art Tours’ om in wijken als Bellavista, Brasil en Yungay de nieuwe Chileense street art te bewonderen.
Interessant weetje: In de lang verwaarloosde wijk San Miguel is nu het Museo a Cielo Abierto (Openluchtmuseum) te bezichtigen.

Phnom Penh, Cambodja

Boeddhistische monniken lopen langs het Koninklijk Paleis in Phnom Penh, Cambodja.
Reden om te gaan: Breng grootse filmdecors tot leven.
Regisseuse Angelina Jolie’s drama over de Cambodjaanse genocide, First They Killed My Father, zal bij de komende Oscars meedingen als beste niet-Engelstalige film en zorgt voor de nodige ophef in het koninkrijk – en hernieuwde interesse in de bruisende hoofdstad van het land. Ontdek cultuurschatten in het Koninklijk Paleiscomplex en informeer je in het Genocidemuseum Tuol Sleng over het nietsontziende regime van de Rode Khmer.
Interessant weetje: In de Zilveren Pagode (op het terrein van het Koninklijk Paleis) staat een ruim negentig kilo wegend gouden Boeddhabeeld dat met diamanten is bezet.

Cleveland, Ohio, VS

De Rock and Roll Hall of Fame geeft de skyline van Cleveland iets extra’s.
Reden om te gaan: Vier de wederopleving van deze oude industriestad.
Cleveland bruist: op het toneel, in de acht theaters aan Playhouse Square, in de indie-muziektent Beachland Ballroom en in hippe restaurants voor vleesliefhebbers, zoals Black Pig en The Plum. Ga uit winkelen en slenter door de opgeknapte buurt Hingetown en het Waterloo Arts District.
Interessant weetje: De term ‘rock-’n-roll’ werd in 1952 bedacht door Alan Freed, een deejay uit Cleveland.

Tétouan, Marokko

Een vrouw loopt over een markt in de medina van Tétouan, Marokko.
Reden om te gaan: Ontdek eigentijdse Marokkaanse kunst.
In de havenstad Tétouan weven traditionele ambachtslieden als vanouds tapijten in de medina, die is opgenomen in de Werelderfgoedlijst, maar de plaatselijke kunstenaarsscene trekt ook nieuwe eigentijdse kunstenaars aan. Bekijk hun werk in het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten, het Centrum voor Moderne Kunst en Green Olive Arts.
Interessant weetje: De medina van Tétouan werd in de vijftiende eeuw herbouwd en is de best bewaarde van Marokko.

Nationaal park Seoraksan, Zuid-Korea

Een besneeuwd landschap in het Nationale Park Seoraksan in Zuid-Korea
Reden om te gaan: Omhels de Olympische gedachte.
Het Seoraksan National Park ligt in de noordoostelijke provincie Gangwon, waar in februari de Olympische Winterspelen (in Pyeongchang) gehouden zullen worden. Hoewel het park zelf geen rol speelt in het programma, zou het goud halen voor zijn adembenemende berglandschap. Vanuit de Seorak-kabelbaan kun je enkele van de dertig hoge bergen van het park bewonderen, waaronder de 1707 meter hoge Sorak (Seoraksan).
Interessant weetje: In het park staat ook de ‘Grote Eenwordingsboeddha’ van brons, die 108 ton weegt.

Albanië

Voor de Albanese kust onderzoekt een duiker een lading amfora’s van een scheepswrak uit de Romeinse tijd.
Reden om te gaan: Duik onder in nauwelijks verkende wateren.
Verzonken aquaducten, scheepswrakken en zelden bezochte grotten zijn slechts enkele van de relatief onbekende schatten die duikers voor de kust van Albanië kunnen ontdekken. Als gevolg van de isolatie van Albanië onder voormalig dictator Enver Hoxha bleef de ontwikkeling van het gebied achter en bleef het culturele erfgoed in deze wateren, en met name voor de zuidkust, onbedoeld toch beschermd.
Interessant weetje: Hoxha verbood het duiken in dit gebied om te voorkomen dat Albanezen het land zouden ontvluchten.

San Antonio, Texas, VS

De River Walk in het centrum van San Antonio is ’s nachts met kleurige lampjes versierd.
Reden om te gaan: Feestvieren alsof het 1718 is.
Drie eeuwen geschiedenis inspireren San Antonio tot het organiseren van een herdenkingsfeest op Texaanse schaal: de Tricentennial Celebration, die het hele jaar zal duren. Vier het mee op het openingsconcert met het grootse vuurwerk van Oudejaarsavond of op een van de ruim 550 culturele evenementen in 2018.
Interessant weetje: De vijf missies van San Antonio vormden samen het eerste Werelderfgoed van de staat Texas.

Labrador, Canada

Water stort zich naar beneden in de White Bear River Falls in Labrador, Canada.
Reden om te gaan: Bezoek een nieuw nationaal park in Canada.
Gelegen in de ongerepte weidsheid van noordelijk Labrador, is het Akami-Uapishku-KakKasuak-Mealy Mountains National Park Reserve een van de nieuwste en meest afgelegen nationale parken van Canada. Onderneem wandeltochten en andere activiteiten met een indiaanse gids, bijvoorbeeld met Experience Labrador in Cartwright.
Interessant weetje: Het 11.000 vierkante kilometer grote park is ongeveer zo groot als Jamaica.

Friesland, Nederland

Aan een voormalige grachtenkade in Leeuwarden liggen restaurants en winkels.
Reden om te gaan: Verken een Culturele Hoofdstad van Europa.
De Friese hoofdstad Leeuwarden, de geboorteplaats van Mata Hari, is in 2018 een van de twee Culturele Hoofdsteden van Europa. Dompel je onder in het Friese leven: ga wadlopen op de Waddenzee, koop Makkums aardewerk in tinglazuur en geniet van suikerbrood met kaneel.
Interessant weetje: Friesland is de bakermat van het fierljeppen – het polsstokverspringen over de brede sloten van de provincie.

Nationaal park Ruaha, Tanzania

Een leeuwin sluipt over de Serengetivlakte.
Reden om te gaan: Help de bedreigde Afrikaanse leeuw te beschermen.
Het nationale park van Ruaha is het grootste van Tanzania en herbergt ongeveer één tiende van de wereldpopulatie van Afrikaanse leeuwen. Dankzij initiatieven voor duurzaam toerisme kunnen bezoekers de grote katten – soms in groepen van wel dertig of meer exemplaren – bewonderen en tegelijkertijd bijdragen aan het natuurbehoud in en rond het park.
Interessant weetje: De populatie van Afrikaanse leeuwen is in de afgelopen honderd jaar met negentig procent afgenomen.
http://www.nationalgeographic.nl/wereldplekken2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten