donderdag 25 juni 2015

Nederland : Superfusie Supermarktgigant Ahold Delhaize stoot wereldwijde top tien binnen

 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: ANP Xtra
wo 24 jun 2015, 15:19

Supermarktgigant Ahold Delhaize stoot wereldwijde top tien binnen


De aangekondigde fusie tussen het Nederlandse Ahold en de Belgische branchegenoot Delhaize heeft een supercombinatie gevormd waarmee een plek binnen de top tien van wereldwijd grootste supermarktconcerns is bereikt.
    De naam Ahold Delhaize waaronder het nieuwe supermarktbedrijf actief zal zijn,  heeft een gezamenlijke omzet van €54 miljard en in totaal 375.000 werknemers in dienst.
    Het Nederlands-Belgische supermarktconcern komt met stip binnen op de negende plaats, waarmee het  Amerikaanse Walmart Stores dat een omzet heeft van bijna €400 miljard nog op ruime afstand staat.
    De Duitse branchegenoot Aldi staat met een achtste plaats nog net voor Ahold Delhaize dat vooral met de gezamenlijke activiteiten in Amerika een reuzesprong in het klassement maakt.

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24194223/__Ahold_Delhaize_in_top_tien__.html

    Ahold Koninklijke
    ISIN: NL0010672325
    18,20
    EUR
    -0,05
    -0,27%
    1D | 5D | 1M | 3M | 6M | 1Y | Interactief



    wo 24 jun 2015, 18:52

    'Superfusie goed voor aandeelhouders'

    Van onze redactie

    AMSTERDAM - De meeste analisten noemen de deal tussen Ahold en Delhaize 'goed nieuws' voor aandeelhouders. De consensus onder marktvorsers is dat de synergievoordelen van €500 miljoen behaald gaan worden. "Beide bedrijven kunnen profiteren van elkaars sterke punten."
      Rabobank-analist Patrick Roquas Rabobank-analist Patrick RoquasFoto: Eigen foto
      Joost van Beek van Theodoor Gilissen Joost van Beek van Theodoor GilissenFoto: Eigen foto
      Na lang om elkaar heen draaien hebben danspartners Ahold en Delhaize elkaar dan toch eindelijk gevonden. En de logica van de combinatie wordt door analisten onderschreven.
      "Het is een fusie waar een duidelijke 'rationale' achter zit", zegt Joost van Beek (Theodoor Gilissen). "Het samengaan zal op langere termijn de positie van beide bedrijven versterken. Wel is het natuurlijk altijd af te wachten of de fusie goed wordt doorgevoerd en je niet als management vechtend over straat gaat. Maar anderzijds is voor beide partijen heel duidelijk wat hun belang is op lange termijn om de fusie te laten slagen."

      'Marges kunnen weer stijgen'

      De deal is goed nieuws voor aandeelhouders, zegt analist Patrick Roquas van Rabobank. "Het vooruitzicht is veranderd: de operationele winstmarges zullen weer gaan stijgen, in plaats dalen zoals de laatste jaren het geval is geweest."
      De omzet van beide formules is de laatste jaren wel gestegen, benadrukt Roquas, maar de operationele winst minder hard. En dan daalt de marge. Ahold draaide in 2007 nog 5,1% operationele winstmarge, en vorig jaar 4%. Voor Delhaize ging het in dezelfde periode van bijna 5% naar 2% vorig jaar. "In dat laatste cijfer zaten wel wat eenmalige posten, maar het beeld is duidelijk."

      'Moeilijk haalbaar'

      Roquas gaat ervan uit dat Ahold-Delhaize de synergievoordelen van €500 miljoen kan behalen. "Beide bedrijven kunnen profiteren van elkaars sterke punten", aldus de Rabo-analist. Bijvoorbeeld op het gebied van online verkoop is Ahold sterker, maar Delhaize heeft weer posities in groeimarkten als Roemenië en Servië, zegt Roquas. "Voor Ahold is dus het 'groeiprofiel' verbeterd."
      Overigens is niet iedereen overtuigd van de synergie. Analist Gerard Rijk van SNS Securities "acht het bedrag moeilijk haalbaar". "Ik verwacht niet dat we die €500 miljoen ooit in de EBIT terug gaan zien, vanwege toenemende concurrentie in de VS en moeilijke markt in België en in Nederland", laat hij per mail weten.

      Concurrentie in VS

      Van Beek was aanvankelijk nog "bezorgd" dat Ahold een te hoge prijs "van €100 of meer" zou betalen. Omgerekend komt het echter uit op €90 per aandeel. "Dat valt dus mee. Bovendien krijgen Ahold-aandeelhouders nog een eenmalige teruggave van ongeveer €1,20 per aandeel."
      Het dossier met het laatste nieuws en de achtergronden over de 'superfusie' vindt u hier
      Door het samengaan kunnen beide ketens vooral in de VS de concurrentie beter aan, zegt Van Beek. "Daar liggen Ahold en Delhaize onder vuur van onder meer Walmart, dat heel prijsagressief opereert. Walmart is bereid om voor langere tijd lagere marges te accepteren, om een positie te verwerven."

      Impact op supers in België

      Ook analist Hans D'Haese van Bank Degroof wijst op de sterkere concurrentiepositie in de VS. "Het is in die zin een defensieve move. Een stap voorwaarts, maar een stap uit defensieve overwegingen."
      Hij denkt ook dat het samengaan een aardige impact kan hebben op het Belgische supermarktlandschap. "Het ligt voor de hand dat als Ahold en Delhaize synergie behalen, dat ook margedruk zal geven bij concurrent Colruyt."

      Babykreeftjes in het assortiment

      Ook zullen beide concerns waarschijnlijk met een stofkam door het assortiment gaan, denkt Roquas. "Bij Albert Heijn wordt ongeveer 40% van het assortiment onder eigen merk verkocht. Voor Delhaize in België is dat ongeveer hetzelfde. Daarvan moeten de bedrijven goed kijken welke producten ze misschien gezamenlijk kunnen laten produceren. Als je een groter volume afneemt, sta je ook weer sterker in de onderhandelingen met de producenten. Ahold en Delhaize hebben veel concurrentie van Aldi en Lidl, en die hebben een sterk eigen merk. Dit zou dus een sterk wapen kunnen zijn in de concurrentiestrijd voor Ahold-Delhaize."
      Verder kan Albert Heijn misschien nog wat doen aan zijn assortiment, zegt Roquas. "AH krijgt vaak het verwijt dat het assortiment te weinig onderscheidend is. In België is het heel normaal dat je bijvoorbeeld babykreeftjes in de supermarkt kunt krijgen. Die zouden ook bij AH verkocht kunnen gaan worden."

      Prijzen omlaag

      De kostenbesparingen kunnen weer terugvloeien naar de winkel, via een opknapbeurt of in de vorm van lagere prijzen. "In België ligt een overname door Nederlanders qua sentiment misschien lastig, maar de Belgische klanten krijgen er voor terug dat de prijzen omlaag gaan bij Delhaize en dat ze boodschappen kunnen doen in een mooiere winkel", aldus Rabo-analist Roquas.
      DeGroof-analist D'Haese beaamt dat het 'gevoelig kan liggen' dat een Hollander de baas wordt van de combinatie en het hoofdkantoor in Amsterdam komt. "Dat zal voor sommige klanten misschien een reden zijn om niet meer te winkelen bij Delhaize. Maar ik denk dat het eventuele effect kortstondig zal zijn."

      Zwakkere positie

      Wel zou D'Haese de deal inderdaad eerder als een overname betitelen dan als een fusie. "Naar verluidt heeft Delhaize de eerste stap gezet. Dat geeft hen een zwakkere positie zie je ook terug. Vooral de 'cash out' van €1 miljard voor Ahold-aandeelhouders is ontgoochelend voor Delhaize-aandeelhouders. En ook in de directie zie je een overwicht van Ahold. Maar dat hoeft niet een probleem te vormen om de deal rond te krijgen."
      Bekijk ook DFT Studio Beurs: Superaandeel Ahold in de bonus



      GERELATEERDE ARTIKELEN

      http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ahold/24194985/___Superfusie_goed_voor_aandeelhouders___.html

      Ahold Koninklijke
      ISIN: NL0010672325
      18,21
      EUR
      -0,05
      -0,27%
      1D | 5D | 1M | 3M | 6M | 1Y | Interactief



      wo 24 jun 2015, 11:47

      Amerikaanse markt geeft Ahold doorslag bij koop Delhaize


      AMSTERDAM (AFN) - Ahold neemt Delhaize met name over om te kunnen groeien op de Amerikaanse markt. Het Nederlandse supermarktconcern heeft al sterke posities aan de oostkust van het land en kan de 'witte vlekken' invullen met de winkels die het Belgische bedrijf daar exploiteert. Dat stelden analisten woensdag. Voor de Nederlandse consument zal er weinig veranderen, aldus kenners.
        De aandelen in de combinatie, die Ahold Delhaize gaat heten, komen voor circa 61 procent in handen van de aandeelhouders van de Zaanse grootgrutter. De aandeelhouders van Delhaize krijgen per aandeel dat ze bezitten 4,75 aandelen Ahold, waarmee Delhaize gewaardeerd wordt op circa 9,3 miljard euro. Het is de grootste overname in de sector in bijna tien jaar.
        De marktvorsers zien de overname zowel als een vlucht naar voren als een verstandige defensieve zet van Ahold. In Nederland heeft Ahold met zijn marktaandeel van 34 procent geen ruimte meer om te groeien en bovendien is de concurrentie in de afgelopen jaren flink toegenomen. In België, waar in 2011 de eerste Albert Heijn werd geopend, stoot de combinatie Ahold Delhaize de huidige marktleider Colruyt van de troon.
        Koelkast
        Volgens analist Fernand de Boer van Petercam wordt Ahold Delhaize vrijwel overal aan de Amerikaanse oostkust leidend. ,,Het is niet zo relevant op welke plek in de landelijke ranglijst ze komen. Je moet kijken naar de regio's waar ze actief zijn''. Ahold Delhaize moet het in de VS, waar al een overnamegolf op gang is gekomen, opnemen tegen onder meer marktleider Wal-Mart, Kroger en Safeway.
        Ahold gaf aan vanaf het derde jaar na de afronding van de transactie, voorzien medio 2016, op een jaarlijkse kostenbesparing van 500 miljoen euro te rekenen. Om die vruchten te kunnen plukken is eerst eenmalig een uitgave van 350 miljoen euro nodig. ,,Vooral aan de achterkant, dus zaken als inkoop en logistiek, is veel voordeel te behouden'', aldus De Boer.
        Vooralsnog is onduidelijk of en hoeveel banen er zullen verdwijnen door de transactie. Vakbond CNV voorziet op korte termijn geen banenverlies in Nederland, terwijl FNV denkt dat de Belgische bonden erop aan zullen dringen dat de eerder aangekondigde reorganisatie bij Delhaize tot na de samensmelting in de koelkast wordt gezet.

        http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ahold/24193486/__Amerikaanse_markt_geeft_Ahold_doorslag_bij_koop_Delhaize__.html

        wo 24 jun 2015, 10:26

        Delhaize grootste koop Ahold in 10 jaar


        AMSTERDAM (AFN) - Ahold en Delhaize kondigden woensdagochtend de grootste transactie in de supermarktbranche aan in bijna tien jaar. Het Nederlandse bedrijf is volgens analisten duidelijk de bovenliggende partij in wat de supermarktconcerns zelf een fusie van gelijken noemden.
        (Video)
        De aandeelhouders van Delhaize krijgen 4,75 aandelen Ahold per aandeel Delhaize dat ze bezitten. Die ruilverhouding (zie bijlage) waardeert het Belgische bedrijf op ongeveer 90 euro per aandeel ofwel circa 9,3 miljard euro in totaal. Ahold keert daarnaast 1 miljard euro uit aan zijn eigen aandeelhouders, die daarmee 1,20 euro per aandeel tegemoet kunnen zien.


        Foto: ahold


        ,,De deal ziet er goed uit voor de aandeelhouders van Ahold. Ze krijgen geld terug en Ahold betaalt maar een premie van 27 procent voor Delhaize, aanzienlijk lager dan de markt aanvankelijk inschatte'', zei een analist van zakenbank Sanford Bernstein in Londen. Volgens de Belgische bank KBC houden de aandeelhouders van Delhaize minder aan de transactie over dan ze wellicht voorzagen.
        Ahold stond om 10.10 uur 1,7 procent hoger op 19,28 euro, terwijl Delhaize in Brussel 4 procent in waarde daalde tot 84,10 euro.


        Foto: anp fusie




        24-06: 

        http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ahold/24193104/__Delhaize_grootste_koop_Ahold_in_10_jaar__.html

        wo 24 jun 2015, 10:26

        'Angst zit met name bij de Belgen'

        AMSTERDAM (AFN) - De fusie van supermarktconcerns Ahold en Delhaize zal vooral in België leiden tot zorgen om de werkgelegenheid. Dat stelt CNV-bestuurder Michiel Wallaard woensdag in een reactie op het samengaan van de bedrijven.
          Wallaard is woensdagmorgen naar eigen zeggen summier geïnformeerd over de fusieplannen. Volgens hem zullen er op korte termijn geen banen verdwijnen op de werkvloer in Nederland. Wel zijn er speculaties over ,,dubbelingen" met name op het hoofdkantoor en in de logistiek. Ahold gaat door met de uitbreidingsplannen van Albert Heijn in België.
          Vooral qua logistiek zijn de Nederlanders volgens hem in het voordeel. Vanwege de lagere lonen in Nederland en de soepelere regelgeving met betrekking tot werken in de nacht, zal de angst voor banenverlies met name bij de Belgen zitten, meent de vakbondsbestuurder.
          Geen effect
          Volgens vakbond FNV Handel heeft de aangekondigde fusie vooralsnog geen effect op de Nederlandse werkgelegenheid. ,,Althans, dat heeft de raad van bestuur gemeld", aldus bestuurder Peter van der Put van de bond. De FNV benadrukt dat de fusie nog wel moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten.
          De verwachting is dat het samengaan van beide bedrijven medio 2016 is afgerond. Volgens FNV zullen de Belgische vakbonden er op aandringen om de eerder aangekondigde reorganisatie bij Delhaize tot na de fusie in de koelkast te zetten. ,,Dan wordt namelijk pas duidelijk of het verlies van 1800 banen daadwerkelijk nodig is”, aldus Van der Put.


          GERELATEERDE ARTIKELEN
          24-06: 

          http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ahold/24193105/___Angst_zit_met_name_bij_de_Belgen___.html

          Geen opmerkingen:

          Een reactie posten