dinsdag 16 juli 2019

Zonne- en windenergie halen kolen in Duitsland voor het eerst in [Năng lượng mặt trời và gió ở Dức lần đầu tiên... qua mặt nhà máy điện chạy bằng than và hạt nhân ]


© Aangeboden door Sanoma Digital The Netherlands BV
De opbrengst van zonne-, water- en windenergie heeft in Duitsland het aandeel van kolen- en kerncentrales voor het eerst ingehaald. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt op basis van een analyse van de energiedenktank Agora Energiewende. 
Hernieuwbare energiebronnen leverden in de eerste helft van 2019 maar liefst 42 procent van de stroom, terwijl de kolencentrales goed waren voor 27 procent. Het aandeel opgewekte elektriciteit door kolencentrales is daarmee in de eerste helft van het jaar flink gedaald.
Gas is bezig een inhaalslag, door een lagere CO2-uitstoot dan kolen. Er moet steeds meer worden betaald voor uitstoot, waarmee het efficiëntere gas een betere concurrentiepositie krijgt. Voorheen waren gascentrales juist duurder dan kolencentrales.
Hernieuwbare energiebronnen en gascentrales hebben al met al de traditionele centrales al voor een groot deel vervangen, meldt de denktank. De CO2-uitstoot van de elektriciteitssector daalde hierdoor in totaal met 16,4 procent tot 112,7 miljoen ton.
De vraag is of de trend doorzet, hoewel de groei van hernieuwbare energie volgens voorvechters wel bewijst dat het land steeds minder afhankelijk is van kolen en kernenergie. Hierbij moet benadrukt worden dat de weersomstandigheden in de eerste helft van 2019 voor duurzame energie ideaal waren, met veel wind en zon.
https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/zonne-en-windenergie-halen-kolen-in-duitsland-voor-het-eerst-in/ar-AAEm8fL?ocid=spartandhp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten