woensdag 31 juli 2019

Aziatische ict’ers hier gewild [Hòa Lan chiêu mộ chuyên gia điện tử gốc A châu]

Aziatische ict’ers hier gewild

Verschillende sectoren hebben nog altijd te maken met een groot personeelstekort. Veel bedrijven halen buitenlandse werknemers. Niet alleen uit Europa, maar ook elders in de wereld wordt gezocht naar vakkrachten.
De komst van hoogopgeleide Aziatische werknemers naar ons land is niet meer weg te denken vanwege de grote vraag vanuit onder meer de ict-sector.
Uitzender Otto Work Force wil daarom enkele honderden arbeidsmigranten uit Azië naar ons land halen. Dat zegt directeur Frank van Gool.
„We zijn de lijnen aan het opzetten om hoogopgeleide arbeidskrachten uit India, Vietnam, de Filipijnen en Zuid-Amerika te halen. Het gaat dan vooral om ict’ers en operators waar grote tekorten van zijn in Nederland en Europa.”

Vraag

Otto Work Force is sinds vorig jaar onderdeel van het Japanse Outsourcing en heeft daardoor makkelijker toegang tot de Aziatische markt. Volgens Van Gool is dat broodnodig: „We zijn nu een businesslijn aan het opzetten, het is momenteel een tussenjaar. Maar vanaf volgend jaar gaan we beginnen, want de vraag is enorm. Nederland is een kennisland, kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkelingen in de regio Eindhoven. Dat betekent dat er altijd vraag zal zijn naar hoogopgeleide krachten, ook als het economisch minder gaat.”
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in de periode tussen 2012 en 2017 de instroom van immigranten uit India meer dan verdubbeld is, tot ruim 8600 per jaar. Het gaat voornamelijk om kennismigranten van wie driekwart werkzaam is in de ict- en informatiedienstverlening.
De Polen vormen nog altijd de grootste groep. Poolse arbeidsmigranten zijn vooral werkzaam in sectoren als de land- en tuinbouw, Maar ook in de talloze distributiecentra zijn ze te vinden.

Economische groei

Volgens arbeidseconoom Arjan Heyma van SEO Economisch Onderzoek is er grote behoefte aan mensen aan de onderkant en bovenkant van de arbeidsmarkt: „De Polen doen vooral het werk dat wij niet willen doen. En de Indiërs worden veel ingezet voor vervulbare ict-functies.”
Heyma benadrukt verder dat het van de economische groei afhangt of de vraag naar arbeidsmigranten de komende jaren toeneemt: „Als er sprake is van minder groei, wordt er minder geproduceerd en zal er over de hele linie minder vraag zijn naar deze arbeidskrachten. Maar de tekorten bij de hoogopgeleide ict-functies zullen echt niet verdwijnen. Er is voortdurend behoefte aan personeel aan de boven- en onderkant van de arbeidsmarkt. De vraag wordt hooguit iets minder.”

Lange termijn

De arbeidseconoom laat weten dat Poolse en Indiase arbeidskrachten ook op de lange termijn nodig zijn: „Als alle arbeidsmigranten morgen vertrekken, redden we ons ook wel. Maar een chipmachinefabrikant, die veel hoogopgeleid buitenlands personeel heeft, zal dan een deel van de productie verplaatsen naar het buitenland. Bijvoorbeeld naar India, waar dus veel geschikt personeel is te vinden.”
Ook voor de onderkant van de arbeidsmarkt zijn er gevolgen als de Polen massaal zouden terugkeren. „Werkgevers zullen dan de lonen flink moeten verhogen en de arbeidsvoorwaarden moeten verbeteren om Nederlands personeel aan te trekken. Of de consument wordt de dupe en mag voortaan betalen voor het bezorgen van de pakketten”, stelt Heyma.

https://www.telegraaf.nl/financieel/1782553278/aziatische-ict-ers-hier-gewild

Geen opmerkingen:

Een reactie posten