maandag 11 juli 2016

Dwergplaneet ontdekt voorbij Neptunus (Phát hiện Tiểu Hành Tinh mới bên ngoài Hải Vương Tinh)

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Neptunus
Neptunus
Foto: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Dwergplaneet ontdekt voorbij Neptunus

1 uur geleden
MAUNA KEA - Een internationaal team van astronomen heeft een nieuwe dwergplaneet ontdekt in de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Het object van ruwweg 700 kilometer groot, tot een echte naam is bepaald aangeduid als RR245, maakt deel uit van de gordel 'ijsklompen' ver voorbij Neptunus. De ontdekking is gedaan met de telescoop op de vulkaan Mauna Kea op Hawaii

    ,,De ijswerelden voorbij Neptunus geven een beeld van hoe de reuzenplaneten zijn gevormd en daarna van de zon af bewogen. Ze helpen ons de geschiedenis van ons zonnestelsel te reconstrueren. Maar al die ijzige objecten zijn erg klein en vaag. Daarom is het zo opwindend er een te vinden die groot en helder genoeg is om in detail te bestuderen'', zei de Canadese astronoom Michele Bannister.
    RR245 staat tot wel 120 keer verder van de zon dan de aarde en beschrijft een sterk elliptische baan, die de komende jaren precies wordt berekend. Dan wordt ook meer duidelijk over het oppervlak en de samenstelling. Van de tot dusver bekende dwergplaneten zijn Pluto en Eris de grootsten.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten