woensdag 4 mei 2016

het 500 eurobiljet (bijnaam... ’Bin Laden’) staat op de nominatie om helemaal te verdwijnen

 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: EPA

ECB beslist vandaag over lot 500 eurobiljet

Dagen ’Bin Laden’ geteld

1 uur geleden
Amsterdam - Niet dat veel mensen er ooit een in handen hebben gehad, maar het 500 eurobiljet staat op de nominatie om helemaal te verdwijnen.

    Persbureau AFP meldt dat de Europese Centrale Bank vandaag besluit de grootste coupure af te schaffen. Het paarse briefje wordt te veel gebruikt voor witwassen, terreurfinanciering en andere criminele activiteiten. Frankrijks minister van Financiën Sapin zei in maart dat het 500 eurobiljet „vaker gebruikt wordt om iets te verbergen dan om iets te kopen”.
    In de onderwereld is het biljet niet zelden meer waard dan 500 euro, en hebben de coupures omdat ze doorgaans zo goed verborgen blijven in sommige kringen de bijnaam ’Bin Laden’ gekregen, aldus de prestigieuze Harvard-universiteit in recent onderzoek.
    Het paarse papiertje wordt nog wel verdedigd door Duitsland, waar nog altijd veel contante betalingen worden gedaan. Berlijn maakte zich bij de invoering van de euro ook al sterk voor het 500 eurobiljet, als vervanging voor het biljet van 1000 mark. Een expert op het gebied van de zwarte markt zei onlangs tegen Duitse media dat „de georganiseerde misdaad niet gek is. Het meeste witwassen gebeurt via nepbedrijven, daar komt totaal geen cash aan te pas”.
    Voor het afschaffen van het 500 eurobiljet wordt al meer dan tien jaar door verschillende partijen gepleit.

    Meer Consument

    Koude douche voor Starbucks

    http://www.telegraaf.nl/dft/geld/consument/25724968/__Dagen__Bin_Laden__geteld__.html

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten